Мерія Вінниці не змогла придбати дрони та тепловізори для ЗСУ. Чому?

Мерія Вінниці не змогла придбати дрони та тепловізори для ЗСУ. Чому?
Купили — прожектори і блоки зарядок. Натомість через відсутність певних документів, вінницька мерія відхилила пропозиції з продажу дронів та тепловізорів
  • Одразу після Нового року, 1 січня, виконком міськради оголосив закупівлі товарів для потреб військових. 
  • Декілька тисяч FPV-дронів, дві сотні тепловізорів та десятки пошукових прожекторів, блоків багатоканальної зарядки оцінили у загальну суму 141,3 мільйона гривень.
  • По деяких закупівлях є потенційні переможці. Але більшість тендерів — а саме дрони та тепловізори — провели без успіху. В чому причина?

Загалом маємо шість закупівель для ЗСУ, які оголосили 1 січня. Усі їх розглянули, і чотири було «відхилено».

Замовили блоки зарядки та пошукові прожектори

Потенційні переможці є тільки по двох закупівлях. Зокрема, купують 40 блоків багатоканальної зарядки Bandera Power 225 S. У кожен пристрій входить: акумулятор, з місткістю не менше 75 тисяч мА*годин; кабелі та зарядки, ліхтар, сумка. У блокові є чотири USB-роз’єми, одна 12В розетка та дві розетки на 220В. 

Відео дня

Очікувана вартість складала 1 мільйон 180 тисяч 720 гривень. (один блок зарядки — 29 тисяч 518 гривень). Ця ж ціна стала й підсумковою.

Ще купують 40 пошукових прожекторів Bandera Flashlight BFL 280.1X для потреб ППО. Технічна специфікація пристрою: світловий потік — 10 тисяч 100 Люменів, прожектор здатний світити на відстань до 3 кілометрів, є можливість розширити світлову пляму.

Очікувана вартість та підсумкова ціна однакова: 1 мільйон 398 тисяч гривень. Тобто, один прожектор коштує 34 тисячі 950 гривень.

Але на цю закупівлю, з нижчою ціною, подавалося товариство «Науково-виробниче підприємство «СВЛ». Пропонували вінницькій владі свої прожектори-аналоги VRT за 1 мільйон 120 тисяч гривень (на 278 тисяч гривень менше за пропозицію переможця).

Однак їх аналог не підпадав під замовлені характеристики: світлодіодний прожектор VRT важчий (12 кг замість необхідних 6), більший за габаритами, менш потужний (330 Вт замість необхідних 350 Вт) та не витримує необхідного діапазону температур (працює при -25 градусів до +35 градусів, а треба -40..+45). Дешевшу пропозицію від товариства «Науково-виробниче підприємство «СВЛ» відхилили.

Тому 40 прожекторів і стільки ж блоків зарядок для ЗСУ продасть «Промавтоматика Вінниця».

Це фірма депутата від «Слуги народу»

Компанія зареєстрована у Вінниці, має 1,3 мільйона гривень статутного капіталу, основний вид діяльності — «Оптова торгівля іншими машинами й устаткованням». Керівником і власником компанії, заснованої у 2007 році, є Михайло Ганчук.

Він, до слова, є також депутатом Вінницької міськради від партії «Слуга народу». Крім сесійних засідань, Михайло Ганчук працює у постійній депутатській комісії з питань охорони здоров’я та соцзахисту.

За даними YouControl, «Промавтоматика Вінниця» бере активу участь в державних тендерах ще з 2015 року. З того часу і по сьогодні виконала підрядів на 105,8 мільйона гривень. Левову частку виконали якраз у 2023 році — на 71,5 мільйона гривень.

Чому по решті тендерів — неуспішний результат?

А тепер до тих закупівель, де пропозиції учасників були відхилені.

Зокрема, не змогли закупити 30 безпілотних авіаційних комплексів «Колібрі». У кожен з комплектів входить пульт керування, відеошолом та 20 FPV-дронів. Тобто, військовим планували передати 600 «пташок» загалом.

Очікувана вартість — 16 мільйонів 410 тисяч гривень (547 тисячі за один комплект). На закупівлю подалася фірма «Техавтофарт Південь» із пропозицією 16 мільйонів 409 тисяч гривень. Її відхилили — через «відсутність копії чинного сертифіката відповідності запропонованого товару» та через те, що пропозиція учасника не відповідає предмету закупівлі.

Окремим тендером виконком міськради замовив ще 3 тисячі FPV-дронів типу «Колібрі». Тут вже йдеться про суто дрони, без шоломів та пультів керування.

За усю партію готові були заплатити до 80,4 мільйона гривень (26,8 тисячі гривень за одиницю). Пропозиції подали дві компанії — знову ж таки одеське товариство «Техавтофарт Південь» (76,8 млн грн) і київська фірма «Інтерпроінвест» (80,3 млн грн). Їх заявки відхилили.

«Техавтофарт Південь» відмовили знову через «відсутність копії чинного сертифіката відповідності запропонованого товару» та через те, що пропозиція учасника не відповідає предмету закупівлі. 

А «Інтерпроінвесту» — через відсутність сертифіката відповідності, свідоцтва про реєстрацію штатно-табельного предмета від Міністерства оборони (підрядник пропонував власну розробку). Та ще й місткість акумулятора запропонованого товару складає 8 тисяч міліамперів, замість необхідних 12,4 тисячі.

Такий вигляд має чинний сертифікат відповідності. І подібного документа, справді, не мали претенденти на поставку товарів для ЗСУ

Провели без результату закупівлю 50 комплектів DJI Mavic 3T з пультами дистанційного керування. Очікувана вартість складала 10 мільйонів гривень. Потенційний підрядник — товариство «Технопроф» — погодився продати «Мавіки» за 9,8 мільйона гривень. Його пропозицію відхилили: відсутні документи, що підтверджують відповідність технічним вимогам запропонованого товару.

І останній тендер — це закупівля 200 тепловізійних монокулярів MT-EVO-SHOT-S-1900 за 31 мільйон 952 тисячі гривень. Єдиний учасник торгів — товариство «Меркурі Технолоджи» — погодився продати їх за 31 мільйон 951 тисячу 920 гривень. Їх пропозицію відхилили, бо немає чинного сертифіката відповідності.

Пояснення влади

Неуспішні тендери оголосять знову. Виконком Вінницької міськради продовжить тендерні закупівлі товарів військового призначення.

«Переможці торгів по чотирьох позиціях (про які ми писали вище - авт.) не змогли надати необхідні документи, передбачені законодавством, або їхні пропозиції не відповідають вимогам тендеру. Зокрема це сертифікати відповідності, які є обов’язковими для того, щоб бюджетна організація могла укласти угоду про постачання. Щоб не порушувати чинних вимог законодавства, виконавчий комітет не має можливості укласти з ними угоди», — пояснили на сайті Вінницької міськради.

Зауважимо, що у жовтні 2023 року міська влада купила у «Меркурі Технолоджи» 120 тепловізійних монокулярів MT-EVO-SHOT-S-1900 на 19 мільйонів гривень. І тоді мерії не завадила відсутність сертифіката відповідності для того, щоб укласти договір з підрядником.

 

Читайте також:

Закупівлі під ялинку. Понад 720 мільйонів наша область витратила в останній тиждень року

Bentley, Porsche, Mercedes: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці

В Україні підняли мінімалку до семи тисяч гривень: чи вистачить їх, щоб прожити місяць у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Іра

    Який сором моргунову і борзову. Сором і ганьба
  • Den Nonamed

    ну і ублюдки ці чинуші
  • Максим Коломийчук

    і пофігу, що ці дрони потрібні ще на позавчора. провалили тендер - ще один оголосимо. часу повно, куди спішити
  • людмила шаталова

    пропоную мерію озброїти сертифікатами та на передову. хай покажуть - як тими сертифіками воювати !!!!

keyboard_arrow_up