На рахунки за воду застосовуватимуть «коригувальний коефіцієнт». Це що таке?

На рахунки за воду застосовуватимуть «коригувальний коефіцієнт». Це що таке?
  • Люди, які виїхали з домівок та ті, що не мають квартирних лічильників, отримують усереднені показники у свою платіжку за комуналку.
  • В уряді зауважили, що через війну можна застосувати коригувальний коефіцієнт, який має зменшити ці платіжки.
  • Варто зауважити, що це зачепить тільки жителів багатоповерхівок. А от наскільки зменшаться платіжки, поки невідомо.

Під час війни мільйони українців вимушено покинули свої домівки. Робили це і в гарячих точках, і в нині спокійних містах. Однак комунальні служби продовжують працювати, а відтак — продовжують надходити рахунки за комуналку.

І якщо люди не подають показники або не мають квартирних лічильників, то отримують усереднені показники у свій рахунок. 

У Мінрегіоні зауважили, що зараз значним чином змінилися обсяги споживання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Наводять приклад Києва, де середньодобова подача води зменшилась майже вдвічі.

Відео дня

— Відтак ми ввели коригувальний коефіцієнт, який враховує такі особливості. Це допоможе запобігти надмірним нарахуванням споживачам, які отримують рахунки за середніми показниками споживання послуги, — зауважила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

Коригувальний коефіцієнт будуть застосовувати у Методиці розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

Так от, ця методика стосується насамперед багатоквартирних будинків. У ній йдеться про порядок розподілу обсягів спожитої послуги, визначених за допомогою загальнобудинкового лічильника, між усіма споживачами в будівлі. 

Коректність такого розподілу залежить, у тому числі від своєчасного подання споживачами показань квартирних лічильників, що не завжди є можливим в умовах війни. І для тих, хто не подав показів вчасно, Методика передбачала застосування середніх обсягів споживання за попередній період.

То якою буде нова формула розрахунку середніх обсягів споживання для платіжки? Наразі невідомо, адже текст документу відсутній у відкритому доступі.

З усім тим в Мінрегіоні розповіли, що коригувальний коефіцієнт почнуть застосовувати при розрахунку платіжок на холодну і гарячу воду для споживачів, в яких немає квартирних лічильників та для тих, хто не подав показники.

Робитимуть це самі виконавці комунальних послуг — у нашому випадку це «Вінницяміськтеплоенерго» і «Вінницяоблводоканал». Почнуть застосовувати нову формулу до платіжок за березень 2022 року.

 

Читайте також:

Як оплатити комунальні послуги карткою єПідтримка. Покрокова інструкція

За 17 тисяч боргу залишили без грошей на існування. Чи законно блокувати зарплатну картку?

За вивіз сміття будемо платити більше. З 1 березня почнуть діяти нові тарифи у «ЕкоВіну»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Тетяна Назарова

    Люди виїхали ,роботи втратили,а комуналку плати,транспортіровку плати,банки присилають смс бо тоже грошей хочуть.комусь війна, а комусь кармани набити треба.їх в кабінетах треба стріляти ,сук ненажерливих.
  • Лариса Басько

    Кому война кому мать родна!!!
  • Оксана Свистун

    А якщо лічильник стоїть,але на даний час ще не підключений, його можна підключити і до кого звертатися???
  • Валя Витенко

    зто користується тре платить

keyboard_arrow_up