Порошенко та Гройсман у Вінниці. Репортаж з урядової наради (ОНОВЛЕНО)

Порошенко та Гройсман у Вінниці. Репортаж з урядової наради (ОНОВЛЕНО)
  • Сьогодні, 5 квітня 2018 року, у Вінниці з офіційним візитом перебуває президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 
  • Протягом дня тривала розширена урядова нарада з децентралізації.
  • Наш кореспондент з місця робив прямий репортаж. Читайте головні тези чиновників.

Петро Порошенко та Володимир Гройсман проводять розширену урядову нараду з питань децентралізації та регіонального розвитку з головами обласних державних адміністрацій, обласних рад, міст, об’єднаних територіальних громад, керівниками регіональних офісів реформ, представниками Асоціації міст України, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад тощо.

На нараді говоритимуть про досягнення децентралізації за чотири роки. Протягом урядової наради представники різних міст зможуть задати питання міністрам та експертам. Сьогодні також розкажуть, що буде з реформою децентралізації далі. Порошенко висловився, що децентралізація є частиною міжнародних зобов'язань України для вступу в НАТО та ЄС.

Відео дня

 

Наразі, нарада вже розпочалася.

- Про це 26 років ніхто мріяти не міг. Жодний Уряд та Президент в історії України не хотів робити децентралізацію. Бо це добровільна відмова від частини повноважень та фінансів, - сказав Порошенко.- Децентралізація наближує владу до людини, скорочує час на прийняття рішень. Тільки з початку цього року доходи місцевих бюджетів зросли на 21.3%.

 

11:20 годин

Сільська медицина має відродитися. Це моє доручення. У селах мають бути сучасні амбулаторії з найкращим обладнанням та інтернетом. Спрямовуємо на це близько 1 млрд в 2018 році. І я докладу всіх зусиль, аби цей проект запрацював з цього року, - зазначає  Порошенко.

11:25

— Останнім часом в Україні відчувається дефіцит робочої сили. Звертаюсь до роботодавців — платіть людям більше, щоб вони не їхали за кордон та не руйнувалися родини. У Києві зараз середня зарплата, за березень, становить 14.5 тисяч гривень. А ми сприятимемо дрібному та середньому бізнес: на відстань гарматного пострілу не допустимо перевіряльників та силовиків, — казав президент.

За його словами, якість життя в селах та містечках має бути на тому ж рівні як в обласних центрах. Починати треба з освітлення та ремонту доріг, бо то є обличчя містечка.

11:30

А поки Україна розвивається, Росія залишається в ізоляції. Децентралізація - це є розвиток, пояснює Порошенко.

11:35

До мікрофону вийшов прем'єр-міністр Володимир Гройсман

В Уряд я прийшов, щоб першочергово провести децентралізацію. Ми робили титанічну роботу - передавали повноваження та фінанси зверху вниз. Якби сьогодні не був окупований Донбас та Крим, то вони б зараз розквітали. Як колишній мер я пам'ятаю наскільки мало ми могли зробити за 40-50 млн грн бюджету розвитку. Більше такого у Вінниці немає. Близько одного мільярду гривень на реконструкції та ремонти, казав Гройсман.

За словами чиновника, головні пріоритети Кабміну: охорона здоро'я та освіта.

Мета реформи - не просто дати більше грошей на місця, а збільшити якість життя. Ми маємо інвестувати в молодь, у дітей. І треба продовжувати цю реформу, оцінку якій дадуть громадяни, заявляв він.

Гройсман на кінець доповіді зазначив, що досить вихвалятися результатами децентралізації за чотири роки. То є вже історія, і потрібно шукати шлях, яким йти далі

11:50

А тим часом, на вулиці наш кореспондент підрахував біля сотні копів, які стоять по периметру:

12:20

Почав виступати віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко

728 ОТГ утворено в Україні. Заплановано до 2020 року утворити ще 1100 громад, щоб вкрити всю Україну (крім окупованих областей та Криму), — каже він.

 

13:00

Слово узяв Сергій Власенко, голова комітету ВР з питань держбудівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. За його словами, Президент України зараз змушує почати примусове об'єднання територіальних громад, що є неправильно.

Сергій Власенко, нардепи від «Батьківщини» (по центру фото)

— Децентралізацію робить не Уряд, і не Президент. А місцеві голови. І їм зараз не вистачає: 

  1. Вирішення земельних питань. Не може бути такого, щоб землею на території ОТГ розпоряджалася районна влада.
  2. Потрібно розробляти бюджети на три роки, аби громади знали про свої можливості для розбудови.
  3. Передавати у рівному співвідношенні більше грошей та більше повноважень місцевим громадам.

 

А не так як роблять зараз:понадають повноважень, а потім не знают звідки брати на все це кошти. Зробивши ці три речі реформа децентралізації запрацює на повну, — сказав Власенко.

15:00

Перший віце-прем'єр міністр Степан Кубів зазначив, що чотири роки тому у нас з'явився виклик змінити усе в  умовах політичної кризи, війни.

 

— У 2017 році ВВП України зріс на 2.5%. Промисловість зросла на 3%. 366.2 млрд гривень капітальних інвестицій. А всі казали, що в умовах блокади таке неможливо. Сильна Україна буде тоді, коли буде сильна регіональна політика. Ми зуміли в умовах гібридної війни переорієнтуватися на ринки ЄС та Азії. Ми поставляємо туди не сировину, а готову продукцію:сільгосп продукція, промислові вироби, експорт послуг (більшість -транспортування), — повідомив він.

15:30

Головний радник від ОЕСР Вільям Томпсон:

—  Регіоні - різні. Десь дуже високі доходи, а десь є низькі. До Майдану Київ мав 35% від всеукраїнського економічного розвитку. Це непогано, що центр країни розвивається. Але мають зростати й регіони. Повинна зменшуватися прогалина між бідними та багатими. З децентралізацією це можна зробити — на місцях краще знають, що потрібно міняти, — каже Томпсон.

Радник пропонує деякі зміни:

  1. Потрібно зменшити увагу на зовнішньоекономічні кредити (читай -кредити МВФ). Бо ігноруються увесь економічний потенціал регіонів.
  2. Місцева влада має будувати не тільки садочки та дороги, а й вкладати в людський капітал. Для прикладу, навчати свій народ підприємництву.

— Хочу закінчити свій виступом закликом “Приїжджай в Україну, яка відбудовується”. А ми готові допомогати, — обіцяє він.

16:00

Міністр освіти Украіїни Лілія Гриневич відзвітувала про реформи в навчальних закладах.

— Неможлива гарна освіта без дошкільної. Прем'єр-міністр дав доручення аби до 2020 року черга в ДНЗ була нульовою. З 1 вересня стартує Нова українська школа. Готуємо нові підручники та підготовуємо нових вчителів. На це отримаємо понад 1 млрд гривень, —  зазначила Гріневич.

Перші класи отримають набори ЛЕГО безкоштовно:

У кожному класі створять вісім навчальних осередків:

Гріневич також повідомила про результати реформи освіти:

Далі слово отримала заступниця міського голови Вінниці Галина Якубович, яка розповіла про стан освітніх закладів у Вінниці. 

— За чотири роки звели чотири ДНЗ та відкрили 49 груп. Завдяки цьому вдалося влаштувати в садки понад 2000 дітей. Щорічно зростають видатки на освіту. У нас підготовлено 45 проектів на термомодернізацію закладів освіти. І це дає величезну економію, — коротко розповіла Галина Якубович. — На прикладі школи №25 ми заощаджуємо на опаленні до 450 тисяч гривень щороку. Черга в дитсадках суттєво зменшується. Фінансова децентралізація дала нам той необхідний ресурс для розвитку соціальної інфраструктури, якого ми не мали до цієї реформи.

Ближче до кінця наради перед чиновниками та журналістами виступив з доповіддю заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Він максимально коротко розповів про здобутки медичної реформи, яка вийшла на новий рівень з 1 квітня.

— За перші дні вже підписали договори з сімейними лікарями понад 100 тисяч українців. І коли я їхав на цю нараду я попросив водія заїхати в моє рідне село, на Житомирщині. Воно невеличке, бідне і там завжди була захаращена клініка. А зараз я приємно здивований: село увійшло в ОТГ, а клініку перетворили на нову амбулаторію, де є комп'ютер, інтернет, усе необхідне обладнання для сімейного лікаря, — розказав Ковтонюк.



Репортаж з місця подій завершено. Тим часом, президент України відвідав обласну дитячу лікарню на Хмельницькому шосе та передав головному лікарю сертифікат на нове обладнання: апарат штучної вентиляції легень. І потім розмістив одне із селфі у своєму офіційному твітері.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своєму твітері поділився однією з цитат свого виступу.

 


Читайте також:

Кіпіш у Вінниці: Гройсман приїхав. Вебкамери та світлофори не працюють

Президент у Вінниці: Порошенко заявив про закінчення АТО

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    У 2017 році економіка України зросла на 2,1% - НБУ

    Промислове виробництво в 2017 році скоротилося на 0,1%

    Про це повідомила Державна служба статистики у вівторок .

    http://www.theinsider.ua/politics/5a67804fbe806/

    Читаємо автора:

    " Перший віце-прем'єр міністр Степан Кубів зазначив, що чотири роки тому у нас з'явився виклик змінити усе в  умовах політичної кризи, війни.   — У 2017 році ВВП України зріс на 2.5%. Промисловість зросла на 3%. 366.2 млрд гривень капітальних інвестицій. А всі казали, що в умовах блокади таке неможливо.

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/poroshenko-ta-groysman-u-vinnitsi-reportazh-z-uryadovoyi-naradi-onovly-10683898.html

    Робимо ВИСНОВОК --- НАМ БРЕШУТЬ. БРЕШУТЬ нагло, тупо, кожного дня.

    Що ми робимо? Так плескаємо у долні і робимо селфі.

    Шановна Ольго, держава витрачає на НБУ та Службу статистики купу грошей, за які вони малюють ПЕРЕМОГУ, що робить уряд він БРЕШЕ, БРЕШЕ , БРЕШЕ.

    Що роблять журналісти? Плескають у долоні і розповсюджують брехню.

  • Сепар Торонтуй

    Банда. Реальная банда...

    Сепар Торонтуй reply Сепар Торонтуй

    Видно Порох там такую пургу несет, что Ольга аж звук выключила в своем видео.
  • Екатерина Василивна

    Прокатайте порошенка гройсмана і мікроавтобус з дядьками в костюмах по вінницькій області що б насолодилися поїздкою по чудовим дорогам. А не світлофори виключають бо кортеж їде .. страна дибілів тьху б..

    ВАСЯ ВИННИЦКИЙ reply Екатерина Василивна

    Точно подмечено : Страна дебилов !)
  • З.А.Глядач

    "У Києві зараз середня зарплата, за березень, становить 14.5 тисяч гривень."

    Саме так,"середня". Тобто,Петя їсть м'ясо,а Вася капусту. А "в середньому" вони обидва "їдять" голубці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up