Принц, модерн та квіти висотою 27 метрів! Як виглядають мурали, які зробили у 2018 році

Принц, модерн та квіти висотою 27 метрів! Як виглядають мурали, які зробили у 2018 році
Найбільшим стінописом в 2018-му став «Фантастичний гербарій». Художник Олександр Марченко розмалював одразу дві стіни дев'ятиповерхівки, висота якої біля 27 метрів!
  • Цього року резиденція художників розмалювала чотири будинки в різних районах міста
  • Два малюнки зробили в Центрі, один — на Замості та ще один — у мікрорайоні «Чорнобиль».
  • Тоді як самі малюнки пов’язані з минулим Вінниці та додають нові фарби сірим районам.

У Вінниці вже майже два десятки мурал-артів — величезних стінописів, якими прикращають фасади будинків. Їх роблять в нашому місті з 2015-го року та працюють над цим митці резиденції «VIN-ART-CITY». Проект фінансується з бюджету Вінниці, й куратором є художник, голова ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Никитюк.

Цього року, протягом серпня-вересня, група митців зробила мурали на чотирьох будинках. У п'ятницю, 28 вересня, ми подивилися як ці малюнки виглядають.

Першим малюнком в 2018-му став «Вінницький модерн» на стінах Соборної,53. На стінописі зображені постаті визначних людей у вінницькій історії. Серед них — художник Натан Альтман, граф Дмитро Гейден, диригент Олександр Кошиць.

Відео дня

Усього дев’ять відомих постатей. На першому поверху будівлі безіменна дівчина, яка читає книгу. У цьому матеріалі пояснення, хто ж намальований у «Вінницькому модерні».

Далі митці почали малювати «Садиба Стаховського» на двоповерхівці по вулиці Верещагіна, 6 (знаходиться зліва від головного входу в Драмтеатр - авт.).

До створення ескізу муралу залучали істориків та архітекторів, адже була задумка на фасаді нинішньої поліклініки МВС показати садибу лікаря Стахановського, що була збудована в унікальному стилі — український архітектурний модерн. Саме такою була ця будівля, до того як її переробили за радянських часів.

Надалі митці створювали два фантазійних мурал-арти, які помістили між «сірих», спальних районів Вінниці.

Так, величезний стінопис «Маленький принц» помістили на фасад багатоповерхівки на Стельмаха, 35 у мікрорайоні «Чорнобиль». За основу взяли сюжет з однойменного твору письменника Антуана де Сент-Екзюпері. А на планетах, якими мандрував персонаж, розмістили зображення вінницької Вежі, Арки з Шпилем та будівлі «Книжка».

Нещодавно завершили найбільший мурал-арт за цей рік. Ним став «Фантастичний гербарій». Малюнок з рослинами та квітами, які важко віднести до якогось конкретного типу флори, розмістили одразу на двох стінах дев’ятиповерхівки на Замостянській, 59. Орієнтовно, висота цього малюнку — 27 метрів!

Учасники резиденції «VIN-ART-CITY»:

  • Марина Карпенко, Ірина Прокопчук з проектом «Вінницький модерн»
  • Олександр Федоришен, Євген Совінський, Олександр Фертюк, Володимир Ходак, «Садиба Стаховського»
  • Олександр Марченко, «Фантастичний гербарій»
  • Ольга Гаєвик, «Маленький принц»

Ціна всіх чотирьох малюнків — 200 тисяч гривень. Однією з найбільших статей витрат є придбання матеріалів для проведення мурал-арт проектів — 29,9 тисячі гривень.

Скріншот з рішення виконкому / vmr.gov.ua

Читайте також про стінописи, які зробили в минулі роки:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up