На 50 мільйонів гривень Вінниця купує БПЛА, тепловізори та квадроцикли для ЗСУ

На 50 мільйонів гривень Вінниця купує БПЛА, тепловізори та квадроцикли для ЗСУ
Якщо порахувати усі свіжі тендери на товари для ЗСУ, то виходить, що на їх закупівлю, загалом, готові витратити 50 мільйонів 180 тисяч гривень з бюджету Вінниці
  • Виконком міськради оголосив закупівлі 120 тепловізорів, 35 безпілотних літальних комплексів та ще два квадроцикли.
  • Дізналися з сайту «Прозорро», марки товарів для ЗСУ і скільки за них пропонує вінницька влада.

Отже, першою закупівлею замовили постачання тепловізійних монокулярів MT-EVO-SHOT-S-1900. Очікувана вартість — 19,2 мільйона гривень. Кількість — 120 штук. Тобто, за одиницю готові заплатити до 160 тисяч гривень.

При цьому в інтернет-магазинах за один такий пристрій просять 186 тисяч гривень.

У комплектацію, за тендером міськради, мають входити: тепловізор, наочник, кришка об’єктива, два акумулятори, сумка, блок живлення з акумуляторами, зарядний пристрій.

Відео дня

За технічними характеристиками, цей тепловізор має забезпечувати видимість людини на відстань до 1,9 кілометра.

Зараз шукають підрядника на цю закупку. Кінцевий строк постачання товарів — до 20 грудня 2023 року.

Купують комплекси зі 100 БПЛА

Далі, місто замовило придбання ще 35 безпілотних літальних комплексів, з яких можна буде керувати сотнею безпілотників: вони входять в комплектацію.

Першим хочуть закупити десять безпілотних комплексів «Чаклун-К» за кошторисною вартістю 9,4 мільйона гривень. Або 940 тисяч гривень за одиницю. 

За технічною специфікацією, що додали до закупівлі, кожен літальний комплекс повинен мати у собі п’ять одиниць БПЛА, які отримують-надсилають сигнал через ретранслятор на наземну станцію; пульти керування; шолом для відеозв’язку. І ще в кожному комплекті має бути катапульта для запуску.

Зараз триває пошук продавця, який зможе передати усі десять комплексів до 20 грудня 2023 року.

Другим тендером планують закупити ще 25 комплексів «Чаклун». Очікувана вартість — 21 мільйон 250 тисяч гривень або 850 тисяч гривень за одиницю.

Комплектація тут дещо відрізняється від попередньої: у кожному літальному комплексі мають бути два БПЛА, які через наземну антену отримуватимуть сигнал просто з ноутбука із відповідним програмним забезпеченням. 

Ще в комплектацію мають входити: навігаційний пристрій «Маяк», дві камери GoPro, пристрій захвату відео, комплект аналогового зв’язку з камерою, чотири акумулятори та допоміжне обладнання (штатив, запчастини тощо).

Термін постачання товару також до 20 грудня 2023 року. 

Відомо, що комплекс «Чаклун» створили розробники з Дніпра. Їх, як правило, використовують для розвідки. Але у компанії розробників, станом на осінь 2022 року, заявляли про появу щонайменше п’яти модифікацій «Чаклуна», пишуть на сайті dev.ua.

Квадроцикли «Лінхай»

І ще однією свіжою закупівлею (її оголосили 18 жовтня) виконком міськради хоче закупити два квадроцикли для потреб ЗСУ. Марка і модель: Linhai LH300ATV-3D. Кошторисна вартість за тендером — 330 тисяч або 165 тисяч гривень за одиницю.

Мототранспорт має бути новим: 2022 або 2023 року випуску. Технічні специфікації: повний привід; чотиритактний, бензиновий двигун, об’ємом 275 кубічних сантиметрів; середні витрати палива — 6 літрів на 100 км; об’єм паливного бака 14,2 літра

Зараз шукають продавця на квадроцикли. Їх мають поставити замовнику до 15 листопада 2023 року.

Отож, якщо порахувати усі свіжі тендери на товари для ЗСУ, то виходить, що на їх закупівлю готові витратити 50 мільйонів 180 тисяч гривень з бюджету Вінниці загалом.

Опитування

Чи має місто купувати ці товари для ЗСУ?

Усе передадуть підрозділам у гарячі точки

Директор департаменту цивільного захисту Вінницької міськради Олег Парфілов зауважив, що після проведення тендерних процедур тепловізори та безпілотники кількома партіями передадуть військовим підрозділам, які знаходяться у гарячих точках.

Попередня партія дронів, прожекторів, тепловізорів, які закупили на початку осені, уже поступово надходять і одразу передаються військовим, про що розповів міський голова Сергій Моргунов.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що на закупівлю товарів для військових Вінниця витратила понад 18 мільйонів гривень. Купили прожектори для виявлення «мопедів», тепловізори та багато іншого корисного для ЗСУ.

 

Читайте також:

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

Для Вінниці закупили 1,6 тисячі тонн дорожньої солі — На це витратили 9,5 мільйона гривень

«Вінницягаз» просить заплатити борги — а що з переплатою?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Senako Okanes

    Звичайно тендор і хто  ж його виграє
  • Любовь Романова

    Виконком планує а толку мало
  • Оксана Шкуріна

    Планує, ще не означає що купе
  • Наташа Дячинська

    А як це поділити на тисячі вінницьких воїнів?

keyboard_arrow_up