Штучний ліс, «вибухові» локації та озеленення. Як хочуть змінити парк «Хімік»

Штучний ліс, «вибухові» локації та озеленення. Як хочуть змінити парк «Хімік»
Жителям Замостя, що були на зустрічі з фахівцями, висловили зауваження. Зокрема, людям не сподобалася ідея про широкі алеї та бруківку на доріжках
  • Протягом трьох тижнів команди з Києва, Одеси та Вінниці розробляли проекти змін парку на Замості.
  • Усі фахівці пропонують зберегти максимум дерев та зробити зони відпочинку, що поєднають у собі затишок та спортивні активності.
  • У «Інституті розвитку міст» зазначають, що реконструкція «Хіміку» почнеться влітку 2019 року.

У хабі «Місто змістів», 15 грудня, відбулася фінальна зустріч жителів Замостя та фахівців, що працюють над концепцією перетворення парку «Хімік».

Три команди розповіли про те, якою вони бачать цю зону відпочинку. Надалі ці проекти, побажання мешканців та зауваження фахівців оформлять у єдину концепцію оновлення «Хіміку».

Тоді як реконструкція парку триватиме два роки і на неї передбачили витратити 100 тисяч євро, що складає 3,1 мільйона гривень.

Відео дня

Природа та металеві парасольки

Київську команду представила дизайнерка Олена Орап, яка розповіла, що в основі їх проекту — природа та ліс.

— Дерева, за нашим планом, зберігаються. Навколо них висаджується газон, на якому можна відпочивати. Ми зберігаємо головні доріжки, які будуть вимощені бруківкою чи іншим матеріалом. Другорядні доріжки можна викласти гравієм, це ще не фінальне рішення. На головних доріжках влаштовуємо нове освітлення.

Залишки фонтану кияни пропонують переробити на інсталяцію зі стовпами та ліхтарями. А у ключовій локації — у місці, де розташовані старий гральний майданчик, хатка, лави — створити об’єкт «Штучний ліс».

— Це будуть металеві парасольки, що будуть створювати затінок та ховати відвідувачів від дощу. Під ними розташувати вуличні меблі зі столами та стільцями. Їх можна буде міняти місцями, але меблі повинні бути важкими, щоб стільці не забирали з собою, — пояснила Олена Орап. — У ключовій локації пропонуємо поставити дитячі майданчики та сухий фонтан. А навколо парку пропонуємо зробити бігову доріжку. Якого вона буде покриття — це ще вирішується. Паркан навколо парку та вхідну групу — пропонуємо відреставрувати.

Універсальна зона відпочинку

Результати роботи одеської компанії презентував урбаніст Євген Чернат. Він розповів, що в ході дискусії назвали свою концепцію — «Хімія соціальних зв'язків».

— Ми більше працювали над ключовою локацією, де пропонуємо об'єднати три напрямки відпочинку, назви яких ми запозичили з хімії. Центр локації — «Реакція» — простір, де люди взаємодіють між собою. Тут будуть розташовані дитячі майданчики, довжелезна лава, на якій зможуть всі відпочивати. І металеве «озеро» — арт-об'єкт, який можна використовувати для гри, для виступів тощо.

Вхідну групу з аркою одесити пропонують відновити. А існуюче огородження - переробити на довжелезну лавку.

Та місцина, яка проходить впритул до колишнього будинку культури, за словами пана Євгена, стане зоною спорту з тренажерами, біговими доріжками.

— А локація біля вулиці Петра Запорожця — це «Розчинення». Тут ми пропонуємо висадити дерева, прокласти доріжки з гравію та висадити газон. Втручання людини в цю зону мінімальне, тут городяни зможуть насолоджуватися природою.

Парк як хімічна сполука

Результати роботи вінницької команди представила жителька Замостя, громадська активістка Любов Колосова. Як розказала жінка, для трансформації парку вони надихалися виглядом формул хімічних сполук.

— Так ми змінюємо планувальну схему парку і переміщуємо існуючі доріжки. Головна алея перестане бути суцільною прямою, а другорядні доріжки тепер будуть складатися з модулів, — казала Колосова. — Існуючі дерева - зберігаємо. І доповнюємо їх багаторічними трав'яними рослинами, декоративними чагарниками. Рослини також виконуватимуть функцію огорожі та розмежовуватиме спортивні зони, локації для тихого відпочинку, дитячі майданчики. Тож, відпадає потреба у створенні паркану.

Ключова локація, де нині розташовані залишки дитячого майданчику, за планом вінницької команди, стає зоною для дитячого відпочинку.

— Дитячі атракціони тут будуть з природних матеріалів, такі як дерево. Головну алею пропонуємо розширити до шести метрів, адже після оновлення у парку «Хімік» буде приходити більше людей, ніж зараз, — казала Любов Колосова.

До того ж, вінницькі фахівці продумали концепцію розвитку «Хіміку» і на перспективу:

облаштувати «сухі» фонтани, туалет, що буде пристосований і для людей з інвалідністю, вуличний кінотеатр та поставити малі архітектурні форми, де городяни зможуть приємно проводити свій час.

Враженнями від проектів трьох команд поділилася жителька Замостя Надія Лобода. Вона розповіла, що їй до вподоби проект одеської команди:

— Мені здається, що цей проект легко втілити, він є бюджетним. Одеська команда зуміла поєднати «вибухові» локації для дітей та молоді та затишок. Дуже гарна ідея замість паркану зробити лави для сидіння, бо часто для людей старшого віку, матусь з дітьми немає де присісти.

— А що вам не сподобалося?

— У цілому, до вподоби всі ідеї. Але я вважаю зайвим розширяти головну алею до шести метрів. Думаю, що там немає стільки місця. Бруківку, що пропонує київська команда, не треба робити в парку: тут має бути природне покриття, — казала Лобода.

Що буде далі?

Швейцарський урбаніст Урс Томанн розказав, що тепер команди повинні допрацювати свої проекти та надіслати фінальну версію до 26 грудня.

— Потім, ми спробуємо з проектів команд, пропозицій мешканців та концепції, що презентував «Інститут просторового розвитку» скласти одну цілісну картину перетворення парку «Хімік». Це буде фінальна концепція на основі якої фахівці вирахують проектно-кошторисну документацію, — казав Томанн.

На оновлення парку дають кошти уряди Швейцарії, Німеччини (50 тисяч євро) та Вінницька міська рада (50 тисяч євро). У гривневому еквіваленті, це приблизно 3,1 мільйона гривень.

Раніше в «Інституті розвитку міст» казали, що на втілення всіх ідей потрібно щонайменше 10 мільйонів гривень. Тож, реконструкцію «Хіміку» розділять на дві черги.

Першу чергу почнуть робити влітку 2019 року, а саме — займатися перевтіленням ключової локації «Хіміку» та, ймовірно, головної алеї в парку. Друга черга реконструкції має стартувати у 2020 році.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дід

    Добре,що тут не буде будуватись церква,а то попи вже руки потерали.
  • Михаил Панкратов

    Обясните в  чем интерес Германии и Швейцарии давать деньги на строительство парка в Виннице???

    Soj Stein reply Михаил Панкратов

    не знаю, в чому тут зацікавленість, але це не єдиний такий подарунок. Наприклад, Японія давала гроші на покращення школи у Вінницькому районі. Може, це просто добрі люди?
  • Петров Пётр

    Это я так понимаю этим фантазерам ещё и деньги платят за их сомнительные идеи ?! Понятно что им нужно что то придумывать , что бы отработать деньги, но хочеться спросить, а это нужно вообще ?!  Парк это зона отдыха, активного и пассивного.  Спорт площадка, максимально зелени, все это аккуратно сделать, аккуратная плиточка, газон, лавочки, какой то навес , фонтан, фонари . Всёёё. Если всё это сделать аккуратно, со вкусом, ничего лишнего тут больше не нужно. Не надо изобретать колесо.

    Soj Stein reply Петров Пётр

    Ось, сновне тут "со вкусом" - те, чого найчастіше не вистачає людям, які працюють в ЖЕКах. "Какой-то навес" - який? Як це буде вписуватись в загальний вигляд парку? Чи буде він подобатись людям? Відпочинок має бути не тільки активний і пасивний - це має бути комплексний відпочинок для психіки людини, очей, душі і тіла. Коли бачиш недоліки, то тут вже не до відпочинку)))
    Для того, щоб будівельники зробили все акуратно, як мінімум, необхідний нормальний точний проект - що, де і як буде стояти, рости, які мережі будуть проходити, де найбільше буде скупчуватись людей, як їх принадити в це місце, створити точки тяжіння і намагатись якось окупити ті гроші, які були вбухані в створення парку і у його догляд. Це здається легким, але насправді не є таким. Це теж робота, робота мозку і поки люди не почнуть цінувати роботу дизайнера, у нас будуть парки, будівлі, благоустрій, як у совку, а діти не будуть мати смаку.
    А наскільки я чула, гроші там досить невеликі за ці проекти і, наприклад, вінницька команда береться за цю роботу більше задля самого парку і навколишніх жителів, ніж заради грошей. Ну і + до скарбнички портфоліо.
  • Марія

    можна весною обійти привокзальний ринок, скупити всі гладіолуси, крокуси, нарциси і тюльпани у людейю. і не треба мільйонів, достатньо пару тисяч. тільки ж мерії треба розпиляти гроші.

    Soj Stein reply Марія

    ага, а цвісти ці квіти будуть тільки весною, а в інші пори року - голяк.
    А взагалі - подайте свою заявку на тендер.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду на кордоні 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up