Рідні загиблих вивісили банер з фото, щоб «бачили за числами війни обличчя, а не статистику»

Рідні загиблих вивісили банер з фото, щоб «бачили за числами війни обличчя, а не статистику»
Зупинись! Вшануй пам’ять загиблих героїв! Так написано на символічній Дошці Пошани
  • У Вінниці немає пам’ятника, дошки, символічного місця з фотокартками воїнів, які загинули за нашу з вами незалежнiсть.
  • Колись це все буде.
  • Але сьогодні, 24 лютого, в річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну, живі хочуть вшанувати мертвих.
  • Для цього на площі Шевченка розмістили тимчасову Дошку Пошани.

Тут поки що 28. Зовсім молодих і доволі зрілих, з посмішками на обличчях, або без. Зі зморшками, з сивиною, з….

Їх набагато більше, ніж 28. Просто стільки фотокарток загиблих воїнів поки що принесли їх родини, аби повісити на символічну Дошку Пошани. Звичайне банерне полотно, яке сьогодні розмістили на площі Шевченка.

Це була ініціатива головного редактора «20 хвилин» Вадима Павлова і рідних загиблих воїнів. Щоб хоч таким чином сьогодні, в річницю війни, ті, що живуть, побачили тих, хто за них помер. Вклонилися, помолилися, поклали квіти, ще раз сказали: «дякую і спочивай».

Відео дня

Тут з восьмої ранку вже були родини загиблих з фотокартками. Розтягнули банер, приклеїли світлини. О дев’ятий з квітами прийшли з міськради.

— 24 лютого, річниця війни, і ми знали що адміністрація міста буде вшановувати пам’ять загиблих, — говорить Наталя Карпова, мати капітана Романа Карпова, який воював у складі 95 бригади і загинув 23 квітня неподалік міста Ізюм в Харківській області. — Але жодної дошки пошани, жодного пам’ятника жодного портрета, щоб покласти квіти, у Вінниці немає. Тому вирішили встановити тимчасовий банер. Тут не всі фото. Можна приходити додавати. Щоб вінничани бачили, що за щоденними числами про загиблих є обличчя, а не лише статистика.

Проте 24 лютого закінчиться, а питання про пам’ятник, Дошку пошани, Алею Слави — залишається відкритим.

За словами рідних загиблих, в міській раді планують встановити інтерактивну дошку — екран, на якому з певною періодичністю будуть транслювати світлини воїнів — і це неправильно. Тому що це не може бути просто миготіння облич.

— Я написала звернення на міську та обласну раду для того, щоб на площі Незалежності була Алея Пошани, — розповідає Наталя Карпова. — Щоб були фото, щоб на фото була інформація про кожну людину, яка поклала своє життя. Щоб живі люди бачили вік людей, які загинули на цій війні — що це молодь від 18 років. Щоб була інформація про те, де служили герої. Що це і нацгвардія, і піхота, і Повітряні сили, і прикордонники, і поліція…, щоб люди бачили що на всіх фронтах вінничани боронять Україну. Сьогодні має бути сесія, де розглядатимуть це питання.

Також сьогодні міський голова ініціював створення робочої групи з питань вшанування пам’яті загиблих в російсько-українській війні. 


Читайте також:

Річниця великої війни: про найважливіші події, які сталися за цей час у Вінницькій області

«Вставай, почалася війна!» Спогади вінничан про день повномасштабного вторгнення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ivan Sobzyk

    Героям вічна слава а ось падлам з мерії Киева і влади пора рила ховати -бо суки рік війні а ця кабінетна падаль досі не вирішила питання з військовим кладовищем.За цими рилами (кабінетно-злодійськими патріотами ) з влади Киева що потрібно хадити з битами як вони звіикли ?
  • Валентина Масловская

    низький уклін вам, наші герої💔🕯️🙏та світла пам'ять 🕯️
    співчуваю рідним та близьким наших героїв😥
  • Вікторія Сліденко

    ВІЧНА  ПАМ'ЯТЬ  ГЕРОЯМ , які захищали  Батьківщину та кожного з нас. 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
    Низький уклін і щирі співчуття родинам.🙏🙏🙏
  • Читач45

    Вічна пам'ять Героям!🇺🇦🙏

keyboard_arrow_up