Проєкти з благоустрою робитимуть після війни. Результати «Бюджету громадських ініціатив»

Проєкти з благоустрою робитимуть після війни. Результати «Бюджету громадських ініціатив»
  • Цього четверга, 19 жовтня визначили проєкти-переможці конкурсу «Бюджет громадських ініціатив».
  • Обрали 28 ідей, серед яких чотири реалізують у приміських селах, що входять до нашої міської громади. 
  • Втім, через критику «недоцільних витрат» значну частину коштів з проєктів направлять на оборонні потреби.
  • Які проєкти все ж зроблять у 2024 році?

У четвер відбулося онлайн-засідання Координаційної ради конкурсу проєктів «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської громади». Під час заходу члени Ради (50% від якої становлять представники громадськості) визначили проєкти-переможців. А також внесли одну важливу зміну, через яку більшість проєктів будуть реалізовані після війни.

Обрали переможців

Протягом місяця, до 15 жовтня, тривало голосування за проєкти «Бюджету громадських ініціатив». Цей конкурс проводять з 2016 року і на ньому вінничани можуть подавати ідеї, як змінити місто та приміські села. Ті проєкти, що отримують найбільшу підтримку, впроваджують за гроші бюджету громади.

Координаційна Рада обрала переможців конкурсу: 16 великих проєктів, з яких 13 по місту і три по старостинських округах; 12 малих проєктів, з яких десять по місту та два по округах. Загалом на це потрібно 19 мільйонів 140 тисяч гривень. Тоді як бюджет конкурсу складає 20 мільйонів гривень.

Відео дня

Однак, під час засідання, вирішили, що проєкти з благоустрою та будівництва будуть реалізовані уже після війни.

Підставою на це стала критика конкурсу як «недоцільних витрат під час війни» від громадськості. А також заяви від деяких авторів проєктів, в яких вони заявляли, що в разі перемоги їхньої ідеї — відтермінувати реалізацію, а кошти спрямувати на воєнні потреби.

Реалізують тільки п’ять проєктів

Відтак, у 2024 році вирішили впровадити лише п’ять з 28 проєктів-переможців. Обирали ті, що відповідають принципам безбар’єрності та інклюзивності; стосуються військово-патріотичної освіти та домедичної допомоги.

Тому першочергово у 2024 році вирішили реалізувати наступні ідеї:

«Є-простір». Будівництво на Гоголя, 18 інклюзивного дитячого майданчика, де зможуть гратися і відпочивати дітки з інвалідністю. Вартість: 1 мільйон 285 тисяч гривень.

«Стрілецькі змагання «Патріот». Проведуть змагання у тирі на території ліцею №22. Вартість: 462 тисячі гривень.

«Облаштування кабінету безпеки в мікрорайоні Кумбари». На базі ліцею №3 створять клас з обладнанням для тренування навичок домедичної допомоги. Вартість: 512 тисяч гривень.

«Клас безпеки». На базі ліцею №16 зроблять клас з обладнанням для тренування навичок домедичної допомоги. Вартість: 349 тисяч гривень.

«Центр військово-патріотичного виховання для дітей та дорослих «Звитяга». На базі ліцею №18 будуть вчити основам домедичної допомоги, тактичній медицині, історії української армії, вогневій підготовці тощо. Вартість: 349 тисяч гривень.

Загалом, на впровадження цих цілей готові витратити: 2 мільйони 959 тисяч гривень.

Тобто, зекономлено буде 16 мільйонів 181 тисячу гривень. Як саме їх передадуть на оборонні потреби — питання ще не вирішено. 

Серед пропозицій прозвучало те, що можна проводити онлайн-голосування, де будуть відбирати запити військових частин (тепловізори, коптери тощо). Ті запити, які наберуть найбільшу підтримку, будуть профінансовані за кошти конкурсу «Бюджету громадських ініціатив».

Раніше, нагадаємо, міська влада замовила товарів для ЗСУ на суму понад 50 мільйонів гривень.

 

Читайте також:

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

«Вінницягаз» просить заплатити борги — а що з переплатою?

Для Вінниці закупили 1,6 тисячі тонн дорожньої солі — На це витратили 9,5 мільйона гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up