Що написати мамі, яка втратила на війні дитину? У Вінниці триває акція «Різдвяна хвиля»

Що написати мамі, яка втратила на війні дитину? У Вінниці триває акція «Різдвяна хвиля»
Перші подарунки і листівки для родин загиблих Героїв надійшли до Вінниці з Німеччини
  • «Бойові бджілки» збирають листівки і новорічні подарунки для тих, чиї рідні не повернулися з війни.
  • Перші вітання надійшли з Німеччини. Як можна долучитися до акції?

Інформацію про новорічну акцію «Різдвяна хвиля» поширили у соціальних мережах знані вінницькі волонтери — Галина Рудик та Лариса Полулях з організації «Бойові бджілки». Вони її ініціювали. Взяли на себе всі клопоти з її проведення. Уперше на заклик «Бджілок» люди відгукнулися у 2014-му. Відтоді «Різдвяна хвиля» стала щорічною.

За цей час про ініціативу вінницьких волонтерів дізналися не тільки у нас, а й за кордоном. Наприклад, цього року першими відгукнулися з Німеччини.

Відео дня

На перший погляд, задум дуже простий: треба підписати листівку і надіслати її тим, хто втратив на війні сина чи батька, а, може, внука чи просто знайому дорогу людину. Якщо є можливість — до вітання додати подарунок. Волонтери пропонують обирати на власний розсуд. Залежно від власних статків.

Найскладніше у цій справі, як з’ясувалося, не подарунок. Найскладніше придумати текст. Чому?

Ліки з Іспанії, пакунки з Німеччини

Під час спілкування з Ларисою Полулях, вона розподіляла ліки. Напередодні їхня волонтерська організація «Бойові бджілки» отримали посилку з Іспанії. Уточнила, що це препарати для тяжкопоранених. Лариса знає таких бійців. Спеціально для них замовляли ліки. За її словами, препарати ефективні. Хлопці чекають на них. Передадуть їх за місцем лікування поранених.

— До речі, посилку передала ваша колега пані Оксана, — каже волонтерка. — Раніше жила і працювала у Вінниці, тепер вона в Іспанії. Кошти збирали в української діаспори.

Так само і з акцією «Різдвяна хвиля». Пані Лариса називає країни, з яких у минулі роки надходили посилки. Їх доставляли у Вінницю з Німеччини, Франції, згаданої Іспанії, Греції, а також далекої Америки, Канади. У її переліку звучали назви інших країн світу.

Запитую, як їм вдалося так далеко добратися?

— Сама не знаю, — говорить Лариса. — В основному відгукуються ті з наших земляків, які виїхали за кордон на постійне проживання. Вони там гуртуються, збирають кошти. У їхніх листах, з телефонних розмов з ними відчувається, що люди, хоч і далеко, але чуже горе сприймають, як своє.

З розмови з волонтеркою зробив висновок, що закордонні українці активніше долучаються до справ волонтерських, аніж тут наші.

— Це правда, — каже пані Лариса. — З кожним роком все менше тих, хто готовий допомагати захисникам країни на Сході. Прикро про це говорити, але це правда.

Підписала п’ять листівок і всі викинула

Першими у нинішньому році надіслали подарунки українці, які проживають у Німеччині. «Бджілки» чекають на посилки з інших країн і від вінничан, звичайно. Волонтерка зізнається, що наші все-таки менш активні. Люди розчаровані. Щоб зрозуміти причину їхніх розчарувань, не треба довго думати. Як кажуть, все й так зрозуміло.

Аріна Ігнатьєва поділилася тим, як вона писала листівку у минулому році. Жінка передала її з Німеччини.

Думала, складно буде подарунок вибрати. Насправді складність відчула, коли сіла за стіл і взяла ручку. Каже, написала п’ять карток матерям загиблих і всі розірвала. Добре, що купила більше.

— З усього списку я вибрала тих матерів, які після втрати дитини залишилися самотніми, — розповіла пані Аріна. — Я писала і плакала. Переписувала. Відкладала убік ручку. Сиділа і думала, що я можу написати мамі, яка залишилася без найріднішої на світ єдиної дитини? В якусь мить хотіла взагалі відмовитися. Раптом від моїх емоцій, що їх вкладаю у слова, жінка розплачеться ще більше?..

Ніякі слова не повернуть Героїв, але їх пам'ятають

П’ять листівок Ігнатьєва таки відправила у Вінницю. У нинішньому році її серце знову хвилювалося, коли повторно долучилася до акції «Бджілок».

З тим, про що розповіла Аріна, стикався кожен, хто писав листівку. Задумайтеся на мить, щоб ви сказали зараз таким людям? Це я звертаюся до тих, хто читає текст. Непросто знайти слова для тих, хто не дочекався з війни рідної людини.

— Ніякі слова не повернуть героїв, але ми пам’ятаємо про них, дякуємо, що захистили нас, дякуємо тим, хто виховав їх мужніми і сміливими, — таку думку висловила ще одна учасниця акції Оксана Яцюк.

Мудро сказано!

«Вантаж-200» прийшов у понад триста родин

Галина Рудик, організаторка «Різдвяної хвилі», каже, що цієї акцією спонукають людей віддати шану, подяку, любов батькам загиблих хлопців. За її інформацією, у нашій області вже понад триста таких родин. Приблизно третина з них втратила свою єдину дитину та надію на продовження роду.

Щоб ті матері, які залишилися одинокими, не збожеволіли від горя, про них треба згадувати.

Світ жорстокий. У кожного — свої турботи. На щастя, є ще люди, які готові поділитися теплом свого серця зі згорьованими матерями.

Наші «Бджілки» — одні з них. Самі підтримують батьків загиблих воїнів і шукають небайдужих, які так само готові ділитися душевним теплом і щирим словом.

Як можна долучитися до акції?

Зверніться до організаторів, щоб обрати родину загиблого героя. Далі — готуєте листівку/листа/ невеличкий подарунок. І надсилаєте у зручний для вас спосіб у Вінницю волонтерській організації «Бойові бджілки».

Якщо ви хотіли б долучитися до ініціативи, але не вистачає часу, можна переказати кошти (зручну для вас суму) на картку 5168742722978362 ПриватБанку. За вас це зроблять «Бджілки».  

— Візьміть все-таки за труд написати листівку чи короткого листа рідним загиблих, — каже Лариса Полулях. — Повідомте, що їхнього загиблого чоловіка чи сина пам’ятають, що ніхто в цьому світі не має почуватися самотнім на Різдво. Що всі ми — родина. Незламна українська родина, яка шанує своїх батьків, своїх Героїв, свою історію. Ми доставимо ваші вітання адресатам.

Більше інформації про ініціативу знайдете ТУТ.


Читайте також:

Карантин не відмінили, касові апарати не скасували. З якими думками вінничани повертаються з Києва?

«У нас вже місяць комендантська година і магазини на замку». Карантин у Ліоні очима вінничанки

«Ця культура несерйозна». Гречка уже продається по 48 гривень за кілограм

Це ж «ворота» в Європу. Що з будівництвом мосту через Дністер у Ямполі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач48

    в жопу засуньте себе свои письма и листовки. родственникам не нужны ваши циничные соболезнования и гнойные слова за которыми нет правды.  родным погибших на войне обидно что их дети ,мужья погибли за трусливую нацию хохлов. молодежь массово уклоняется от срочной службы, а их гнилые папаши с мамашами боятся за свои чада чтоб на войне не погибли , правильно лучше в кабаке от передоза. а по контракту в основном одни женщины служат. в этой стране нет нации. есть одни трусливые балаболы считающие себя патриотами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up