Творчий «пантеон». Кого намалювали на новому муралі біля МакДональдсу

Творчий «пантеон». Кого намалювали на новому муралі біля МакДональдсу
  • Цього року у Вінниці з’явиться чотири нових мурали. Перший з них почали малювати 9 серпня
  • На великому стінописі зображені постаті визначних людей у вінницькій історії.
  • Серед них — художник Натан Альтман, граф Дмитро Гейден, диригент Олександр Кошиць

З 9 серпня у нашому місті почала діяти резиденція «VIN ART CITY». Художники створять в 2018-му масштабні малюнки на стінах чотирьох будинків.

Наразі займаються створенням стінопису «Вінницький модерн» на Соборній, 53 — триповерховій будівлі в центрі міста, поблизу МакДональдса.

Від початку тут мав бути інакший малюнок, хоча куратор резиденції Олександр Никитюк зазначав — ескіз буде змінено вже під час нанесення муралу.

Відео дня
Первісний ескіз «Вінницького модерну»/ Фото: vmr.gov.ua

— Працювати важко, адже нині спека. Техніка не витримує, але завтра повернемося до роботи. Бо скоро будемо розмальовувати дев’ятиповерхівки, — казав Никитюк. — А хто на Соборній зображений? О, там цілий творчий «пантеон»! Це творчі люди та громадські діячі, які жили у Вінниці між 19 та 20 століттям, у часи модерну. Звідси й назва мурал-арту, — розказав Никитюк.

 

Зараз тут є постаті дев’яти видатних людей:

1. Художник-кубіст Натан Альтман. Народився у Вінниці, здобував художню освіту в Одесі, довчився у Парижі, де зазнав впливу французького кубізму. Був одним з тих, хто створював фільм «Єврейське щастя» у вінницькій Єрусалимці

2. Актриса Тетяна Лентовська-Едвардс. Антрепренер (приватний театральний підприємець - авт.), ініціатор будівництва у 1910 році та перший розпорядник Вінницького міського театру — нині це Драматичний театр імені Садовського.

3. Російський генерал Дмитро Гейден, який був дворянином Вінницького повіту. За його ініціативи у Вінниці відкривали бібліотеки, народні театри, лекторії

4. Лікар-хірург Людвіг Малиновський. Він є одним із засновників обласної лікарні імені Пирогова.

5. Адвокат Софья Зайцева. Вінницька партизанка в часи Другої світової війни. Після війни вчилася на юридичній справі, а потім — багато років працювала у Вінницькій колегії адвокатів.

6. Фронтовик та адвокат Степан Васюра. Після війни Степан Васюра здобув вищу юридичну освіту, працював в органах прокуратури — був слідчим, прокурором, головою колегії адвокатів, удостоєний звання заслуженого юриста України. Загалом у чоловіка було 69 років стажу роботи.

7. Письменниця Летта Ярошинська. Писала на шведській і польській мовах, засновниця «Вітчизни шкільної» на Поділлі.

8. Диригент, композитор Олександр Кошиць. За часів УНР (в 1917 році, коли Вінниця була тимчасовою столицею республіки) створив Українську Республіканську Капелу, яка на доручення Симона Петлюри, гастролювала Західною Європою та США. Цей колектив засобами мистецтва інформував світ про боротьбу українського народу за незалежність.

9. Педагог та письменниця Софія Русова. У 1917, в часи Української народної республіки, жінка керувала департаментом дошкільної та позашкільної освіти при Міністерстві освіти. Влаштовувала курси українознавства, писала педагогічні твори, укладала програми трудової школи.

Нагадаємо, художники обіцяють завершити всі чотири стінописи до Дня міста Вінниці, 8 вересня.

Дивіться на інші мурали за посиланням: На будинках намалюють чотири мурали, які будуть пов’язані з Вінницею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Вася

    Может лучше то, что не придётся менять после выборов? "Как казаки в футбол играли", "Петрик считает слонят"?
  • Yulia Krivickaya

    задумка была куда лучше
  • Alex Balashov

    Може задум і патріотичний, але кому цікаво буде роздивлятися портрети невідомих для загалу людей?  З фантазією... того...
  • Максим Сергеевич

    Пантеон церкви Сатаны когда появится? У нас же толерантное общество. Все равны.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up