Платні парковки можуть з’явитися у Вінниці. Де саме та скільки буде коштувати година і доба?

Платні парковки можуть з’явитися у Вінниці. Де саме та скільки буде коштувати година і доба?
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • До 20 жовтня у мерії приймають зауваження до проекту Правил паркування. Вони, зокрема, передбачають платні парковки.
  • Виконком буде затверджувати тарифи, операторів платних майданчиків та графік їх роботи.
  • Також будуть певні категорії власників транспорту, що зможуть користуватися платними парковками безоплатно.
  • Де можуть бути платні місця для паркування? Та куди надсилати свої пропозиції до проекту рішення про правила парковки?

У міськраді представили проект рішення «Про затвердження Правил паркування на території Вінницької міської громади». Зауваження від громадян прийматимуть до 20 жовтня.

Ці Правила є основою для єдиного порядку організації паркування транспортних засобів. Дія порядку поширюється і на власників ТЗ, і на операторів, які будуть опікуватися парковками. Останніх обиратимуть на конкурсі, який буде проводити виконком міськради.

Виконком всьому голова

Так, на території Вінницької міської громади передбачається створити мережу майданчиків для платної парковки. Вони можуть бути наземними, підземними, багаторівневими. На них обов’язково мають бути автоматичні в’їзні та виїзні стаціонарні термінали.

Відео дня

Розмір плати за парковку встановлюється рішенням виконкому міськради. А ще виконком зможе:

  • затверджувати графік роботи платних майданчиків;
  • укладати з операторами парковок договори на використання землі під платні майданчики;
  • контролювати, координувати і узгоджувати подальшу роботу операторів парковок;
  • давати дозвіл на запровадження автоматизованої системи контролю оплати послуг з паркування.

При цьому на платних парковках діятимуть і пільги. Наприклад, право безоплатного паркування отримає спеціальний автотранспорт (МВС, ДСНС, «швидка», аварійні служби), який виконує прямі службові обов’язки. 

Також можуть не платити за парковку водії з інвалідністю та водії, які перевозять людей з інвалідністю. Додаткові категорії водіїв, яким можуть запровадити подібну пільгу, ухвалює своїм рішенням виконком міської ради.

Ба більше, за парковку можна буде не платити, якщо оператор майданчику не забезпечив коректну роботу технічних пристроїв для збору плати за користування парковкою.

Нові заборони для парковки

Однак порядок, який розробили в міськраді, стосується не тільки платного паркування. Проект рішення, за поясненнями чиновників, підготували задля впровадження «цивілізованої комфортної системи паркування» та «підвищення рівня дотримання правил паркування в місті».

Так, наприклад, можуть застосовувати антипаркувальні стовпчики, щоб унеможливити стихійне паркування на тротуарах, площах, велодоріжках, газонах, дитячих та спортивних майданчиках; по краю проїзної частини і у пішохідних, паркових зонах.

Також правилами паркування запроваджується ряд заборон:

  • не можна ставити вантажні транспортні засоби та автобуси у подвір’ях житлових будинків;
  • заборонено облаштовувати майданчики для паркування на тротуарах і велодоріжках;
  • не можна розміщувати майданчики для паркування на вулицях з двома смугами руху, шириною менше ніж 6 метрів;
  • забороняється паркування транспорту в місцях проведення громадсько-політичних та інших масових заходів;
  • на майданчиках для платного паркування не можна ставити своє авто безоплатно на термін більше ніж 10 хвилин. Виняток — спеціально обладнані майданчики, обладнані автоматичними терміналами, де оплата відбувається під час виїзду.

Зауваження та пропозиції приймаються розробником регуляторного акта – департаментом енергетики, транспорту та зв'язку міської ради до 17:00 години 20 жовтня 2021 року на:

Ознайомитись з текстом проекту регуляторного акту «Про затвердження Правил паркування» можна за цим посиланням (гортайте сторінку до низу).

Де можуть з’явитися платні парковки?

Варто зауважити, що Правила паркування затверджують механізм і саме поняття платне паркування, але не вказують в яких мікрорайонах Вінниці його будуть робити. Тим не менш відомо, що платні автостоянки можуть з’явитися на Замості.

Компанія «А+С Україна» розробила Концепцію організації паркування у районі Замостя. У документі вказали режими платного паркування, які можуть діяти з 8.00 до 20.00.

Пропонована схема розподілу зон платного паркування / Скріншот з «Концепції організації паркування в районі Замостя»

Зона 1. Райони з найбільш перевантаженими стоянками. Проспект Коцюбинського. Пропонована ціна: 20 гривень за годину, 120 гривень — абонемент на добу, 1900 гривень — абонемент на місяць. 

Зона 2. Вулиці поблизу ринків та вокзалу. Це прилеглі до Центрального ринку частини вулиць Тімірязєва, Некрасова, Шмідта, та частини Батозької, вулиці біля Привокзального ринку і Привокзальної площі. Рекомендована ціна: 15 гривень за годину, 100 гривень — абонемент на добу, місячний абонемент — 1600 грн.  

Зона 3. Інші вулиці, де періодично виникають проблеми з дефіцитом стоянки. Це вулиці Короленка, Тімірязєва, Шмідта, Острозького, Некрасова, Верхарна, які не прилягають безпосередньо до Центрального ринку, але які є запаркованими у найбільш популярні дні роботи ринку (субота і неділя). Пропонована вартість: 10 гривень за годину, 65 гривень — абонемент на добу, місячний абонемент — 1100 гривень. Також рекомендовано включити до Зони 3 вулиці Замостянську і проспект Коцюбинського від площі Перемоги до готелю Південний Буг.  

Зона 4. Решта території — безкоштовне паркування.

Як діє платна автостоянка в інших містах

Плата за парковку на вулиці не новина для України. Зокрема, на цьому заробляють міста-мільйонники, такі як Київ, Харків, Одеса, Львів, так і невеличкі обласні центри — Хмельницький, Тернопіль, Чернівці тощо.

Так, наприклад, в столиці України вулична парковка коштує від 5 грн (спальні райони, подвір’я будинків) до 35 грн (в центрі Києва). 

Платити за перебування транспортного засобу на паркувальному місці необхідно в будні дні з 08:00 до 22:00. При цьому платити за паркування з 22.01 до 7.59 не потрібно. Оплата виключно безготівкова, через електронні додатки та SMS-повідомлення.

Штраф за неоплачену парковку — 20-кратний розмір години паркування або від 100 до 700 грн, залежно від зони паркування.

А от, наприклад, в Тернополі визначено 14 місць для платного паркування. Переважна більшість з автостоянок розташовані у центрі міста. Загалом, є 399 місць для паркування. Вартість години — 12 грн. І цікаво те, що всіма платними парковками завідують приватні підприємці. Про це свідчить інформація, опублікована на офіційному сайті Тернопільської міськради.

Про те, чому у Вінниці виникла ідея з платним паркуванням, розлого описували в матеріалах:

«Реформу парковок» готують для Замостя. Будуть платні стоянки та особливі умови

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Опитування

Який тариф за парковку для вас є прийнятним?

 

Читайте також:

Операція «Реорганізація». П'ять проектів, які змінять дорожній рух у Вінниці

«Маршрутками катайтесь і не скигліть». Чому вінничани незадоволені роботою громадського транспорт

У Вінниці встановили чотири камери автофіксації порушень ПДР. Коли запустять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up