Інформацію про полоненого захисника не давайте неперевіреним людям. Попередження розвідки

Інформацію про полоненого захисника не давайте неперевіреним людям. Попередження розвідки
  • Умови війни потребують особливого ставлення до особистих даних, бо ворог використовує будь-яку можливість отримати розвідувальну інформацію.
  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими ГУР (Головного управління розвідки) звернувся до українців з попередженням.

російські спецслужби виходили на зв’язок з родинами Захисників і вимагали документи, передача яких може бути використана ворогом проти українських воїнів, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

Умови війни потребують особливого ставлення до особистих даних, наголошують у відомстві та констатують: ворог використовує будь-яку можливість отримати розвідувальну інформацію.

— На сьогодні в Головному управлінні розвідки відомо про велику кількість випадків, коли російські спецслужби, під виглядом уповноважених державних служб або «громадських організацій», виходили на зв’язок з родинами наших Захисників. Свої звернення пояснювали нібито метою «надати інформацію» про військового, або «сприяти визволенню з полону», — розповідають в ГУР. — Але! В кожному із цих випадків передача будь-якої інформації жодним чином не допомагала нашим військовим, які опинились в біді.

Відео дня

Паспортні дані, посада, звання, номер частини, останнє місце перебування Захисника, його фото у військовій формі тощо — це і є та важлива інформація, яка може бути використана ворогом проти самих Захисників, їхніх родин та нашої країни в цілому.

Важливо пам’ятати:

  1. Такі відомості можуть становити небезпеку для самого Захисника, оскільки його дані можуть бути оприлюдненні в інформаційному просторі із негативними закликами.
  2. У разі позначення останнього відомого місця перебування чи дислокації військового або частини, у якій він проходить службу та місця її дислокації, витік інформації може призвести до розвідувальних дій з ворожої сторони та становити небезпеку життю інших Захисників.
  3. Інформація може бути використана проти рідних. Зокрема, з ними можуть зв’язатися ворожі структури з метою «отримання викупу». При цьому, марно очікувати реального повернення ваших рідних. Адже всі ці дії відбуваються нелегально і реальних повноважень «зв’язкові» не мають. З тієї ж причини не варто очікувати на повернення коштів у разі «невдачі».

В розвідці наголошують, що обміном полонених чи пошуком зниклих безвісти Захисників займаються лише органи державної влади та відповідальні установи чи організації. Наша держава працює із кожним випадком і кожною справою. Робиться все можливе для повернення наших Захисників з полону.

— Тож, щоб зберегти свої персональні дані й кошти уважно ставтесь до телефонних дзвінків, повідомлень. Не повідомляйте і не передавайте свої персональні дані, дані Захисника, дані своїх близьких та знайомих неперевіреним особам, — просять у відомстві. — Дбайте про інформаційну безпеку й інфогігієну, користуючись лише перевіреними офіційними державними ресурсами й платформами.

Раніше ми розповідали, що в Мінцифри зібрали перелік онлайн-сервісів, які допомагають шукати зниклих родичів та близьких.

  • Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення росії. У Telegram-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст: https://t.me/poshuk_znyklyh
  • Пошук Україна 2022 — Telegram-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити Google-форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО: https://t.me/poshukukraina2022
  • Знайди рідних — бот, створений за ініціативи «Міжнародної асоціації кібербезпеки» та інших громадських організацій: https://t.me/Family_Search_bot
  • Розшук за даними Національного інформаційного бюро надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України: https://t.me/nib_uncp_bot

Ще існують чатботи для пошуку людей в окремих регіонах. Докладніше: Перелік онлайн-сервісів, які допомагають шукати зниклих родичів та близьких.

Крім того, запрацювала «гаряча лінія» для родичів загиблих внаслідок військових дій рф в Україні. Також редакція 20minut.ua, нагадаємо, вивчала можливості з пошуку зниклих, які були до створення телефонної лінії в Нацполіції. Дізнатися про них можна в цьому матеріалі:

 

Читайте також:

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Він один з тих, про кого кажуть «гартовані вогнем війни». Розповідь про морпіха зі Жмеринки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач92

    Що робити, коли у Фейсбуці бачиш фото воїна що зник ,а під ним прохання рідних відгукнутись тих, хто щось знає про зниклого? Чи варто поширювати таке прохання?

keyboard_arrow_up