Перші шпальти 22 світових газет: що пишуть про війну в Україні? (Огляд преси)

Перші шпальти 22 світових газет: що пишуть про війну в Україні? (Огляд преси)
  • «The Financial Times», The «Wall Street Journal», «The Times» і ще багато світових ЗМІ ось вже більше місяця говорять про Україну, засуджуючи росію. 
  • Друзі нашої редакції 20minut.ua підготували огляд газет, які вийшли 30 березня з першими шпальтами про нашу війну. 

Великобританія

Перші шпальти британських ЗМІ повідомляють про обіцянку Росії вивести війська з-під нападу на українську столицю Київ та інші великі міста. 

1. «Daily Telegraph» повідомляє, що Росія відмовилася від "завоювання Києва". Президент Росії Володимир Путін «зазнав невдачі у своєму плані», додає газета.

2. «The Times» повідомляє, що ця подія «підвищила ймовірність прямих переговорів про припинення вогню» між Володимиром Путіним та його українським колегою Володимиром Зеленським, але додала, що обидві сторони «все ще далекі від угоди».


3. «Metro» також повідомляє, що надії на світ зміцнилися після того, як Росія «поклялася згорнути свій військовий наступ» у рамках перших особистих мирних переговорів за майже три тижні. Газета повідомляє, що пан Зеленський дав зрозуміти, що готовий погодитися на «декларацію про нейтралітет та відмовитися від надій на вступ до НАТО».


4. «The Financial Times» розглядає кризу під іншим кутом. Газета повідомляє про «конфлікт» між ЄС та Росією щодо платежів за природний газ. У газеті йдеться, що Росія оголосила про те, що платежі будуть проводитися в рублях на фоні запровадження західних санкцій, але європейські лідери відмовляються це робити, наполягаючи на тому, що вони мають продовжувати робити платежі в євро або доларах. FT повідомляє, що цей скандал підвищив ймовірність припинення поставок до Європи

5. «Daily mail» вийшла із заголовком: «Чи справді Путін серйозно ставиться до мирної угоди, чи так - чергова цинічна хитрість?»

6. «Daily Star» приділяє особливу увагу продовженню ролі російського мільярдера Романа Абрамовича, власника футбольного клубу «Челсі», у мирних переговорах у Туреччині. Розмірковуючи над заявами про те, що його отруїли під час раунду переговорів на початку цього місяця, газета пише: «Відійди від Хобнобов (сорт вівсяного печива), Романе!» і повідомляє, що його попередили, щоб він не приймав їжі та пиття.



 

ЗМІ Європи про Україну

"Можливість укласти мир стає все ближче", - кажуть російські переговорники. Росія зменшує війну під Києвом – просто фінт?».

«Мені здається, що весь світ бачить нас». 

Незважаючи на технічні проблеми для початку, виступ українського президента Володимира Зеленського явно дійшов до Фолькетинга (парламент у Данії) та данців. Він просив три дії, але провідні політики не вагаються виконувати бажання. 

«Члени Фолькетингу спостерігали за промовою президента України у вівторок за відеопосиланням у залі Ландстінг » – підпис фото на першій шпальті.

9. Хорватія. Газета «Vecernji List» підписало фото: 

«Україна не ввійде в НАТО, Путін виводить свою армію з околиць Києва

Стамбульська угода є першим кроком до миру в Україні.

Підпис на фото: «Маяк для миру: Пожертвування та заклики до миру: десятки тисяч відвідувачів зійшлися на благодійний концерт на Хельденплац у Відні, який за ніч перетворився на море вогнів»

З другою по пяту шпальту матеріали: 

10. Німеччина. Газета FAZ, «Переговорники Володимир Мединський (Росія) та Арахамія (Україна) у Стамбулі» - підпис фото на першій шпальті.

«ЄС побоюється різкого припинення поставок газу» - колонка зліва на першій шпальті.

ЄС готується до різкого припинення поставок російського газу. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков погрожував припинити поставки, якщо ЄС фактично відмовиться платити за газ рублями в інтерв’ю американському телеканалу PBS у понеділок увечері: «Немає оплати – немає газу», – сказав Пєсков. Тому надзвичайна ситуація могла статися вже в п’ятницю. Тому що президент Росії Володимир Путін попросив газову компанію «Газпром», уряд Росії та центробанк представити план переходу платежів на рублі до четверга. У вівторок ЄС заявив, що не відповідатиме на запит. Російський газ не буде оплачуватися в рублях, тепер країни-члени закликають підтримувати свої національні плани на випадок надзвичайних ситуацій. У понеділок країни G-7 вже відмовилися від Росії. "Ми дуже серйозно ставимося до ситуації", - заявила Єврокомісія. У разі заморожування поставок Німеччина буде особливо вражена через її залежність від російського газу.

«Україна вимагає військової допомоги, щоб гарантувати нейтралітет

Рух у мирних переговорах / Москва: Менша військова активність під Києвом» -заголовок головного матеріалу.

Після переговорів між делегаціями України та Росії у Стамбулі у вівторок обидві сторони повідомили про прогрес. Після тригодинної зустрічі українські учасники переговорів пояснили свої ідеї щодо мирного договору: Україна могла б взяти на себе статус держави, вільної від ядерної зброї, без належності до альянсу, якщо вона отримає гарантії безпеки, такі ж сильні, як зобов’язання НАТО надати допомогу. З цією метою гаранти мирного договору мають взяти на себе юридично обов’язкове зобов’язання надати Україні допомогу в разі нападу. Окрім Росії (США, Великобританія, Франція, Китай), Німеччини, Польщі, Туреччини та Ізраїлю, Україна хоче, щоб постійні члени Ради Безпеки ООН відігравали роль держав-гарантів. Крім того, Київ вимагає, щоб мирне врегулювання не ставило під сумнів можливість вступу до ЄС.

Головний переговорник Росії Володимир Мединський назвав зустріч «сумісною» та «конструктивною». Тепер українські позиції мають бути представлені президенту Володимиру Путіну в Москві, після чого буде відповідь. Мединський сказав, що Росія зробила два кроки до деескалації. Під цим він мав на увазі, з одного боку, готовність президента Володимира Путіна зустрітися з Володимиром Зеленським під час підписання мирної угоди. З іншого боку, Міноборони Росії заявило, що військова активність навколо Києва та Чернігова буде «кардинально знижена». Це відповідає заяві російських військових з минулого тижня, щоб тепер зосередитися на операціях на Донбасі. Тим часом бої не вщухли. Російські війська за допомогою ракети знищили будівлю обладміністрації в місті Миколаєві на півдні; семеро людей загинули. У районі навколо міста українській армії за останні кілька днів вдалося відкинути російські війська.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у вівторок повідомило, що його генеральний директор Рафаель Гроссі відвідав Україну. Йдеться про технічну допомогу для безпечної продовження роботи атомних станцій.

«Чого хоче запобігти Путін» -колонка справа на першій шпальті

Заява Москви про скорочення своєї «військової діяльності» під Києвом не є поганою новиною для України та держав, які її підтримують – якщо це не черговий обман Кремля. Однак припинення атак на столичному фронті також відповідало б попередній заяві про те, що російські війська хочуть зосередитися на «визволенні» Донбасу. Російська пропаганда обґрунтовувала це тим, що основні військові цілі «спецоперацій» були досягнуті.

У всякому разі, правда полягає в тому, що Путін значно пропустив свої нібито цілі: Київ не був «денацифікований». А «демілітаризація» призвела до того, що навіть Німеччина постачала зброю Україні. Всупереч тому, що стверджується, кампанія Путіна йде не за планом. Російська армія зробила дурня. Цілком імовірно, що Путін не очікував, що Захід виконає його погрозу та візьме участь в атаці відповість масовою економічною помстою.

Нібито готовність домовитися з Києвом може бути ознакою того, що Путін шукає вихід із глухого кута, в який він завів Росію. І з точки зору українського керівництва, все краще, ніж нескінченне продовження російської війни на знищення. Але Путін не припинить бомбардування найближчим часом. Напади на міста мають на меті тиснути на Київ, щоб він погодився на вимоги, неприйнятні для суверенної країни – і західної спільноти. Путін лише хоче дати керівництву навколо Зеленського вибір між чумою та холерою в надії, що вони її не переживуть. Або що спустошена країна розпадеться. У будь-якому випадку Путін все ще стурбований тим, щоб Україна не стала процвітаючою демократією на шляху до ЄС. Для цього він уже пожертвував тисячами молодих росіян, а також зруйнував власну імперію

11. Франція. Газета «20minutes» підписала фото біля посольства Россії  заголовком: «ЕСТОНІЯ ВСТАЄ. У Таллінні, столиці цієї країни, що межує з Росією, «20 хвилин» зустріли жителів, об’єднаних перед війною в Україні.» 
12. Нідерланди, газета «de Volkskrant» Заголовок: «Без російського газу така країна, як Болгарія, повернулася б у кам’яний вік, коли смажили оленів і зайців на дровах». Єксперт задається питанням, чи зможе Європа обійтися без російського газу». 

Підпис під фото: «Українські військові в постраждалому російською армією урядовій будівлі в Харкові».

Анонс статті: «Скептицизм щодо російської застави»

Далеко від поля бою в Туреччині повідомили про перший прогрес у переговорах між Росією та Україною. Росія каже, що "різко" скорочує військові операції навколо Києва та Чернігова, щоб підвищити "взаємну довіру". Але Україна і Захід не довіряють цьому.

13. Ірландія. «The Irish Times» 

Підпис фото: «Постраждалий у війні ірландський оператор похований

Ірландський оператор П’єр Закжевський, який був убитий під час висвітлення війни в Україні, провів своє життя, пізнаючи світ через подорожі, пристрасть, яка в кінцевому підсумку привела його до знаменитої кар’єри в журналістиці, пролунала його похоронна меса. Звіт, сторінка 4

Скептицизм щодо російського «плану» пом’якшити київські українські переговорники на переговорах про територіальні поступки під прапором Стамбула

Західні чиновники обережно відреагували на пропозицію Росії «різко скоротити» свої військові дії навколо столиці України Києва.

На своїй першій зустрічі з російськими чиновниками за майже три тижні українські переговорники на переговорах у Стамбулі вперше відзначили територіальні поступки.

Заступник міністра оборони Олександр Фомін під час переговорів, які російські чиновники назвали «змістовними», сказав, що Москва «створить необхідні умови для майбутніх переговорів», «різко скоротивши військову активність у регіоні». напрямки Києва та Чернігова», за 150 км на північ від столиці.

Головний переговорник Росії Володимир Мединський заявив, що пропозиції Москви є "не припиненням вогню", а спробою "поступово досягти деескалації конфлікту" і "підвищити взаємну довіру".

Окрім переговорів про тимчасове припинення вогню, щоб створити гуманітарні коридори, Україна заявила, що вживе заходів, щоб залишатися постійно нейтральною та позаблоковою – ключовою метою російського вторгнення.

Український переговорник Олександр Чалий заявив, що вчорашня пропозиція юридично «закріпить» його країну в рамках низки міжнародних угод як «неблокову і неядерну державу у формі постійного нейтралітету».

Україна також запропонувала 15-річні консультації щодо Криму, вказуючи на те, що Київ визнає, що він назавжди втратив півострів на користь Росії.

У рамках будь-якого мирного врегулювання президенти Росії та України зустрінуться, щоб обговорити майбутнє східних регіонів України, контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що наступним кроком стане зустріч міністрів закордонних справ Росії та України, щоб «формувати» учорашнє порозуміння.

Обережна реакція

Напередодні переговорів президент України Володимир Зеленський заявив, що "окупантів відтіснили від Ірпіня... від Києва. Бутити рано говорити про безпеку в цій частині нашої країни, бої тривають", - сказав він.

Держсекретар США Ентоні Блінкен насторожено відповів: «Є те, що говорить Росія, і є те, що робить Росія». Президент США Джо Байден сказав про заяву Росії про деескалацію: «Подивимось».

Після 34 днів війни Україна оприлюднила вчора список, згідно з яким Росія втратила 17 200 життів, 2 300 танків і бронетехніки та 256 літаків.».

Заголовок основного матеріалу: «Київ попереджає про поштовх до розпаду України». Начальник розвідки каже, що Росія планує розділити країну на дві частини, як Корею. Зеленський каже, що Україна готова розглядати нейтралітет, гарантований третіми сторонами

14. Словаччина. Газета «DENNIK»: Росія хоче зосередитися лише на Донбасі. Зміна стратегії вже помітна на полі бою. Він хоче розділити країну на дві частини, кажуть українці. ПУТІН ЗМІНЮЄ ПЛАНИ

15. Італія. Газета «La Stampa», заголовок фото: «Відступ Росії».

16. Швейцарія: Видання «Tages-Anzeiger» стаття: «Володимир Путін принаймні поступається в боротьбі за Київ. Війна в Україні Росія обіцяє «радикально» скоротити свої військові дії навколо української столиці. Війська виводяться. Експерти побоюються, що Путін відправить їх на Східноукраїнський фронт.»

Підпис фото: «Українські солдати змогли відтіснити російських солдатів у кількох місцях: українські воїни в Тростянці на сході України»

17. Туреччина. Газета «Daily Sabah» вийшла с заголовком: «Стамбул веде переговори, щоб прокласти шлях до мирного прогресу в російсько-українській війні. «Ми сподіваємося, що зустрічі будуть корисними як для країн, так і для регіону», – сказав президент Ердоган, підкресливши, що прогрес на переговорах між російською та українською делегаціями в Стамбулі дає надію на мирний процес.»

Підпис фото: «Президент Реджеп Таїп Ердоган відкриває українсько-російські переговори в Стамбулі, Туреччина, 29 березня 2022 року»

ЗМІ з США та Азії

18. The «Wall Street Journal» вийшов с заголовком «Київ пропонує Москві нейтралітет».  

 

«Переговори про припинення війни демонструють прогрес, але російські сили продовжують смертельні удари по Україні» - колонка на першій шпальті.

Україна та Росія заявили, що досягли прогресу в переговорах про припинення війни, при цьому Київ представив свою пропозицію щодо нейтрального статусу та гарантій міжнародної безпеки, оскільки Москва продовжувала смертельні удари по Україні, незважаючи на обіцянки зосередити свою кампанію на східному Донбасі.

Хоча останній раунд переговорів, розпочатий президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом у Стамбулі, дозволив досягти успіху в розробці проекту мирного договору, насильство продовжувалося безперервно, і повідомлялося про десятки жертв серед цивільного населення.

На знак прогресу президент Росії Володимир Путін погодився зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським для парафування договору після завершення переговорів, сказав глава Москви.

Підпис під фото: «Український військовий стоїть біля будівлі обласного уряду в Миколаєві, Україна, який був у вівторок уражений ракетою».

«Росія перешкоджає виходу компаній, що займаються кредитними картками» головний матеріал видання.

Західні санкції порушили майже всі частини фінансової системи Росії, але є один великий виняток.

Російська система внутрішніх розрахунків продовжувала працювати безперебійно після того, як цього місяця Visa Inc. і Mastercard Inc. відмовилися. У той час як вихід карткових гігантів з Росії багатьма на Заході розглядався як значний крок, реальність на місцях не була. Більшість російських споживачів ніколи не втрачали можливості використовувати свої растрові та фірмові картки Visa для оплати речей всередині країни.

За даними торгового видання Nilson Report, станом на кінець 2020 року в Росії налічувалося близько 197 мільйонів карток Mastercard або Visa. Але картки не покладаються на системи мереж США для обробки платежів у Росії. Протягом багатьох років вони використовували доморощену систему, яку контролює центральний банк Росії.

Національна система платіжних карток, відома під російськими ініціалами NSPK, керує фінансовою системою, яка лежить в основі операцій з картками в Росії, навіть для карток із логотипами Visa і Mastercard.

Ця система була частиною восьмирічних зусиль Москви, щоб ізолювати російську економіку від західного фінансового тиску. 

Кремль агресивно просував власну російську карткову компанію «Мир», яка побудована на інфраструктурі НСПК. За даними на сайті Миру, з моменту його запуску в 2015 році було випущено понад 100 мільйонів карток «Мир».

Стійкість російської платіжної системи — рідкісна перемога президента Володимира Путіна у його фінансовій війні із Заходом. Росія не змогла подолати свою залежність від західного імпорту, через що країна гостро потребувала ключових деталей для виробництва. Перед війною Росія накопичила 630 мільярдів доларів у резервах, щоб забезпечити захист рубля, але ці зусилля були підірвані, коли США та Європейський Союз заморозили активи російського центрального банку.

«Ми забезпечили нашу національну безпеку в платіжному просторі», — сказала Алма Обаєва, голова Національної платіжної ради, російської торгової асоціації.

Відмова від Visa і Mastercard дійсно мав один великий наслідок для росіян: у багатьох випадках їхні картки тепер не працюють за межами країни.

19. «Переговори показують прогрес, але Росія бореться за більше територій» пише «The New York Times».  Фото на першій шпальті: «Бійці одного з українськіх бойових загонів, у тому числі добровольці зі США та Великобританії, у вівторок в Ірпіні під Києвом».

«Київ обіцяє нейтралітет, якщо Захід гарантує його захист» - заголовок колонки на першій шпальті. 

Перші ознаки значного прогресу в мирних переговорах між Росією та Україною з’явилися у вівторок, але не було жодного натяку на швидке припинення страждань, оскільки Росія, схоже, налаштована захопити більше території на сході України, а чиновники прогнозують, що потрібні тижні подальших переговорів. .

Після трьох годин переговорів у Стамбулі українські офіційні особи заявили, що їхня країна готова оголосити себе постійно нейтральною, відмовившись від перспективи вступу в НАТО, ключової вимоги Росії, і обговорити територіальні претензії Росії в обмін на «гарантії безпеки» від групи інших нації. Помічник президента України назвав російську делегацію «конструктивною», тоді як Росія заявила, що «різко» скоротить свою військову активність навколо Києва, щоб «підвищити взаємну довіру».

Заява Росії про деескалацію бойових дій навколо Києва — навіть незважаючи на те, що вона продовжує наносити удари по інших частинах України — може бути лише позитивним блиском того, що її військові зупиняються у спробах захопити чи оточити столицю. Останніми днями українські контрнаступи навколо міста відкинули російські війська в одні з найзапекліших вуличних битв війни, хоча вони залишаються на відстані удару від Києва. Тепер, за словами російських чиновників, метою буде захопити більше території в східному регіоні України на Донбасі, де Росія створила дві сепаратистські держави, які президент Володимир Путін визнав минулого місяця незалежними, але жодна інша країна офіційно не визнала. Західні чиновники та аналітики з питань безпеки застерігали не сприймати за чисту монету заяви Росії про її цілі в Києві чи в інших місцях.

Президент Байден заявив, що не зробить жодних висновків про наміри Росії, «поки я не побачу, які їхні дії». Виступаючи після зустрічі Білого дому з прем’єр-міністром Сінгапуру, Байден додав: «Ми подивимося, чи виконають вони те, що пропонують».

«Тим часом, — сказав пан Байден, — ми будемо продовжувати підтримувати жорсткі санкції та продовжуватимемо надавати українським військовим спроможність для захисту».

«На околиці Києва ознаки відступу росіян» - репортаж газети з Ірпіня.

Українські патрульні знайшли обвуглену техніку та покинуту броню.

Просунувшись вперед блок за кварталом, українські солдати у вівторок у розвідувальному підрозділі знайшли всюди ознаки відступаючої російської армії: обгорілий бронеавтомобіль, покинутий бронежилет, прикрашений оранжево-чорною георгіївською стрічкою, російським військовим символом, і традиційну білизну в синьо-білу смужку, видану російським солдатам, викинуту в лісі.

З чим вони не зіткнулися, так це з російською армією в жодній організованій формі. Після місяця жорстоких вуличних боїв одна з найголовніших битв у війні завершилася цього тижня — принаймні наразі — неймовірною перемогою в Ірпіні українські військові. До вівторка українські сили придушили будь-який значний опір Росії в цьому стратегічному околицях поблизу Києва. За словами командира, у другій половині дня виникла перестрілка, коли українські солдати знищили одинокий російський бронетранспортер у порожньому районі.

Але українські військові по суті відбили Ірпінь, місто, стратегічно та символічно важливе, оскільки російська армія була найближче до Києва, лише за три милі. Його успіх у відштовхуванні росіян, можливо, вплинув на мирні переговори між Росією та Україною у Стамбулі у вівторок, коли обидві сторони досягли того, що, здавалося, був їхнім найбільш істотним прогресом на сьогодні.

Москва пообіцяла «в рази» знизити інтенсивність своєї військової активності навколо Києва, району, що включає Ірпінь, фактично визнаючи, що її просування до столиці застопорилося і принаймні в деяких місцях відкидається.

Маючи більшу кількість і озброєння, Росія завжди могла вирішити здійснити черговий штурм Ірпіня. А українські експерти з безпеки висловили скептицизм щодо обіцянки Росії відступити. «Вони не відмовляться від планів захоплення столиці», – сказав в інтерв’ю колишній секретар Ради безпеки і оборони України Олександр Данилюк.

Тим не менш, деякі люди вважали повернення Ірпіня моральною перемогою, навіть якщо в місті триватимуть вуличні бої, а військові здобутки можуть бути невизначеними.

Київ завжди був найбільшою нагородою для російських військових, будучи резиденцією уряду та містом, укорінене як у російській, так і в українській ідентичності.

20. «The Washington Post». Заголовок «Захід насторожений, оскільки мирні переговори викликають надії». 

Фото: «1: Будинок і ферма Юрія Юневича на околиці Броварів, передмістя Києва, зазнали серйозних пошкоджень під час бойових дій між російськими силами та українськими військовими, які розгорнули зброю в цивільних районах. 2: Жінка проходить повз знищену російську військову машину в Броварах»

Заголовок колонки на першій шпальті: «Оскільки російські атаки вбивають мирних жителів, тактика оборони Києва посилює небезпеку»

21. Індія. Газета «The pionter»

«З'являється ознака перемир'я для припинення війни в Україні». Росія оголошує про скорочення операції під Києвом, іншим містом України.

Підпис фото: «Михайло Подоляк, радник президента України Володимира Зеленського, який дає свою заяву після переговорів між російською та українською делегаціями у вівторок у Стамбулі»

Головний матеріал: Зауваження «шакі» щодо України та Індії Байдена, ймовірно, відображатимуться на переговорах 2+2

Війна, що триває в Україні, і висловлювання президента США Джо Байдена щодо «хисткої» позиції Індії щодо неї, ймовірно, домінуватимуть у майбутньому діалозі «два плюс два» між обороною та зовнішніми справами двох країн у Вашингтоні наступного місяця. Окрім цих питань, 11 квітня міністр оборони Раджнат Сінгх і міністр закордонних справ С. Джайшанкар також розглянуть хід роботи комбінату Quad зі своїми американськими колегами, повідомили тут джерела у вівторок. Чотири країни, включаючи США, Індію, Австралію та Японію, підрахували зростаючу агресивну позицію Китаю у стратегічно важливому Індо-Тихоокеанському регіоні.

Індія та США переглянуть всю гаму стратегічних і оборонних зв’язків під час діалогу «два плюс два». США стали одним з найбільших постачальників зброї в Індію, а за останнє десятиліття цифра досягла позначки в 15 мільярдів доларів.

22. Китай. Газета «CHINA Daily» вийшла з приміткою редактора : China Daily представляє серію аналізів, щоб допомогти читачам у всьому світі краще зрозуміти, як і чому стоять погляди та рішення Китаю щодо ситуації в Україні. 

«Експерти: роль НАТО погіршує кризу в Україні. Блок, створений з часів холодної війни, «щоб краще служити гегемонії США».

Задовго до початку тривалої кризи в Україні Пекін критикував послідовне розширення НАТО, нагадуючи світові, що військовий блок, очолюваний Сполученими Штатами, несе відповідальність за ініціювання та розпал трагедії шляхом надання зброї. Присутність НАТО мала закінчитися в кінці «Холодної війни», вона має досвід створення війни, а її розширення також загрожує миру в Азії, здобутий з великим трудом, кажуть чиновники та вчені. «Негативний досвід Пекіна щодо легітимності НАТО та його частого розширення – це не щось недавнє, а постійна і послідовна позиція в останні десятиліття», – сказав Юань Чжен, заступник директора Інституту американських досліджень Китайської академії суспільних наук.

Замість того, щоб бути похованим поряд зі своїм традиційним суперником — Організацією Варшавського договору — «НАТО перетворилася на всеохоплюючу групу, щоб краще служити гегемонії США та посилювати взаємозалежність між своїми членами в обороні, протидіючи прагненню світу до миру», — сказав Юань.

НАТО скликало саміт щодо України у четвер. Цей день був також 23-ою річницею початку 78-денного авіаудару НАТО по Союзній Республіці Югославія в 1999 році, націлених на все, від медичних закладів до шкіл, убив тисячі людей і залишивши майже 1 мільйон людей переміщеними.

"Ми не станемо на коліна і не будемо благати, ми хочемо зберегти пам'ять про жертв, і ми ніколи не забудемо те, що ви зробили з цією країною і народом", - сказав президент Сербії Олександр Вучич на меморіальному заході в четвер.

Ще один матеріал на першій шпальті: «Росія пропонує скоротити операції в міру продовження переговорів»

Російські військові оголосили у вівторок, що «фундаментально» скоротять операції поблизу Києва, столиці України, та північного міста, оскільки переговори привели до можливої ​​угоди щодо припинення важкої війни. Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін заявив, що цей крок мав на меті підвищити довіру до переговорів після того, як кілька раундів переговорів не змогли зупинити те, що переросло в криваву кампанію виснаження. Фомін очолює російську делегацію, до якої також входить переговорник Володимир Мединський. , на переговорах з Україною, які розпочалися у вівторок вранці в турецькому Стамбулі. Це перші переговори між двома сторонами віч-на-віч з 7 березня. Українську делегацію очолює Давид Арахамія, голова Політичної партії президента України Володимира Зеленського в парламенті. Фомін зазначив, що Москва вирішила «принципово... скоротити військову активність на Київ-Чернігівщині», щоб «підвищити взаємну довіру та створити умови для подальших переговорів». Він не уточнив, що це означатиме з практичної точки зору. Україна запропонувала прийняти нейтральний статус з міжнародними гарантіями для захисту від нападу. Туреччина, яка приймала переговори, заявила, що ці заходи є найбільшим прогресом. Українські військові заявили, що відзначили відведення деяких сил навколо Києва та Чернігова.

Коментарі

keyboard_arrow_up