Понад 5 мільйонів гривень Вінниця може зекономити на закупівлі 300 «Мавіків» для ЗСУ

Понад 5 мільйонів гривень Вінниця може зекономити на закупівлі 300 «Мавіків» для ЗСУ
Фото ілюстративне, Associated Press
  • У Вінниці виконком міськради закуповує 300 комплектів DJI MAVIC 3Т для військових. Загалом готові заплатити до 59 мільйонів 850 тисяч гривень.
  • На тендер прийшли 10 учасників і після торгів ціна за «Мавіки» стала меншою на кілька мільйонів гривень.
  • Розповідаємо подробиці закупівлі та що відомо про потенційного переможця

Отож, наприкінці лютого мерія оголосила тендер з купівлі трьох сотень DJI MAVIC 3Т. З тендерної документації читаємо, що ця модель має ширококутну камеру, що знімає фото/відео та тепловізор, завдяки чому квадрокоптер зможе працювати ще й вночі.

У комплекті, крім самого квадрокоптеру, має бути пульт дистанційного керування, захист підвісу, кабелі, інтелектуальна льотна батарея, зарядний пристрій, запасні малошумні пропелери.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Продавець повинен поставити квадрокоптери кількома партіями, за заявками від вінницької мерії. Але усі 300 комплектів повинні надійти у строк не пізніше 1 липня 2024 року.

Відео дня

Дешевше, ніж в інтернет-магазинах

Цікавою те, що аж 10 учасників прийшли на ці торги в «Прозорро». Бо, зазвичай, на військові тендери від мерії подаються одна-дві компанії.

Загальний бюджет на закупівлю 300 «Мавіків 3Т» склав 59 мільйонів 850 тисяч гривень. Далі вказуємо пропозиції учасників від найдорожчої до найдешевшої:

  • Товариство «Бі ту бі проджект» запропонувало ціну 59 мільйонів 699 тисяч гривень;
  • «Технопроф» — 59 мільйонів 670 тисяч гривень;
  • «Уютспецбуд» — 57 мільйонів гривень;
  • «Інкос Індастрі» — 56 мільйонів 582 тисячі гривень;
  • «Експорт Мастер» — 55 мільйонів 446 тисячі гривень;
  • «Джіа» — 55 мільйонів 149 тисяч гривень;
  • «М-Агро» — 54 мільйони 999 тисячі гривень;
  • «Клеве ЮА» — 54 мільйони 880 тисяч гривень;
  • «Леополіс Комп’ютер» — 54 мільйони 879 тисяч гривень;
  • «Артаір» — 54 мільйони 500 тисяч гривень.

Завдяки конкуренції між продавцями ціну «збили» на 5 мільйонів 350 тисяч гривень. Тобто, з 59 мільйонів 850 тисяч до 54,5 мільйони гривень. 

А ціна за одиницю товару зменшилася зі 199 тисяч 500 гривень до 181 тисячі 667 гривень (квадрокоптери звільнені від нарахування ПДВ - авт.). І це дешевше, аніж на ринку — в інтернет-магазинах Mavic 3T в базовій комплектації коштує від 197 тисяч гривень, дізналися з порталу hotline.ua.

До переможця є зауваження

Але є одне але: станом на 13 березня тендер ще не завершений. Тендерний комітет визначив, що у торгах перемогла пропозиція від товариства «Артаір» (54,5 мільйона гривень). 

Втім до компанії є зауваження, яке не дозволяє остаточно оголосити її переможцем: декларація про відповідність, що доводить якість товару, не повністю переведена на українську мову. Як тільки «Артаір» завантажить документ з повним перекладом на українську — з нею готові підписати договір підряду.

Опитування

Що ви думаєте про цю новину із економією коштів на закупівлі «Мавіків»?

Раніше, нагадаємо, через відсутність сертифікатів відповідності вінницька влада не змогла законтрактувати 200 тепловізорів, 50 квадрокоптерів, 3,6 тисячі FPV-дронів. «Щоб не порушувати чинних вимог законодавства, виконавчий комітет не має можливості укласти угоди з тими підрядниками, які не надали сертифікати якості», — пояснювали у міськраді.

Керівник компанії — відома скандальна фігура

Що відомо про потенційного переможця? З YouControl дізналися, що товариство «Артаір» засноване у 2021 році, має київську прописку. Статутний капітал — 100 тисяч гривень. Основний вид діяльності: «46.51 Оптова торгівля комп'ютерами, периферійним устаткованням і програмним забезпеченням».

З березня 2023-го у «Прозорро» почали продавати квадрокоптери на потреби війська. Серед клієнтів «Артаіра» — виконкоми Луцька, Житомира, Куп’янська, Покровська, Хмельницького та інших міст, а також окремі військові частини. Фірма виконала контрактів по коптерах на загальну суму 85,6 мільйона гривень. І поки до неї немає зауважень, про що свідчить відсутність судових справ проти компанії або за участю «Артаіра».

Хоча так не скажеш про керівництво компанії. Керівником фірми є Федір Барна (його дружина власниця «Артаіра»). І він, як виявилося, є відомою скандальною фігурою в Миколаєві.

Чоловік позбавився місця у фракції БПП «Солідарність» через підозру в спілкуванні з кримінальним авторитетом Михайлом «Мультиком» Титовим. 

Журналіст місцевого видання 10 червня 2016 року під час сесії облради сфотографував SMS-переписку Барни з «Мультиком», де депутат відзвітував про своє голосування «за потрібне питання».

Коли фото оприлюднили, то під тиском однопартійців Федір Барна залишив фракцію, але депутатського мандата не здав.

У грудні 2016-го троє невідомих у масках Дідів Морозів побили Барну неподалік його офісу. Тоді депутат сказав, що підозрює у цьому злочині керівництво КП «Міжнародний аеропорт «Миколаїв». Були й ще бійки за участю Федора Барни, про які писали місцеві ЗМІ.

А іронічно те, що у 2018-му Федора Барну призначили керувати Миколаївським аеропортом. У липні 2020 року на летовище прибув перший за 13 років рейс з Києва, який виконувала компанія «Роза Вітрів».

У червні 2021-го Миколаївський аеропорт прийняв «Боїнг» із військовими НАТО, які прибули на навчання Sea Breeze. За словами Барни, подібний літак, який приземлився у Миколаєві, став першим для нашого міста. Але вже наприкінці літа 2021-го Федір Барна подав у відставку: цього вимагали депутати облради, які заявляли про «незадовільну роботу директора аеропорту». 

Ба більше, у 2019-му, Федора Барну підозрювали в розкраданні 20 мільйонів гривень на робота з установки в аеропорту радіолокаційного обладнання. Щоправда, наразі немає свіжих даних по цій справі.

Нині Федір Барна не депутат, ні гендиректор Миколаївського аеропорту.

 

Читайте також:

Медикаменти, дизель і шурупи. Склали ТОП тендерів Вінницької області в лютому

Одні купують сіль за 19 грн, а інші за 60? Перевірили тендери на харчові продукти для закладів освіти

Хліб для фронту буде пекти переселенка з Криму: Пекарню відкриє на виграний грант

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Шигида

    6 місяців тендеру тут, ще якийсь час пройде поки їх будуть ділити між бригадами. Це при умові, що все буде добре.

    Хіба цей термін не можна скоротити?

    У нас війна. Треба це все зараз.
  • Ujin

    Тож було статейка що моргун влупив 80 млн  а закуп становив 71млн

keyboard_arrow_up