Ще день на Вінниччині не відчинятимуть вікна і затулятимуть носи

Ще день на Вінниччині не відчинятимуть вікна і затулятимуть носи

Четвертий день у селі Росоша Липовецького району місцеві не відчиняють вікна, а виходячи на вулицю, затуляють носа. Село «душить» аромат курячого посліду з Ладижинської птахофабрики «Наша ряба». Найбільш сильно він відчувається у районі станції Липовець. Чому?

Мешканці Росоші звернулися в редакцію RIA/20 хвилин з проханням встановити, хто четвертий день поспіль отруює їм повітря. Люди підозрюють, що це результат діяльності місцевого сільгосппідприємства, що належить до компанії «Зернопродукт». Є інші думки – на сміттєзвалище, що розташоване під лісом, вивезли рештки тварин підприємства, що займається забоєм худоби.

-До мене на канікули приїхала внучка, а на вулицю випустити дитину не можу,- розповідає Галина Климчук. – Вона й сама каже, бабусю, я не піду з хати, бо там смердить. Дожилися, в селі не можна на вулицю вийти. Не знаю, що це і звідки. Може, на смітник вилили з бочки, кажуть, везуть сюди з бойні, інші говорять, це курячий послід на полях розкидають.

Ще один житель села на імя Андрій Івановчи стверджує, що найбільш сильно стало чути «аромати» стало сьогодні з самого ранку. Пояснює це тим, що потепліло і сморід сильніше став поширюватися. У п’ятницю і на вихідні було трохи прохолодніше, а тепер…

Відео дня

-Чи знаю, звідки сморід? – У нас є два місця, де може смердіти. Або поля поливають «одеколоном» з птахофабрики, або на звалище для сміття привезли якусь гидотну.

Аби пересвідчитися в тому, що Росоша насправді задихається від смороду, журналіст RIA/20 хвилин спілкувався по телефону з десяти місцевими жителями. Всі вони підтвердили неприємний факт.

Секретар Росошанської сільради Олена Цимбалюк повідомила, що до них також постійно телефонують люди.

-Це місцеве сільгосппідприємство удобрює поле курячим послідом, - каже пані Олена. – Про цю роботу вони не попереджували сільраду. Перед тим, як обробляти поля хімію, звертаються з листом, просять сказати про це пасічникам, щоб ті закрили вулики, у цьому разі ніхто нічого не казав. Ми самі дізналися, щоб знати, що людям говорити.

Про місцеве звалище відходів секретар не стала нічого говорити. Пояснила, що не має інформації, що туди щось вивозять.

Керівник Липовецької філії «Зернопродукту» Євген Панасюк також підтвердив, що неприємні запахи в село йдуть з поля.

-Після того, як скосили ячмінь, удобрюємо ділянку органікою, точніше, курячим послідом, - уточнив Євген Панасюк. – Поле розташоване недалеко від частини села на станції Липовець. Якщо вітер дме в напрямку села, то, зрозуміло, куди йдуть всі запахи.

Керівник просить передати людям проханням, щоб потерпіли. Скільки часу? До завтра, тобто до кінця дня вівторка 12 липня.

-До завтра завершимо приорювання добрив у ґрунт і тоді не буде чути ніяких запахів, - пояснив пан Панасюк. – Я розумію людей, розумію їхні скарги, сам би так само скаржився на їхньому місці. Бо це справді неприємно. І все-таки це не хімія, а органіка. Раніше так само удобрювали поля. Ніхто тоді не скаржився. Маю на увазі ті далекі радянські часи.

Голова Липовецької райдержадміністрації Іван Демихін додав, що після отримання сигналу від людей з Росоші, направив в село свого заступника. Каже, більшість з розумінням ставиться до ситуації. Однак є такі, хто не готовий мовчати. Керівництво агропідприємства запевнило голову РДА, що завтра завершать приорювання органічних добрив, а це значить, що недобре пахнути в Росоші перестане. 

Жителі Росоші звертаються до керівника екологічної інспекції області Юрія Дубового з проханням перевірити стан сільського сміттєзвалища на предмет того, чи вивозять на нього залишки із забійного цеху

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    "Село «душить» аромат курячого посліду з Ладижинської птахофабрики «Наша ряба».- Автор подивіться хоча б де знаходяться Ладижин і Росоша, і причому тут Ладижинська прахофабрика!?
  • Анонім

    вічно щось не те на станції Липовець.

    То піп опіум насіє, то курячим послідом все село пахне.

    А ще у них на станції трьохповерховий вокзал стоїть закритий, бо ходить тільки один поїзд через день.

    Ми вже скотились до рівня якогось мумбо-юмбо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up