Протести на Сабарові не вщухають. А мерців скоро ніде буде хоронити

Протести на Сабарові не вщухають. А мерців скоро ніде буде хоронити
  • Мешканці Сабарова блокують будівництво цвинтаря біля очисної станції
  • Люди радикально налаштовані та готові піти з протестом під стіни мерії
  • У той час місць на діючих кладовищах все менше. У мерії кажуть, що вистачить лише на один місяць

Вчора, 19 червня, жителі Сабарова бунтували проти будівництва нового цвинтаря, що будують біля очисних споруд. Люди заявляли, що проти сусідства з кладовищем та порівнювали це з чорнобильською трагедією.

— Сьогодні знову не дали будівельникам працювати. Розігнали всіх робочих, бо проти будівництва цвинтаря у Сабарові. Занесли звернення до міської ради, заяву про перевірку до прокуратури, найняли юриста, щоб захищати наші інтереси в суді, — розповідає одна з активісток, що представилася Іриною.

У той же час місця на існуючих кладовищах залишилося дуже мало. Тільки два з семи цвинтарів досі діють. Як розказують в мерії, на Сабарівському цвинтарі залишилося 15 місць, а на Луці — до 150 місць. Цього вистачить лише на один місяць. А мешканці Сабарова готуються до пікету та планують в цю п’ятницю, 23 червня, мітингувати під стінами мерії. Нагадаємо, що на цей день запланована сесія міської ради.

Відео дня

Чиновники спробували вчора, 19 червня, поговорити з обуреними мешканцями з Сабарова. Що з цього вийшло — на відео:

Журналіст розпитав чиновників та виконавців робіт, чи можна якось пересунути цвинтар та чи безпечно його там будувати.

Будівельників знову прогнали з поля, де хочуть поставити цвинтар

 

Одна з тез активістів — нового цвинтаря вистачить на п’ять років, а землю продають.

— Роботи призупинили до тих пір, поки не вирішать спірні питання. Звісно, що ми будемо виконувати тендер, оскільки це інтереси міста: місця для захоронення майже не залишилося, — директор товариства «Шляхбуд» Анатолій Шеремета. — Щодо землі, то ми її нікуди не вивозимо — складаємо поряд з полем. Якщо буде потреба, то землю вивезе «Зеленбуд» для благоустрою міста — на клумби та квітники. Кладовище розраховано на 25 років. Побудуємо за два роки. Цього року зробимо дорогу, п'ять секторів, які будуть поряд з очисною станцією, дім для охорони та паркан.

 

 

Наступний аргумент, який наводили активісти — у Вінниці повно місця деінде побудувати цвинтар. Директор міського департаменту благоустрою Володимир Ніценко це спростовує.

— Іншого місця під кладовище просто немає. У 1999 році обрали саме цю територію. Тоді було три варіанти: в Якушинцях, Бохоники (частина Сабарова, що нині є територією міста — авт.) та поряд з лікарнею імені Ющенка. І залишився тільки Сабарів, — сказав Ніценко. — Щодо зеленої пшениці, яку скосили будівельники, то її власник є аграрний університет, що використовує зерно виключно для досліджень. Цього року ми знімаємо тільки ту частину рослин, де пролягатиме дорога. А восени університет збере врожай та більше не буде саджати. Ми будемо ще пробувати розмовляти з людьми, які протестують проти кладовища. І тільки якщо буде конструктивний діалог.

Інші питання вже обговорювали у матеріалі:

На нове кладовище на Сабарові дають 17,5 мільйона. Чому так багато? (ІНФОГРАФІКА)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Shamrock

    Недалеко річка , очисні споруди , навкруги достатньо густо заселений район , дачний масив, городи...  на прикладі Луки , бачимо , що кладовище підбирається вже навіть до "Версалю" і сільських хат , то ж сподіватись , що в Сабарові буде по іншому не варто ! Чому досі не розглядається питання крематорію ? Скажу чому - це не вигідно ритуальним фірмам (прощай труни, вінки , лєнточки і нєкротамади, пам`ятники , надгробія ітп)  Цілий бізнес втрачає сенс... скоро "місто мертвих " стане більшим за місто живих , що далі? зомбіапокаліпсис??!!
  • Лілія Чернякіна

    Хотілось би по пунктам, чому люди проти. До житла там досить далеко.

    Елена Левицкая reply Лілія Чернякіна

    До житла там зовсім поруч,діти будуть їхати зі школи попід саме кладовище,і ским будуть їхати однією маршруткою?А Південний Буг протікає через дорогу,з якого користується вся Вінниця,і у мене кірниця за яку я заплатила великі гроші яка там буде вода?

    Olvol reply Лілія Чернякіна

    Зате до городів дуже близько. А постійним відвідувачам кладовища - пенсіонерам - буде ставати погано від смороду відстійників
  • Olvol

    Але абсолютно правильне рішення - раз поруч буде кладовище, вимагати за це благоустрою району, збільшення кількості автобусів.
  • Olvol

    Ви бачили, яка буйна трава росте на кладовищі? Земля удобрена,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up