Як і де шукати зниклих, полонених, загиблих людей під час війни

Як і де шукати зниклих, полонених, загиблих людей під час війни
  • З початку війни, багато українців втратили житло, роботу, міста де виросли та жили.
  • А ще втратили зв’язок з близькими, знайомими.
  • Кількість людей, яких безрезультатно розшукують рідні, щодня зростає.
  • Як шукати людей під час війни?

Гаряча лінія омбудсмена

Зателефонувати на гарячу лінію — це перше що спадає на думку, коли людина потребує будь-якої допомоги. Але під час війни, це точно не буде телефон поліції чи Цілодобової варти. Найкраще що можна зробити звернутися на гарячу лінію уповноваженої з прав людини. Є сайт www.ombudsman.gov.ua і гаряча лінія 0800 50 17 20. Працює цілодобово.

За словами уповноваженої з прав людини Людмили Денісової з початку війни і Державна служба з Надзвичайних ситуацій і Збройні сили України і міністерство Внутрішніх справ призначили відповідальних людей, які співпрацюють з омбудсменами 24/7. Тож вся інформація (фото, відео, звернення) все стікається до них. Представники омбудсмена є майже в усіх областях і вони весь час на контакті із різними службами на місцях.

Регіональний представник Уповноваженого ВР з прав людини в Вінницькій області
Олена Ярошенко.
Приймає за адресою вул. Замостянська, 26-А
тел.: (063) 972 45 85, (0432)-61–70–31
e-mail: [email protected]

Відео дня

Телеграм канали

Зараз це найбільш поширений серед людей спосіб знайти близького, родича, знайомого. На сьогодні працює декілька телеграм каналів з пошуку зниклих. Наприклад «Пошук зниклих Україна 2022», «Список евакуйованих», або просто «Пошук зниклих», який створила команда людей на чолі з телеведучою Катею Осадчою.
Знайти ці канали доволі легко, просто ввести в пошук відповідні слова. В телеграм каналах за хештегами можна знайти зниклих по конкретних містах.
Для пошуку зниклих родичів та друзів з яким обірвався зв’язок під час війни потрібні певні кроки:

  1. Ви заповнюєте Гугл форму
  2. Інформація обробляється і передається волонтерам, ТРО
  3. Вони розпочинають пошук
  4. Коли з’являються будь-які данні вам надсилають інформацію.


Соціальні мережі

Як варіант пошук рідних чи друзів через соцмережі. Зокрема на фб є сторінка «Пошук людей під час війни». Але там не вітаються репости, лише об’яви від першої особи. А ще адміни радять перш ніж шукати зокрема військовослужбовців, звернутись до частини де він служить. Або не надавати надретельну інформацію, це може нашкодити. Лише фото та особисті дані.

На цій сторінці щодня з’являється десятки нових оголошень про зниклих під час війни. Є купа оголошень з подякою, що людину знайшли. Але тим не менш юристи попереджають про небезпеку такого методу пошуку, тому що можна натрапити на шахраїв які за «інформацію» про загиблого чи полоненого можуть потребувати винагороду.

Національне бюро з пошуку зниклих

Найдієвіший і найнадійніший метод — дочекатись, ось ось почне працювати бюро Національної інформації з питань військово полонених та загиблих військовослужбовців внаслідок російсько — української війни.
Це —  нова державна структура, і тільки-но з’явився власний сайт — nib.gov.ua. Головне тут — короткий номер 1648. Тут можна дізнаватися про долю не лише цивільних, але й військовослужбовців. Служба теж на контакті з усіма органами влади. Бажано мати якомога повнішу інформацію — фотографію, рік народження, місце проживання, особливі прикмети.

На сайті можна заповнити форму для тих хто шукає родичів, які могли потрапити в полон під час війни. Також для первинного збору інформації та комунікації із постраждалими через війну цілодобово працює «гаряча лінія» 1648 та (044)287 81 65 для дзвінків з-за кордону.

Ключовою метою діяльності бюро ї збір усіма можливими способами — та узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісті, незаконно затриманих окупантами у тому числі з поміж мирного населення.

До речі українська сторона також складає списки загиблих та військовополонених рф. Це дозволить потім Україні довести злочини росії та в перспективі — активізувати процес обміну як полоненими так і тілами.

 

Читайте також:

Загрожує до 12 років тюрми. Що не можна публікувати в соцмережах?

Що пишуть про війну в Україні за кордоном? Огляд відомих газет

«Перших днів 8-9 ми дійсно голодували». Про роботу провідників у війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up