Придбали ялинку — нашкодили лісу? Вінницький лісгосп пояснив, чому це не так

Придбали ялинку — нашкодили лісу? Вінницький лісгосп пояснив, чому це не так
Ялинковий базар на проспекті Космонавтів / Фото з архіву «20хвилин»
  • У соцмережі поширюється флешмоб #збережи ялинку в лісі. Користувачі пишуть, що так можна зберегти «зелені легені» України.
  • Утім, лісівники доводять, що усі новорічні дерева — це «молодняк», який спеціально вирощують до свят, щоб не рубати великі, дорослі дерева.

У фейсбуку започаткували флешмоб, щоб зберегти ліси України. Користувачі розміщують дописи, знімають відео з хештегом #збережиялинкувлісі. А замість живих дерев пропонують ставити штучні.

Вінницькі лісівники розмістили матеріал на сайті Вінницької ОДА, де доводять, що те, що «ліси рубають до новорічних свят, це шкодить довкіллю» — це хибний стереотип.

«Насправді державні лісогосподарські підприємства вирощують новорічні ялинки на спеціальних плантаціях — шкілках або землях, непридатних для створення лісів (приміром, під лініями електромереж, де неможливо вирощувати дерева). Крім того, за молодими насадженнями проводяться постійні догляди протягом 5-6 років», — йдеться в матеріалі.

Відео дня

Лісівники пояснюють, що в галузі роблять усе можливе, аби задовольнити потребу в новорічних деревах і не завдавати шкоду лісу. Зокрема:

  • на площі близько 5000 гектарів створені спеціальні плантації ялинок, де зростають 15 мільйонів штук хвойних дерев різних порід та віку
  • щороку в грудні триває рубка лісу в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати близько 1 мільйона штук новорічних ялинок.
  • на цей рік державні лісгоспи запланували реалізувати півмільйона новорічних ялинок по всій Україні.
  • тоді як штучні, пластикові ялинки є шкідливими для здоров’я людини: при кімнатній температурі дерево з ПВХ виділяє масу токсичних речовин.

Якщо реально хочете берегти ліс, то коли відкриють ялинкові базари — купуйте дерева у легальних продавців. Як їх розпізнати читайте в цьому матеріалі: «Легальний» Новий рік: навіщо перевіряти, що вашу ялинку зрубали не браконьєри.

Опитування

Яку будете купувати ялинку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юлия Подолян

    У большинства елочки искусственные, не так много  живых покупают, как их продают...Вредит экологии вывезенных лес в Карпатах, а рождественские рок и специально высаживают...их десятилетиями продавали и никому не вредило
  • Дмитрий Анна Коленко

    После рубки кругляка уже не играет роли
  • Andriy Dvernitsky

    То ви ще карпатських лісівників не чули
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі долларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up