Прибрати радянщину з календаря. Замість 8 березня, 1 та 9 травня пропонують інші свята

Прибрати радянщину з календаря. Замість 8 березня, 1 та 9 травня пропонують інші свята
  • У Верховній Раді пропонують прибрати з календаря святкувань 8 березня, 1 травня і 9 травня. 
  • На заміну цим датам пропонують свята, які вже «десятиріччями відзначають в українському суспільстві».
  • Про які свята йде мова і як до таких змін ставляться вінничани?

У Верховній Раді пропонують скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята. Про це йдеться в законопроєкті №9009.

Що пропонують на заміну

«Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий «Міжнародний жіночий день», встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року», — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Відео дня

Напротивагу цьому святу пропонують відзначати «День української жінки» — 25 лютого, в день народження української письменниці та громадської діячки Лесі Українки.

Пропонують скасувати й День праці, 1 травня, який, за твердженням законодавців, запровадили в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху для пропагандистських цілей. На заміну хочуть законодавчо закріпити святкування Дня матері (друга неділя в травні).

І останнім святом, яке пропонують скасувати народні депутати, є День перемоги 9 травня.

«Це свято використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами «боротьби з нацизмом і фашизмом», — пишуть в обґрунтуванні до законопроєкту №9009. — Тоді як заведено у цивілізованому світі відзначати закінчення Другої світової війни 8 травня. У інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих».

Законодавці наголошують: згадані святкові дати, які пропонується увести в календар, уже й так застосовуються в суспільстві. Тепер же необхідно врешті закріпити офіційний статус цих дат.

Серед ініціаторів законопроєкту є: Оксана Савчук (ВО «Свобода»), яка також є авторкою проєкту закону; Наталія Піпа (депутатське об’єднання «Справедливість»); Соломія Бобровська (депутатське об’єднання «Справедливість»); Ігор Гузь («За майбутнє»); Ярослав Юрчишин (депутатське об’єднання «Справедливість»); Ростислав Тістик («Слуга народу»).

Думки вінничан

Ми запитали вінничан про те, чи потрібно скасувати/перенести святкування 8 березня в Україні? Деякі відповіді:

Любов Семушева

— 8 березня — це весна, квіти, це весняне і міжнародне свято. Нехай залишається це приємне свято у жінок. 

Ія Фесенко

— Я вважаю, що ні, не потрібно. Це міжнародне свято і скасовувати чи переносити його — це неправильно.

Нінель Городенська

— Ми можемо і без свята обійтися, нам важливо, щоб була Перемога і щоб всі наші захисники повернулися живі.

Таня Коваль

— Хай (свято 8 березня - авт.) це буде той день, коли закінчиться війна. Що може бути краще для мами, дружини, доньки, сестри?

Альона Паньківська

— Що зміниться для української жінки зі зміною дати святкування? Вона стане більш захищеною, з'явиться більше можливостей?

У «Дії» запустили опитування

Щодо доцільності 8 березня, зокрема, зараз триває опитування у «Дії». 

«В Україні цей день відзначають як свято жіночності та краси, але насправді історія свята інша. У 1977 році Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про Міжнародний день захисту прав жінок. Цей день присвячений боротьбі за рівність жінок та чоловіків.

У більшості країн 8 березня є робочим днем, а от у пострадянських - офіційним вихідним», — каже на відео у застосунку народна депутатка Марина Бардіна.

На голосуванні пропонують обрати один з трьох варіантів, що робити з 8 березня:

Опитування триватиме до 6 березня. Його результати врахують при розгляді законопроєкту №9009.

 

Читайте також:

Перетворили ворожий танк на сувеніри Вінничанка зібрала мільйон гривень благодійністю

Перетворили ворожий танк на сувеніри. Вінничанка зібрала мільйон гривень благодійністю

«Мрію про світові п'єдестали». Як гімнастка Лейла Юсіфзаде здобула золото на міжнародних змаганнях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (115)
  • Яна Кріт

    Разом з радянщиною ще 450 дармоїдів треба брибрати, тоді буде толк!
  • Читач68

    дебилы кончени ви не  за  8 и 9 березня  бериться а за закины.у нас  справжне  трудове- рабство.жунгли.медичний  геноцид .управлиння соц  захисту  фейковий импотентний орган.мав  недавно важку  травму на соби  ощутив  их  "опику"повний поху**зм. хто сильниший той прав вот як у нас  живут.що було то и  залишилось.  ви про иропу мычите.зайдит на ворк уа.и пидит на спивбесиду.пишут одну  зп.на  дили в  рази менше. приходишь  до якогось прости  господи ФОПа .що не дебил то фоп и тебе  ставят перед фактом  зп 8 тыс.при нинешних  цинах .и змушують  тебе робити небезпечни  речи.де можна  трамуватись . и 8 березня це не  совеччина а  з вашои  любимои европи куда вы повтикали пид видом  биженцив понарожав  дебилив-як казала  третякова.мени насрати на  8 березня я  хочу  жити в  держави  без  олигархив  чиновникив  корупционерив  в  еропи  ми  приймаки це их  свит.а ви  свий побудуйте.а ви не в состоянии.бо дебилы.раз проковтнули  тарифы,.цины писля 24 то все з вами ясно.нияких  причин для  зрост.таких цин не  було кроме  жлобства  олигархив сильпо и атб..але  це все  ви виростили цих олигахив  и знову  побижите  оберете  зельобухив.бовинневтик.ви в себе  побудуйте  иропу.нихто вас  там не  чекае  там своих  дебилив хватае я вон  жив  в одни  южни краини.там кожный 10-й инвалиди  инцестник  який сидить на социалки....так  що стулить пельки.про веропу.до речи ви  би  хоть  одну вулицю  назвали в честь  тои же европи яка дала зброю.за вас коли ви  з 2014  крали и не  зробили ни  однои  балистичнои ракети щоб бомбити кацапив. ми не таки як кацапи,да  ми стаем  ще  хужи.тому  що европа це повага  до  людини.а яка може  бути повага  .коли фоп мае надприбутки а платить  тоби подачку.про пенсив  я мовчу.вси  держоргани -це органи яки несуть небезпеку..управл.держпраци це кучка  дебилоидив  яка  протирае штани и в  зговори  з фопами.звертався  туда не  раз .там сидят кончени.таку  ахинею  несуть що смишно просто менти.це таки сами  жлобы.я мовчу  що робиться на вулици. з тротуарив незаконно магази поробили остонивки-парковки.по тротуарам  издят  дебили фопы.на зелений для пишохода  страшно ити  бо вилитае  курва  з купленными правами  и може тебе вбити.то в чом  ризниця  що мене  вбье  пидорас  путин  рокетою и пидорас  з куплеными правами ?якому  минты продали права.короче я не  бачу нияких  змин  и навпаки  буде  ище  гирше  писля вийны  выростуть тарифы.и побори  .цины.и ще  бильше втиче  до европи.жлобы  будуть красти долг мвф 500 мрлд.короче  буде весело.якби  ця  держава  хтила еропи  сюда би  запустили полякив.бельгийцив,нимцив вони  би повидкривали  свои магази.заводи цини бы впали врази. а зп виросли ми як  були  мистечковими  бычками так и остались периферия а  те що нас хвалят по тв  европейци  то слава.бо вийна.на  дили все  ришае еконмика.олигархи за яйця  тримають зальобуха. а нас за  рабив.раби выгодни олигархични системи.
  • Лиля Голоскевич

    Яке дурне пише,що 8 березня це совєтчина?Це жіночий рух був засновано німкенею Кларою Цеткін,за права і свободу жінок,набагато раніше чим у радянських часів.
  • Галина Блажкун

    Завдяки тим,які приймають такі закони ми живемо бідно в багатій Украіні,а вони взялись за 8 березня…

keyboard_arrow_up