За вивіз сміття будемо платити більше. З 1 березня почнуть діяти нові тарифи у «ЕкоВіну»

За вивіз сміття будемо платити більше. З 1 березня почнуть діяти нові тарифи у «ЕкоВіну»
Фото ілюстративне, vmr.gov.ua
  • Майже на 18% зростає тариф за вивезення і захоронення сміття. Нові розрахунки з 1 березня встановили для вінничан, які є споживачами «ЕкоВін».
  • Чи буде ще й тут абонентська плата? Такі платежі, нагадаємо, люди платять вже за гарячу воду, опалення, холодну воду і каналізацію.

З 1 березня у Вінниці почнуть діяти нові тарифи на послугу вивезення сміття, що надає комунальне підприємство «ЕкоВін». Таке рішення схвалили на виконкомі міськради 17 лютого.

«118,09 грн за 1 кубометр — вивезення твердих побутових відходів; 247,52 грн за куб — вивезення великогабаритних побутових відходів; 30,56 грн за куб — захоронення побутових відходів», — йдеться у рішенні №421.

Станом на зараз на сайті «ЕкоВіну» немає розрахунку тарифу на одну людину в місяць. Чому так?

Відео дня

— Споживачі, з якими у нас відносини по колективним договорам, то ми виставляємо їм рахунки по кубометрах. Ті будинки, що на індивідуальних договорах — отримують рахунок з вартості кубічного метра на одну людину, відповідно до кількості прописаних мешканців у кожному домоволодінні, — відповів журналісту 20minut.ua директор «ЕкоВіну» Петро Гриневич.

«Не новий тариф, а коригування діючого»

При перегляді законів та постанов, якими регулюється абонентська плата, припускаємо, що вінничанам можуть встановити абонплату за вивезення сміття. Адже Кабмін, у постанові №808 від 21 серпня 2019 року, також встановив граничні розміри цього платежу для виконавців послуги з поводження із відходами.

Ба більше, з практики бачимо, що нові абонплати з’являються під час ухвалення нових тарифів:

1 листопада 2021 року. Для «Вінницяміськтеплоенерго» затвердили нові тарифи на гарячу воду та опалення, і також абонплату на кожну з цих послуг

1 січня 2022 року. Для «Вінницяоблводоканалу» затвердили нові тарифи на холодну воду і стоки, а також абонплату на кожну з цих послуг.

То буде абонплата за сміття?

— Планується також запровадити абонентську плату, але це відбудеться при повному перегляді тарифу, — відповів директор «ЕкоВіну» Петро Гриневич.

— А зараз що відбулося? Це не є новим тарифом на вивезення і захоронення сміття, що почне діяти з 1 березня? — питав журналіст.

— Коригування діючого тарифу. За невиконання попередньої Інвестиційної програми у повному обсязі до 2021 року, нам зняли частину складової тарифу на один рік. Зараз ми закупили всю техніку і виконали всі завдання, що мали зробити рік назад, — відповів Гриневич. — І 17 лютого ми отримали «нуль» в стрічці «Коригування витрат». За фактом, ми не подавали нових розрахунків по зарплаті, паливу, собівартості послуги та отримали той тариф, який мав бути ще з березня 2021 року.

За його словами, повний перегляд тарифу та поява абонплати за сміття залежить від рішення власника Вінницької міської ради та її виконавчого органу — виконкому міськради.

Який розмір абонплати за холодну воду

У лютневих платіжках, нагадаємо, вінничани побачили абонплату за холодну воду і каналізацію.

Таку суму абонплати беруть щомісячно з однієї квартири, незалежно від кількості прописаних мешканців чи обсягів споживання води. Якщо на лічильнику «нулі», то абонплату за централізоване водопостачання і водовідведення все одно доведеться сплачувати. Також абонплату нараховуватимуть мешканцям приватного сектору.

Про це докладно у цьому матеріалі.

 

Читайте також:

Плата за опалення під'їздів у Вінниці. Чому її нараховують навіть тоді, коли немає батарей

За 17 тисяч боргу залишили без грошей на існування. Чи законно блокувати зарплатну картку?

Які будинки та подвір’я відремонтують у Вінниці протягом 2022 року? Перелік адрес

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Романов

    Комунальне рабство.  Саме справжнє, з зашморгом на шиї,   каналами на ногах, і без права вибору.
  • Вадим Шевчук

    зачем платить? скоро война все спишет чуствую...

    Ols Kat reply Вадим Шевчук

    вiйна вже 8 рокiв :(
  • Геннадий Куценко

    Сколько стоит Вдох,а сколько Выдох? В солнечный и дождливый день?
  • Юлічка Тігрюлічка

    Водят правила коли їм заманеться. Що хочуть те роблять.

keyboard_arrow_up