Розвиток Вінниці. Підсумки «ковідного» 2020-го та плани на 2021 рік

Розвиток Вінниці. Підсумки «ковідного» 2020-го та плани на 2021 рік
Найдорожчий об’єкт — гімназія на Поділлі. За п’ять років будівництва у неї вклали близько 170 мільйонів гривень
  • Цей рік запам’ятався відкриттям школи на Поділлі, зупиненими проектами через COVID-19 та визнанням Вінниці найкомфортнішим містом України шостий рік поспіль.
  • У 2021 році триватиме робота над довгобудами: побудова нового корпусу лікарні швидкої допомоги, ремонт «СКА» і проектування мосту на Тяжилів.

Бюджет міста на 2020 рік складає 4 мільярда 229 мільйонів гривень. Більше половини від цієї суми «з’їли» видатки на освіту, охорону здоров’я та соцзахист. Однак коронавірус вніс свої корективи і щоб забезпечити лікарів захистом, а лікарні — обладнанням, міська влада кілька разів перероблювала бюджет Вінниці. 

Медицина отримала 172 мільйони гривень, а на розбудову міста, благоустрій та ремонт лишили 626 мільйонів гривень.

Що зробили

На ці кошти місту вдалося відремонтувати 47,9 тисяч квадратних метрів доріг на ділянках 154 вулиць, виконати поточний ремонт тротуарів площею 3500 м². І облаштували ще 2,2 кілометрів велодоріжок, які зроблені на дорогах, де забрали місця у автомобілів під велорух.

Відео дня

Побудували дорогу на вулиці Гонти (від Київської до Батозької), що коштувало бюджету 33 мільйони гривень. І нещодавно добудували 200-метровий відрізок дороги на вулиці Енергетичній. Вона з’єднала нову Гонти з промзоною, де  розташовані молокозавод Roshen, завод з виробництва сонячних панелей Kness.

Цього року продовжили ремонт Київського мосту — одного з міських «довгобудів». Будівельники відремонтували тротуари і покрили їх спеціальним шаром захисту від впливу опадів. Роботи мають тривати і у 2021 році: захисну суміш потрібно нанести й на опори, на яких стоїть шляхопровід.

Промисловість у Вінниці скоротила темпи розвитку: інвестиції залучені в економіку міста склали 2,9 мільярда гривень, що на 18,3% менше, ніж торік. Протягом 9 місяців 2020 року обсяги експорту скоротились на 0,6%, імпорту – на 18,3%.

Втім, міська влада зацікавлена у інвесторах, тому попри коронакризу продовжує розбудову Індустріального парку на Немирівському шосе. Там ввели в експлуатацію нову трансформаторну підстанцію на 10 кВ з проектною потужністю 5 МВт, виконано перший етап будівництва бетонної дороги. Триває розробка документації для підключення до електромереж потужностей майбутнього заводу HEAD, на якому будуть робити обладнання для зимових видів спорту: лижі, борди, захисні маски тощо.

Наймасштабнішим будівництвом 2020 року стала гімназія №24 на Поділлі. Тут, 1 вересня, сіли за парти понад 1300 учнів. А крім триповерхової будівлі заклад має і свій спортивний стадіон. Будівництво тривало п’ять років, загалом на гімназію витратили майже 170 мільйонів гривень. До речі, останній раз нову школу у Вінниці відкривали 14 років тому в мікрорайоні Пирогово.

Гуманітарна гімназія №1

За кредитні кошти завершили утеплення будівель восьми дитсадків та двох шкіл — гімназії №1 та школи №10. За гроші місцевого бюджету зробили термомодернізацію будівлі закладу №33. Побудували спортивне ядро для школи №33, відремонтували спортмайданчик в школі №20 та збудували спортядро у школі-гімназії №2.

Цього року відремонтували 22 тролейбуси та 2 автобуси. На базі білоруського кузова «МАЗ» транспортники зібрали два тролейбуси VinLine, один з яких може їздити без «ріг». З 1 травня в усьому муніципальному транспорті діє електронний квиток. І у квітні стало відомо, що наше місто знову найкомфортніше в Україні. Це вже шостий рік поспіль.

Що в планах

Наступний рік буде для міської влади роботою над відкладеним «домашнім завданням». Усе ще є декілька довгобудів, які почали робити у попередні роки. Серед них Регіональний кардіоцентр, який будують за 32,5 мільйона доларів зі Світовим банком на Хмельницькому шосе (почали у 2018 році); новий корпус лікарні швидкої медичної допомоги на Київській, 68 (будують з осені 2017 року); спорткомплекс на Янгеля, 48, який планують завершити у 2021 році.

Старт реконструкції злітно-посадкової смуги, який мав відбутися влітку 2019 року, досі невідомий. У держбюджет-2021 заклали ⅔ від необхідної суми на реконструкцію «злітки» нашого летовища — 604 мільйонів гривень. При тому що потреба складає 896 мільйонів. Звідки будуть брати залишок наразі невідомо.

У 2021 році заплановано будівництво доріг у Академічному та на території Вінницького індустріального парку. Продовжать капремонт дороги та тротуару на вулиці Гальчевського (від Московської до Шепеля). У цілому, об’єкт планують здати у 2021 році. Та ще планують завершити проектування вантового мосту, який з’єднає Замостя та Тяжилів.

Транспортники складуть одразу 10 VinLine протягом 2021 року. Крім того, міська влада хоче дозволити «Вінницькій транспортній компанії» придбати ще 10 газових автобусів Otokar, які мали купити в 2020-му.

А ще збираються завершити утеплення школи-гімназії №2, розпочати утеплення фасаду школи №13, та візьмуться за утеплення даху в школі №23. Продовжать роботи з термомодернізації Палацу дітей та юнацтва (планують завершити у 2022 році).

Плюс, мають розробити проектно-кошторисну документацію на ремонт закладів освіти та культури у приміських селах, які увійшли до Вінницької міської територіальної громади. Завершать будівництва дитсадка на Ватутіна-Битинського. У 2021 році електронний квиток почне працювати і в маршрутках.

Дані брали з таких документів: проект бюджету міста на 2021 рік, проект програми соціального і економічного розвитку на 2021 рік. Ці документи мають розглянути депутати на сесії міськради, яка відбудеться 24 грудня.

Раніше, нагадаємо, розбиралися, які будівництва у Вінниці заморожені через COVID.


Читайте також:

Скільки коштуватиме новорічний стіл для вінничан у 2020 році

Е-квиток у Вінниці не скасують. Пільговики програли апеляцію

Як вінницькому ФОПу отримати 8000 гривень від держави. Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up