Дім-веселка, Буг, Замріяний хлопчик. Які малюнки з’явилися у місті?

Дім-веселка, Буг, Замріяний хлопчик. Які малюнки з’явилися у місті?
  • З середини липня цього року резиденція «VIN—ART—CITY» розмалювала шість будівель у місті.
  • Над муралами працювали митці з кількох міст України та з—за кордону
  • Що намалювали та які будівлі прикрасили масштабними малюнками?

Улітку, 2016 року, резиденція художників «VIN—ART—CITY» отримала від міської ради розмалювати шість будівель у Вінниці.

  • Соборна, 22
  • Соборна, 50
  • Театральна, 15 (ВІНТЕРА)
  • Технічна будівля Вінницької транспортної компанії на Коцюбинського (навпроти Петроцентру)
  • Гоголя, 1
  • Соборна 67 (колишня Міська дума).

Художники згодом відмовилися від колишнього будинку Міської думи (Соборна, 67).

– Поспілкувавшись з архітекторами та художниками, вирішили поки що відкласти плани на Міську думу, — говорив куратор резиденції «VIN—ART—CITY» Олександр Никитюк. – Тому замість цього будинку був запропонований фасад школи №34. Там якраз проводять ремонтні роботи, утеплення стін.

Відео дня

«Старовинний Амстердам»

Першим муралом у 2016 році став «Старовинний Амстердам» або як його називають містяни «Дім—Веселка». Протягом місяця художники Олександр Марченко і Володимир Ходак втілювали ілюзорні барел’єфи і ліпнину з фарби над вікнами та балконами.

Незвичні кольори будинку стали причиною бурхливою дискусії у соцмережах. Містяни вимагали «перефарбувати дім», бо це «історичний центр міста», а не «спальний район». Втім, 18 серпня «Старовинний Амстердам» завершили малювати.

«Річка Буг»

У кінця липня почали створювати другий мурал — абстракція річки Південний Буг на стіні трансформаторної підстанції, що на Коцюбинського. Його автор Артур Столярук приїхав з Луцька, і протягом роботи змінював ескіз малюнку.

Так, на чорновому варіанті у лабірінті з води мали плавати рибки. Але, як нам розповів Олександр Никитюк — автор відмовився від них, щоб зробити малюнок «більш дорослим». До Дня незалежності Україн, 24 серпня, Артур Столярук завершив свій малюнок.

«Янгол—охоронець»

Третім муралом став масштабний янгол, якого малював з початку серпня, куратор резиденції Олександр Никитюк. «Холстом» цього разу став фасад історичної будівлі готелю Франсуа, що знаходиться на Соборній, 50.

Фігура янгола була вписана крилами в ритм контуру даху, самі ж крила отримали маленькі лілії Бурбонів — головний символ королівської влади у Франції (паралелі з історичною назвою готелю). Олександр Никитюк завершив малювати мурал у середині серпня.

«Соняхи»

За рекордні чотири дні, з 16 по 19 серпня, мураліст зі Львова Тарас Довгалюк намалював величезні квіти з пташками на фасаді будівлі Гоголя, 1. Автор використовував техніку аерографії та малював аерозольною фарбою.

У минулому році Тарас Довгалюк намалював «Добробут» на глухій стіні будинку Соборна, 91. У редакції «20хвилин» вважають його малюнок один з найкращих, які були створені під час проекту «VIN—ART—CITY 2015».

«Вінниця — місто знань»

П’ятий мурал—арт автором і виконавцем якого є кримчанин Олександр Марченко почали створювати 23 серпня.
Спочатку на фасаді школи №34 мало «зрости» дерево знань. Та, згодом, художники відмовилися від цієї ідеї та почали малювати величезну арку з бібліотекою, олівцями, ручками та іншими предметами. Зараз робота Олександра Марченко майже готова.

«Ще будемо доробляти наступного тиждня, але до Дня Міста Вінниця стіна школи виглядає досить пристойно. Всі учасники проекту — молодці!» — писав у своєму фейсбуку Олександр Никитюк.

«Вінниця — місто мрій. Part 2»

У кінці літа, 27 серпня, почали створювати мурал—арт художники з Чехії — Іво Наврат та Збінек Лінгарт. Вони намалювали «намалювали» сусіда для «Замріяної дівчинки» на фасаді «Вінтери», що знаходиться на Театральній, 15. Хлопчик з картини, який мріє про космос — це син одного з муралістів.

— Хлопчик на картині мріє про космос. Він зібрав ракету з того, що було під рукою. Ідея муралу про мрії та великі звершення. Хлопчик з картини — це дійсно син Іво Наврата. Не портрет, але у житті він дуже схожий на намальованого хлопчика, — розповів куратор резиденції Олександр Никитюк.

Мурали закінчилися?

Не зовсім. Як розповів куратор резиденції Олександр Никитюк, незабаром розпочнеться «Арт—Інтервенція». Але поки що про деталі проекту не розповів:

— Будемо розмальовувати бібліотеки, — відповів Никитюк. —  «Лабораторія актуальної творчості» з цього починалася, і протягом вересня—жовтня триватиме проект. Про деталі дізнаєтесь незабаром.

Фото — «20хвилин», спільнота «VIN MURAL»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Левадный Олегъ

    Что ж у замечтавшегося мальчика такая рожа-то опухшая?
  • Натали Клим

    мені дуже подобається. приємно їхати містом та бачити оцю красу
  • Анонім

    молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up