«Вінницягаз» просить заплатити борги. А що з переплатою?

«Вінницягаз» просить заплатити борги. А що з переплатою?
«Вінницягаз» просить розрахуватися з боргами протягом п'яти днів. У разі їх несплати погрожують судом задля примусового стягнення заборгованості
  • З жовтня вінничанам послугу з доставки газу надає нова компанія — Вінницька філія «Газмереж». 
  • А «Вінницягаз» просить розрахуватися з боргами, які є у споживачів перед компанією. 
  • Куди платити за доставку? З якого місяця? Як повернути переплату? Куди та як подавати показники?

Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг вирішила припинити дію ліцензії з розподілу газу АТ «Вінницягаз». Цей облгаз раніше займався обслуговуванням мереж і збирав за це плату за доставку газу.

Як йдеться у постанові НКРЕКП від 29 вересня №1770 ліцензію анулювали «у зв’язку з передачею цілісного майнового комплексу з розподілу природного газу іншому суб’єкту господарювання».

На заміну «Вінницягазу» з 1 жовтня прийшла Вінницька філія «Газові мережі України», що входить до групи компаній «Нафтогазу».

Відео дня

Платити за новими реквізитами

Реквізити для оплати доставки газу тепер нові: Вінницька філія ТОВ «Газорозподільні мережі України»; ЄДРПОУ: 45165321; МФО: 302076, АТ «ОЩАДБАНК»; Р/р для побутових споживачів (населення): UA553020760000026032301473821; Р/р для непобутових споживачів:UA603020760000026033300473821.

Платити за цими новими реквізитами потрібно, починаючи з платіжок за жовтень. Як правило, до 20 числа місяця, за який маєте оплатити рахунок. А рахунок за вересень та попередні місяці, усе ще треба сплачувати АТ «Вінницягаз».

Особистий кабінет споживача тепер не на 104.ua. Його потрібно зареєструвати за власним особовим рахунком (не змінився) на сайті my.grmu.com.ua. Щоправда, на сайті ще немає Вінницької філії «Газмереж». У компанії повідомили, що технічні фахівці якраз працюють над оновленням, і створити свій особистий кабінет можна буде орієнтовно у середині-наприкінці цього місяця.

Просять погасити борг

Попередній облгаз став розсилати платіжки з «остаточним рахунком за послуги розподілу газу». У цих квитанціях «Вінницягаз» просить сплатити борги перед ними за послуги, що були надані до 30 вересня 2023 року включно. І цей борг потрібно платити за старими реквізитами, на рахунок АТ «Вінницягаз».

При цьому в платіжках не йдеться про те, як повернути переплату, якщо така була.

То як повернути переплату?

Якщо сплатили доставку газу за увесь рік «Вінницягазу», то як тоді повернути переплату за жовтень-грудень 2023 року? На це питання відповів уже новий оператор ГРМ Вінницька філія «Газмережі».

«Кошти з переплати не можуть автоматично зарахуватися на рахунки філії. Такі кошти можуть бути повернуті попереднім ліцензіатом виключно на банківські рахунки платників, — йдеться у поясненні на facebook-сторінці «Газмереж». — Для цього потрібно подати до найближчого Центру обслуговування клієнтів, надіслати поштою на адресу АТ «Вінницягаз» (21012, м. Вінниця, пров. К. Широцького, 24) або на електронну пошту [email protected] пакет документів».

У перелік документів входять:

Маю договір ТО з «Вінницягазом». Його треба переоформити?

Крім того, АТ «Вінницягаз» надає ще технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Такі зобов’язання у оператора ГРМ є перед тими споживачами, які укладали з облгазом відповідний договір, який включає наступні послуги: перевірка мереж на щільність, герметичність, наявність витоків газу; ліквідація виявлених витоків, ремонт мереж, заміна ущільнювальних матеріалів на з'єднаннях тощо.

То, хто тепер буде займатися техобслуговуванням мереж для тих споживачів, які укладали договори ТО з «Вінницягазом»?

У компанії пояснили, що ті договори, що були оформлені, а послуги з технічного обслуговування сплачені — будуть продовжувати виконуватися. Тобто, техобслуговуванням внутрішньобудинкових мереж будуть займатися фахівці «Вінницягазу». На той термін, що прописаний у договорі. І переоформлювати його в такому випадку не треба.

Натомість якщо договір був укладений з облгазом, але послуги не були оплачені — його можна одразу переукласти з вінницькою філією «Газмереж». Для цього варто подзвонити до них (0432)27-80-92), де підкажуть, які та куди документи подавати.

«Щодо переукладання договорів ТО після того, як вони припинять діяти — це питання ще вирішується», — пояснили у вінницькій філії «Газмереж».

Куди передавати показники лічильника?

Від переміни оператора газорозподільчих мереж не змінився тариф на доставку газу. Він складає 2,112 гривні за куб на місяць. Також не змінювали ваш особовий рахунок споживача.

Показники лічильника так само потрібно передавати з 1 по 5 число щомісяця. Для цього варто скористатися сервісами газопостачальної компанії «Нафтогаз України»:

Клієнтську підтримку споживачам надають оператори Контакт-центру «Нафтогаз України» за номерами: 066-300-2-888 (Vodafone), 098-300-2-888 (Kyivstar), 093-300-2-888 (Lifecell), 057-708-01-87 (Укртелеком), 056-747-36-35 (Укртелеком).

Прийом дзвінків здійснюється з 08.00 до 19.00 по буднях, а також на вихідних, якщо вони припадають з 1 по 5 число.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що зміниться для вінничан у жовтні.

 

Читайте також:

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

За доставку газу платитимемо іншій компанії — Як до цього ставляться вінничани?

Майже удвічі пропонують збільшити територію Стадниці. Для чого?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Дмитро Альпініст Українець

    У кожного переплата на 10 років наперед
  • Дмитро Альпініст Українець

    Перше перерахунок зробіть з 2015 року
  • Sergey Storog (Ja)

    Виходить що як компанія заборгувала споживачеві (переплата) то таке ну буває а якщо споживач має борг хоч і не значний то це катастрофа ! Гра в одні ворота

    Cheshik Polek reply Sergey Storog (Ja)

    Саме так.

    Навіть більше. Якщо споживач не дотримується "Кодексу газорозподільних систем" - то великий порушник, а якщо компанія - то це нормально, так і треба, все виконувати не можливо.

    Комусь зі споживачів газопрозподільча компанія ремонтувала або замінювала лічильник газу за власний рахунок, якщо при періодичній повірці він був визнаний непридатним до подальшої експлуатації? А мала б все це робити за власний рахунок. Бо так передбачено законодавством. Читаємо...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15#Text

    В пункті 4 статті 8 розділу Х «Кодексу газорозподільних систем», затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 сказано:

    4. На період зняття лічильника газу для проведення періодичної повірки Оператор ГРМ встановлює лічильники газу з обмінного фонду. При цьому:

    1) якщо знятий лічильник газу належав Оператору ГРМ, встановлений на його місце лічильник газу з обмінного фонду Оператора ГРМ стає розрахунковим, що оформлюється відповідним актом, та надалі розрахунки зі споживачем здійснюються згідно з його показаннями;

    2) якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача, пройшов періодичну повірку, що підтверджується відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності, Оператор ГРМ зобов’язаний встановити його замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття;

    3) якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача, визнаний відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатним до подальшої експлуатації, рішення про доцільність його ремонту приймає Оператор ГРМ, ураховуючи технічні та економічні чинники. У разі прийняття Оператором ГРМ рішення про доцільність ремонту Оператор ГРМ зобов’язаний встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття. У разі прийняття Оператором ГРМ рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу Оператор ГРМ зобов’язаний протягом п’ятнадцяти робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник газу (типорозміром не більше лічильника газу побутового споживача) для подальших комерційних розрахунків і в цей самий строк повернути побутовому споживачу його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу. У такому разі побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу Оператора ГРМ.

    Sergey Storog (Ja) reply Cheshik Polek

    А взагалі доречно говрорити про лічильник газу як такий коли до споживачів подається газово-повітряна суміш?
  • Даруся Рг

    Сьогодні отримала платіжку про заборгованість 1 коп.
    Цікаво,а в скільки обійшлася сама платіжка.🤔

keyboard_arrow_up