У Вінниці з’явилося перше кото-кафе. Що це за заклад та як він працюватиме?

У Вінниці з’явилося перше кото-кафе. Що це за заклад та як він працюватиме?
Власниця кафе Єлизавета та один з постійних мешканців її закладу
  • У нашому місті тепер є кото-кафе. Це місце, де живуть справжні коти. Їх там десять і всіх їх колись підібрали з вулиці. Тварин вилікували, зробили їм щеплення, реабілітували, а тепер вони даруватимуть радість відвідувачам, які прийдуть по смачну каву до закладу. Що це за заклад і як він працюватиме, читайте на нашому сайті.

«Перш за все ми допомагаємо безпритульним котикам», — так про свій заклад говорить вінничанка Єлизавета Рудич. Днями вона відкрила перше у місті кото-кафе «Хвостики». Майже всім цей заклад нагадує типове кафе, з однією лише відмінністю — у ньому живуть коти. 

Під час роботи кафе, пухнасті мешканці вільно пересуваються залами, комунікують та граються з відвідувачами (чи може навпаки, то відвідувачі з ними граються), а після закриття тварин поміщають у спеціально призначені для них будиночки в окремій кімнаті. Наразі у закладі десять котів та кішок. Єлизавета говорить, що усі вони до потрапляння в кафе були безпритульними: жили в підвалах, на смітниках, а двох взагалі ледь не загриз сусідський собака. 

— Колись я підібрала кошеня, яке виявилося хворим. Багато зусиль пішло на те, щоб котик одужав. Тоді я й зрозуміла, що ці тваринки потребують нашого піклування: почала їх годувати, старалася знаходити безпритульним котикам домівки, допомагала волонтерам, — розповідає Єлизавета Рудич. — Не так давно я дізналася, що є можливість отримати мікрогрант від держави. Написала бізнес-план на кото-кафе, і його погодили. 

Відео дня

Ще до офіційного відкриття «Хвостиків», на сторінку закладу в інстаграмі підписалося майже три тисячі користувачів. Завдяки цьому нові домівки знайшли чотири коти. За словами власниці кафе, соціальною складовою її бізнесу є якраз прилаштування якомога більшої кількості тварин у хороші руки. 

Беручи кота з вулиці, Єлизавета його лікує, щеплює, каструє або стерилізує, привчає до лотка та працює над його соціалізацією. Коли тварина здорова та звикає до людей, її можна випускати до відвідувачів. Там коти та кішки можуть робити, що їм заманеться. Гостям кафе також пощастило, адже усі тварини приязні і зазвичай не проти, щоб з ними погралися, погладили або потримали на руках. 

— Якщо відвідувачам сподобалася тварина, вони можуть її всиновити. Але перед тим ми маємо переконатися, що потенційний власник справді готовий брати кота. Для цього існує спеціальна процедура, включно з укладанням договору, — продовжує Єлизавета. — Насправді віддавати ми готові не всіх. Деякі нам особливо полюбилися, тому вони залишатимуться в закладі. До прикладу, кіт Жадан, названий на честь відомого українського письменника. 

У закладі чимала кількість котячих іграшок та місць, де тварини можуть бути активними. Тому відвідувачі мають бути готовими до того, що кіт або кішка можуть застрибнути на стіл або гуляти спеціальними котячими полицями просто над головою. Крім, власне, котів у кото-кафе є меню напоїв, десерти та чимало настільних ігор. Незабаром там проводитимуть майстер-класи та читатимуть різноманітні лекції. 

— Вхід до нашого закладу платний. Він коштує 50 гривень. Так не лише через необхідність оплачувати комунальні рахунки, оренду та платити зарплату, але й через витрати на утримання тварин: щеплення, лікування тощо, — говорить Єлизавета. — До нас можна приходити зі своїми котиками, але вони мають бути або в переносці, або на ошийнику та обов’язково мати при собі паспорт щеплень. 

Годувати тутешніх тварин своєю їжею заборонено, але за бажанням можна придбати пакетик з кормом, щоб пригостити ним безпритульних тварин. Також у закладі працюють над лінійкою сувенірів й навіть випуском власної газети. На її сторінках розповідатимуться цікаві історії про пухнастих мешканців закладу, колектив, відвідувачів та різноманітні новини зі світу котів. 

У кото-кафе є кілька правил. До прикладу, туди не пускатимуть дітей молодших за 13 років. Це зумовлено тим, що діти можуть не розуміти, як поводитися з тваринами і можуть їм нашкодити. 

Вхід до закладу можливий лише в бахілах. Їх видаватимуть у самому кафе. Єлизавета каже, що саме на підошвах відвідувачів до закладу можуть потрапити різноманітні інфекції, небезпечні для чотирилапих, які часто лежать на підлозі. 

Максимальна посадка в кафе складає лише 30 місць. Тому, якщо ви хочете прийти туди пограти в настільні ігри, потрібно заздалегідь забронювати столик. 

Він знаходиться за адресою: Келецька, 60. 

Читайте також:

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

Мітинги, записи «на ребрах» і факельні ходи: про розваги вінничан у повоєнній Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анна Мария

    💓💞💓💓💗💞💓💗💗💓
  • Алена Шпирко

    Далеко від нас, коли буде модґдливість, обов'язково відвідаємо

keyboard_arrow_up