Що б ви хотіли побачити на колишньому Меморіалі Слави? Ми запитали

Що б ви хотіли побачити на колишньому Меморіалі Слави? Ми запитали
  • Після демонтажу пам'ятників та перепоховання останків від Меморіалу Слави на Європейській площі нічого не лишилося.
  • Зараз тут тільки розчищений клаптик землі, на якому висіють газон.
  • Що саме тут буде? Визначать на архітектурному конкурсі.
  • А що вінничани хотіли б бачити на місці колишнього Меморіалу?

Скульптура з постатями трьох солдатів з травня минулого року на ставці Вервольф. Решти поховань, що були на Меморіалі Слави, перепоховані на Меморіалі Визволення, що на Київській. Також там тепер закріплені на стовпах таблички з іменами людей, які звільняли Вінницю від німецької окупації.

Основним варіантом зміни уже колишнього Меморіалу Слави на Європейській площі розглядається створення скверу для прогулянок та відпочинку вінничан. Проте поки тут буде тільки газон. 

Так буде доти, поки не проведуть архітектурний конкурс та визначать, як саме треба переробити цю місцевість на Європейській площі, про що говорив головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський.

А що бажають бачити на колишньому Меморіалі Слави самі вінничани? Ось декілька відповідей.

Анна (37), менеджерка

— На мою думку, тут треба робити сквер. Щоб була зелень, квіти, дерева. Гарно, щоб було та очі раділи б цій красі. Бо якраз цього недостатньо у середмісті Вінниці.

Анатолій (59), токар

— Пам'ятники. Але, щоб вони вже були присвячені нашим новим, українським героям, які боронять нашу країну від росіян. Гадаю, що тут не потрібно капітальних споруд чи ще одного парку — у центрі міста вистачає всього.

Оксана (41), викладачка

— Можливо, на колишньому Меморіалі потрібно зробити Літній театр. Щоб тут виступали, співали, танцювали різні колективи. Було б чудово, щоб для них побудували сцену і ці заходи влаштовували б щовихідних.

Вадим (30), музикант

— Просто, щоб не було ніяких ідолів, ніяких пам'ятників. Можливо зробити якусь скульптурну композицію, присвячену нашим захисникам. На всій іншій території потрібно робити сквер.

Лариса (75), пенсіонерка

— Тут потрібна зона відпочинку. З алейками, лавками, деревами та квітами. Кав'ярень, торговельних центрів у центрі міста достатньо і тут вони точно не потрібні.

Василь (55), водій

— Це складне питання і на нього відповідь я не можу дати. Гадаю, якщо влада захоче, щоб там був торговельний центр, то його там побудують попри наші бажання. Бо люди пообурюються, захочуть відстояти наміри на зелену зону, але навряд чи щось з цього вийде.

Руслан (44), пенсіонер

— Мабуть, тут треба знову зробити пам'ятне місце. Щось видатне, цікаве. Можливо, про наших українських козаків та гетьманів. Я думаю, якщо люди захочуть таке і буде суспільний резонанс, то влада дослухається до побажань громади.

Ілля (19), студент

— Можливо на місці Меморіалу варто зробити якийсь сквер з фонтаном, лавками, невеликим магазинчиком поряд. Щоб була якісна зона відпочинку.

Павло (24), підприємець

— Точно не хочу, щоб на місці Меморіалу Слави був ще один ТРЦ. Можливо, варто просто зробити суцільний сквер на Європейській площі: продовжити той, що від суду до Вежі. Висадити дерева, квіти, зробити дитячий майданчик.

 

Читайте також:

Треба додати нові маршрути — вінничани про плюси та мінуси громадського транспорту

Як у Вінниці потрібно вшанувати пам'ять загиблих під час війни? Ми запитали містян

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anarhist🇺🇦🇺🇦🇺🇦@anarhist93

    Я б на цьому місці почав би так як в Києві за кожного героя свій прапорець ставити, ось так тоді люди будуть пам'ятати героїв
  • Соломон

    Згоден,як ви зараз кажетє,що влада була окупаційна,але хіба повинен  солдат ,що поляг у боях визволяючи Вінницю від більш жорстокого та кровавого окупанта ,німецького фашизму ,ворога Свободи України,прагнучи перетворити ії землю у свою колонію та заселити ії родючу землю німецькими окупантами,що навіть с перших днів початку своєї окупації пересадили національну українську верхівку,що тільки посіла заїкнутися про Незалежну Україну!!!
  • Анатолий Гордий

    а  я  за  трц  самое  подходящее  место
  • AK

    Там міг би бути просто сквер у центрі міста, зелена зона. А алею памяті героїв слід у центральному парку зробити, так саме як і з видатними людьми Вінниччини. Місце для такої алеї там нижче до озера знайдеться.

keyboard_arrow_up