Що пишуть про війну в Україні за кордоном? Огляд відомих газет

Що пишуть про війну в Україні за кордоном? Огляд відомих газет
«росія принижує значення мирних переговорів», — із таким заголовком вийшов номер WSJ. На фото українські жінки, що моляться у храмі, під час повітряної тривоги
  • «The Financial Times», «The Wall Street Journal», «The Times» і ще багато світових ЗМІ ось вже більше місяця говорять про Україну, засуджуючи росію. 
  • Друзі нашої редакції 20minut.ua підготували огляд газет, які вийшли 31 березня з першими шпальтами про нашу війну.

«Metro»

«Ось так виглядає Путінський світ» — пишуть в британській газеті.

Financial Times

Відео дня

Перша шпальта про те, як Німеччина та Австрія роблять кроки з нормування газу на тлі платіжного глухого кута з росією. Москва вимагає виплати в рублях з 31 березня. У відповідь Німеччина закликала клієнтів та компанії використовувати менше газу.

The Guardian

На світлині: Евакуйовані у поїзді для дводенної подорожі з Кривого Рогу до Чопа, який недалеко від західного кордону зі Словаччиною.

У британському ЗМІ написали про українських залізничників, які ризикують усім і успішно евакуювали кілька мільйонів біженців на захід. Газета додає, що це «один із найбільш дивовижних елементів воєнних дій України».

«KURIER»

Ця австрійська газета також присвятила першу шпальту матеріалу про те, що росія погрожує припинити постачання газу, якщо розрахунки не будуть здійснюватися в рублях.

«Irish Examiner»

Номер ірландської газети вийшов з фото двохрічної Соломії Свістун, на плечі якої накинули прапор України. Вона, як і інші українські біженці, наразі поселені в готелі.

Одна з центральних тем номера про те, що з Ірландії вислали чотирьох російських дипломатів. Зробили це з побоювань безпеки. росія вже пообіцяла, що такий крок не залишиться без відповіді.

«La Stampa»

Заголовок: «Без миру»

На фото італійської газети — український військовий заспокоює жінку поважного віку. .

FAZ

Заголовок: «З’єднання з Росією».

На малюнку, на якому населені пункти Німеччини та низки інших країн підписали російською, демонструють ті шляхи, якими росія продає енергоресурси німцям. Автор матеріалу називає Німеччину «товстим клієнтом Газпрому», що попри анексію Криму та війну на Сході України, продовжував налагоджувати з агресором тісні економічні зв’язки.

«Passauer Neue Presse»

Матеріал на першій шпальті вийшов із заголовком «росія продовжує атаки на Україну».

На фото — жінка, яка ходить розбитими вулицями Маріуполя. Українське місто значною мірою знищено російськими бомбами.

«Навіть після прогресу в раунді переговорів росія продовжує нападати на Україну. Російські військові стверджують, що вони знищили два склади боєприпасів у Донецькій області. Речник Міноборони рф повідомив, що загалом протягом доби в Україні було знищено 64 військові об’єкти. 

За даними українських джерел, десятки людей були викрадені з пологового відділення в обложеному місті Маріуполь до росії. Маріуполь тижнями відключений від постачання і зазнає потужних обстрілів».

«The Wall Street Journal»

Заголовок: «росія принижує значення мирних переговорів».

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що переговори у Туреччині між українськими та російськими делегатами не є поворотним моментом у конфлікті.

Фото на першій шпальті: «Люди шукали притулок у церкві після того, як прозвучала сирена авіанальоту».

«The New York Times»

Заголовок: росія атакує, попри перемовини.

Фотографії на першій шпальті: «Повсякденний світ, що перетворився на руїни. За перші тижні вторгнення Росії понад 1500 цивільних будівель, споруд та транспортних засобів в Україні були пошкоджені або знищені, включаючи будинки, лікарні та школи.

«Очікування в темряві, поки впаде наступний снаряд» — головний матеріал.

У Гуляйполі, Запорізька область, немає ні електрики, ні води. Настає лише темрява й довгі хвилини тиші, коли цокання настінних годинників на батарейках чи ґрати відкритих воріт на холодному вітрі тривожно розглядають, аж поки десь поруч не пролунає наступний вибух, брязкаючи вікнами. І кістки.

А потім це відбувається знову. І знову. Високий вереск, а потім гуркіт. Іноді снаряди наближаються. Або трохи далі. Можливо, на кілька годин вони взагалі припиняються. Але майже місяць у цьому місті на лінії фронту була одна і та ж рутина, і кожна ніч приносить одне й те саме запитання: де приземлиться наступний?

«Це як жити у фільмі жахів», – сказала 64-річна Людмила Івченко між сльозами, закутана в зимову парку. Вона гойдалася взад-вперед, сидячи біля полум’я масляної свічки глибоко в підвалі міської лікарні, де зараз живуть вона та її сусіди.

«The Washington Post»

Заголовок: «путін введений в оману радниками, — стверджують в США». 

Фото: «Українські військові знайшли російські боєприпаси поблизу місця запеклих боїв, у селі Мощун. Українські офіційні особи заявили, що Росія продовжує обстрілювати міста поблизу Києва та Чернігова, але до вечора середи вони помітили зниження».

Лідер захищений від поганого прогресу вторгнення. За словами представників розвідки США, радники путіна можуть боятися повідомити погані новини лідеру. Одним із тривожних наслідків цього обману, за словами представників Пентагону, є те, що переговори між росією та Україною щодо припинення вторгнення можуть бути підірвані дезінформованими очікуваннями та директивами російської сторони.

 

Підготував Сергій Чернявській

 

Читайте також:

Перші шпальти 22 світових газет: що пишуть про війну в Україні? (Огляд преси)

На рахунки за воду застосовуватимуть «коригувальний коефіцієнт». Це що таке?

Як Вінниця прожила 36-й день війни? Звітує міський голова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up