Хліб для фронту буде пекти переселенка з Криму. Пекарню відкриє на виграний грант

Хліб для фронту буде пекти переселенка з Криму. Пекарню відкриє на виграний грант
Юлія Гаврилюк запропонувала селфі Сергію Самченку та Юрію Горбаню на знак подяки за привезену провізію для «Степанівських бджілок», з неї виготовлять харчі для фронту
  • Переселенка з Криму Юлія Гаврилюк виграла грант, за кошти якого планує створити пекарню.
  • Будуть пекти хліб для фронту за підтримки своїх надійних помічників з ГО «Степанівські бджілки».
  • Мова не тільки про пекарню, у неї є ще один гарний задум.
  • Дізнайтеся поради, як виграти грант.

Юля Гаврилюк надзвичайно активна жінка. Нині у неї багато дещо незвичних запрошень. Кличуть на зустріч, щоб розповіла про видану книгу. Вона написала про свого чоловіка Володимира, який загинув на війні. Видання має поетичну назву «Мій Джміль з брунатними очима». Джміль це позивний її чоловіка. А очі у нього справді були такими, як у заголовку книги.

Більшість сторінок відведена віршам. Рядки настільки проникливі, що проймають до глибини душі. Як сказав один в військовий, земляк і побратим Володимира, що його ніколи не цікавила особливо поезія. Але прочитав вірші Юлі і заледве сльози стримав від деяких з них.

Відео дня

Головна її справа волонтерська робота. Жінка створила громадську організацію «Степанівські бджілки», і тут готують харчі для військових на фронті.

Наша розмова стосувалася грантового проекту, в якому Юля перемогла. За цим проектом, волонтерка планує відкрити пекарню. Більшість хліба безкоштовно передаватиме на фронт. Пектимуть не тільки хліб.

Земляк порекомендував проект

Про перемогу у конкурсі грантів Юлії Гаврилюк розповів «20 хвилин» її земляк Дмитро Устенко. Він також переселенець з Криму. Проживає у Літині. Там створив сім’ю. Батьки майбутньої дружини доглядали кіз. Не знали, що робити з молоком. Дмитро взявся виготовляти сир. Майже десять років займається цією справою.

— Це я порекомендував Юлі взяти участь у грантовому конкурсі, — каже пан Дмитро. — Сам пройшов таке випробування, тому іншим раджу долучатися.

До речі, Дмитро також виграв грант за такою само програмою. Тільки це було раніше. На отримані кошти 12 тисяч євро закупили обладнання для сироварні».

У Дмитра гарний досвід участі у проектах. Його бізнес-план розвитку овочівництва визнали кращим у ще одному гранті. На таку ж суму, як і для розвитку сироварні, 12 тисяч євро. Тому до поради земляка Юлія Гаврилюк дослухалася. Втім, вона також написала уже не один бізнес-план.

У цьому випадку саме Дмитро підказав землячці проект. Коли вона перемогла, Дмитро одним з  перших привітав її.

Обоє брали участь у грантовому проекті на підтримку малого і середнього бізнесу, який організовує благодійний фонд «Повір у себе». Точніше, фонд є партнером у програмі під назвою «Курс на Незалежність». Проект підтримує Федеральне Міністерство економічної співпраці та розвитку (BMZ), німецький банк розвитку DEG, агропромхолдинг «Астарта-Київ». Про це журналісту розповів регіональний представник фонду «Повір у себе» Сергій Панаскевич. За його словами, грантових програм є декілька. Та, в якій брала участь Юлія Гаврилюк, а раніше Дмитро Устенко, має назву «Курс на Незалежність» або її ще називають скорочено одним словом — «Незалежні».

Детальніше дізнатися про грантовий проект можна у соцмережах на сторінці благодійного фонду «Повір у себе».

Бізнес-план писала сама

Для кожного учасника будь-якого грантового проекту все починається із заявки на участь у конкурсі і написанні бізнес-плану.

— Бізнес-план я писала самотужки, не залучала фахівців до його створення, — говорить Юлія Гаврилюк. — Але підтримка була. Її надають ті, хто працює у благодійному фонді «Повір у себе». Вони проводять для учасників вебінари, заняття, закріплюють людину, яка допомагає у підготовці документів, зрештою, до неї можна звернутися з будь-яким питанням, що стосується участі у конкурсі.

Співрозмовниця не приховує, що у неї вже є трохи досвіду участі у грантових програмах.

— За час волонтерства я вже виграла вісім грантів, — каже пані Юлія. — Презентувала свої бізнес-плани. Тому  маю певну уяву, як треба все робити, щоб організатори конкурсу звернули увагу на проект і визнали його переможцем.

Цього разу пані Юлія подавала два проекти. Про один з них уже згадували — про створення пекарні, де випікатимуть хліб для військових.  Другий стосується створення станції технічного обслуговування автомобілів. Машини для фронту планують ремонтувати безкоштовно, точніше, за благодійні кошти.

— Проект має свої вимоги, — говорить пані Юлія. — Умовами передбачено розвиток бізнесу, зокрема, створення робочих місць. Наша діяльність у волонтерській організації базується на соціальній складовій. Простіше кажучи, люди допомагають нам власними коштами, продуктами харчування, а ті, хто готують харчі, працюють безкоштовно. Для чого я все це кажу? Бо тут є тонка межа. Коли почнеться бізнес, благодійники можуть відвернутися з допомогою.

З перших днів війни «Степанівські бджілки» трудяться справді, бджоли. Як каже Юлія, їхній вулик постійно гуде. До речі, «вулик», тобто місце для роботи їм передала громада. Це приміщення колишнього дитячого садка.

Працюють степанівські жінки не тільки невтомно, а й безкоштовно. Керівниця організації розуміє, що не можуть люди постійно працювати без грошей. Недаром вона говорить про тонку межу.
План створення станції техобслуговування автомобілів поки що співрозмовниця не хоче розголошувати. Але задум у неї гарний.  Як і в плані створення пекарні. Щоб їх реалізувати, потрібно докласти ще багато зусиль. Залишається побажати волонтерці успіхів у втіленні задуманого у практику.

На закінчення розмови Юлія Гаврилюк просить нагадати тим, хто має ідею, не боятися брати участь у грантових програмах.

— Люди, чомусь,  не вірять у реальність того, що можна перемогти, — каже співрозмовниця. — Але ж мій приклад, так само, як мого земляка Дмитра Устенка, підтверджує, що це можливо. Дехто вважає, що тут не обходиться без корупційної складової. З власного досвіду можу сказати, що це не так.

Стежте за повідомлення про нові проекти

Грантовий проект «Курс на Незалежність» спрямований на підтримку малого і середнього бізнесу у придбанні обладнання для розвитку діючих підприємств.

У першій хвилі проекту переможцями стали 60 учасників, у другій — 100. Сума гранту у першій хвилі становила 12 тисяч євро для кожного переможця, у другій — 20 тисяч євро.

Що необхідно для участі у проекті? Насамперед — бажання. З нього все починається. Так стверджують організатори. Плюс зусилля і старання для генерації якісної власної бізнес-ідеї, підготовки матеріалів та документів. Допомогою може стати навчання, яке проводять для учасників конкурсу, як під час конкурсу, так і після визначення переможців, аби вдало втілити на практиці бізнес-ідею.

Є дві обов’язкові умови для підприємців-переможців. Одна з них — створення трьох нових робочих місць на їхніх підприємствах, в пріоритеті працевлаштування вразливих категорій  населення. Друга — надання частини продукції, яку вони виробляють, у формі благодійної допомоги для громад  краю. Такої продукції має бути передано на суму, еквівалентну десяти відсоткам від суми гранту.

Благодійний фонд «Повір у себе» та компанія «Астарта» працюють над підготовкою нових проектів для підприємців. Про них інформують у Фейсбуці на сторінці Фонду «Повір у себе».
 

Читайте також:

«Мамо, про все розповім після війни». Троє братів на фронті і всі із «Золотими хрестами»

Син полеглого захисника з Вінниччини отримав батьківський орден

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Galina Blanka

    Мародери, використовують безкоштовну працю людей!!! Хто це повезе хліб так далеко, невже хтось буде їсти хліб якмй їхав 2 дні? Він же зацвіте в машині. Десь тихо в інший район на базар вывозить, та й по всьому
  • Вонсович

    Ми
  • Oleh

    Слава Україні!!!
    Молодці!!!

    Maryna reply Oleh

    На сторінці в фейсбуці у Юлі є
  • Наталія

    Хай Бог помагає 🙏

keyboard_arrow_up