Продали на майже 18 мільйонів гривень. Хто купує комунальну нерухомість Вінниці?

Продали на майже 18 мільйонів гривень. Хто купує комунальну нерухомість Вінниці?
  • За минулий рік у Вінниці приватизували шість об’єктів комунальної нерухомості.
  • На продаж виставляли нежитлові квадратні метри, за які покупці заплатили 17 мільйонів 780 тисяч гривень загалом. 
  • Що це за приміщення, яка ціна «квадрату» та навіщо міська рада продає майно громади?

У 2022 році план з приватизації комунального майна виконано на 100%. Про це повідомили на facebook-сторінці департаменту комунального майна Вінницької міськради.

Для чого продають комунальну нерухомість

Приватизація — це відчуження публічного майна від громади на користь приватних власників. Головна мета — дати нове життя занедбаному комунальному майну.

«Відчуження комунального майна позитивно впливає на розвиток інфраструктури міста, створюючи сприятливі умови в розбудові об'єктів новими приватними власниками», — пояснюють в департаменті комунального майна міськради.

Відео дня

До того ж прибуток з приватизації комунальної нерухомості йде до бюджету громади. Так, за період 2017-2022 роки, у Вінниці продали 58 об’єктів комунального майна. І змогли залучити з продажу понад 101 мільйон гривень до місцевого бюджету. Зокрема, у 2022 році так змогли заробити 17,7 мільйона гривень.

Однак не все майно можна виставляти на продаж. Наприклад, об’єкти, які необхідні для виконання державою своїх основних функцій, для забезпечення обороноздатності держави, об’єкти права власності Українського народу та майно, що становить матеріальну основу суверенітету України. 

Зокрема, це надра, корисні копалини, майно правоохоронних, податкових та митних органів, які необхідні для виконання їхніх завдань. А ще — майно закладів охорони здоров’я, системи екстреної медичної допомоги, військове майно, пам’ятки археології, музейне майно та надбання тощо, пояснюють в ti-ukraine.

То яку нерухомість, аж на 17 мільйонів гривень, продала Вінниця торік?

Зростає вартість під час торгів на аукціонах

З повідомлення посадовців читаємо, що на приватизацію передали шість об’єктів, чотири з яких продали на аукціоні в ProZorro.Продажі.

Складське приміщення на Київській, 52А. За фотографією та описом схоже, що ця нерухомість раніше використовувалася під теплопункт для обігріву багатоповерхівок довкола. Зараз теплового обладнання там немає.

Площа об’єкта 65,1 квадратного метра. На торгах ціна за об’єкт зросла на чверть — з 299 тисяч гривень стартової ціни до 400 тисяч гривень фінальної. Покупцем став Сергій Руденко.

Приміщення на Гладкова, 3. З фото видно, що у приміщенні ще відносно «свіжий» ремонт, воно знаходиться на першому поверсі житлового будинку та використовувалося раніше під магазин.

Площа — 179 квадратних метрів. Стартова ціна — 1 мільйон 391 тисяча гривень — не сильно зросла під час торгів. Віталій Богачук зміг викупити нерухомість за 1 мільйон 401 тисячу гривень.

Приміщення на першому поверсі на Театральній, 47. За ілюстраціями видно, що приміщення захаращене та невелике: в оголошенні вказано площу кімнати 25,6 кв.метрів. Головною перевагою є те, що це приміщення в середмісті Вінниці.

Відтак, стартовою ціною за 25 «квадратів» нерухомості визначили 349 тисяч гривень. На аукціоні вона зросла удвічі — за 781 тисячу гривень об’єкт викупив Андрій Колосов.

Приміщення на другому поверсі на Театральній, 47. Теж раніше було в комунальній власності. Площа — 61,4 кв.метрів. Стартова ціна — 793 тисячі гривень.

Переможець торгів, яким виявився Андрій Колосов, викупив приміщення в міськради за 865 тисяч гривень.

Найдорожча нерухомість

Плюс, з документів міськради, дізналися про ще два об’єкти, які були продані через договір купівлі-продажу у 2022 році. Вони, до слова, ці об’єкти виявилися найдорожчими.

Нежитлові будівлі на Монастирській, 1. Будинок на колишній вулиці Володарського побудований в 1902 році. Зведений у стилі модерн, але не є пам’яткою архітектури і невідомо, хто був зодчим цієї споруди.

У радянські часи приміщення займав ЖЕК №16. А після реорганізації, у 2013 році, цей об’єкт комунальної власності передали на баланс товариству «ЖЕО». Останні кілька років дім стояв пусткою.

Загальна площа будинку та господарських споруд на території складає 364,4 кв.метрів. Ціна — 4,6 мільйона гривень. Покупець — товариство «ГРИОЛ»

Нежитлові приміщення на 600-річчя, 80. Два об’єкти в цьому будинку — приміщення під номерами 81 і 82 — мають загальну площу 722 квадратних метри й раніше були в оренді у товариства «Тодес». Останнє забажало приватизувати комунальне майно в громади: фірма заплатила за приміщення 7 мільйонів 42 тисячі гривень.

Середня ціна за «квадрат»

Підсумувавши усі продажі, виявилося, що торік продали 1 тисячу 417 квадратних метрів нежитлової комунальної нерухомості. Загалом з приватизації отримали 17,78 мільйона гривень. Виходить, що середня вартість одного квадратного метра комунальної нерухомості склала 12 тисяч 547 гривень.

Останній показник щороку зростає. Наприклад, в найбільш «врожайні» роки — 2020 і 2021 — коли було приватизовано по 14 об’єктів комунального майна на кожен з цих років, середня вартість «квадрату» складала всього 3,5 тисячі та 6,5 тисяч гривень відповідно.

А яким є ваше ставлення до того, що посадовці продають комунальну нерухомість громади? Відповідайте на наше опитування або пишіть свої думки в коментарях!

Раніше, нагадаємо, ми розповіли історію вінничанина, який створює ресторан на вінницьких підземеллях. Приміщення, до слова, він викупив у міськради в рамках «Малої приватизації».

Опитування

На вашу думку, чи треба продавати комунальну нежитлову нерухомість?

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Заплатили у три рази дорожче. Уже продали вісім спиртзаводів, скільки ще залишилося?

Знайшли нову домівку в Вінниці: сімка релокованих підприємств, які тепер працюють у нашому місті

У Вінниці з’явилося перше кото-кафе. Що це за заклад та як він працюватиме?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up