Підозрюю, що в магазині продають гуманітарну допомогу. Як діяти?

Підозрюю, що в магазині продають гуманітарну допомогу. Як діяти?
Польські консерви, які продаються у вінницьких «АТБ» / Фото з архіву «20хвилин»
  • Європейські товари й до війни продавалися в Україні — вільно та масово.
  • Однак нині з-за кордону ввозять ще й гуманітарну допомогу. Відмінності у маркуванні між безоплатною «гуманітаркою» та імпортним товаром для продажу — майже немає.
  • Як так сталося? То як розібратись, чи не торгують в магазинах гуманітарною допомогою? І куди тоді звертатись, щоб припинити таке збагачення на війні?

Нещодавно ми розповідали про випадок продажу нібито «гуманітарки» в одному з вінницьких АТБ.

Мешканка Чернігова, яка вимушено переїхала до Вінниці, побачила на прилавках польські консерви без українського маркування. 

Вона запідозрила, що це так продають гуманітарку, яку мали б роздавати безплатно біженцям та нашим воякам. Тож викликала поліцію. 

Відео дня

Правоохоронці попередньо встановили, що цей товар був імпортований для продажу, і не є гуманітарною допомогою. Але ця інформація ще буде перевірятись.

Отож, товар з іноземним маркуванням — не є ще ознакою продажу «гуманітарки». То які документи на продукт може вимагати споживач у продавця? Пояснили у вінницькому управлінні Держпродспоживслужби.

Що може вимагати споживач

Щоб забезпечити швидкий імпорт харчів та кормів, уряд схвалив постанову №234 від 9 березня. Вона фактично скасовує бюрократичні вимоги до маркування ввезеної продукції.

— Дозволено найменування товару мовою країни-імпортера, без перекладу на українську. Але ціла партія має супроводжуватись інформацією про харчовий продукт, викладеною державною мовою, — пояснює начальник відділу безпечності харчових продуктів обласного управління Держпродспоживслужби Андрій Салюк. — Тому якщо ми бачимо в магазині будь-який продукт, який має маркування лише італійською, німецькою, польською, то ми можемо підійти до продавця, запросити у цієї людини інформацію про товар українською мовою.

Однак найменування мовою, що відмінна від державної, допускається і на «гуманітарці». То як перевірити, що продавець не торгує гуманітарною допомогою?

— Це мають з'ясовувати правоохоронці спільно з інспекторами Держпродспоживслужби у кожному окремому випадку, — відповів Андрій Салюк. — Зокрема, ми можемо запросити у реалізатора товарно-транспортну накладну, аби упевнитись, що товар був ввезений в Україну з метою продажу.

Усе-таки підозрюю, що це «гуманітарка». Алгоритм дій

Отже, єдине, що може вимагати споживач — це інформацію про імпортний продукт, викладений державною мовою. Якщо ж продавець уникає відповіді, намагається сховати товар або ж поводиться підозріло, то викликайте поліцію чи СБУ. 

Також вам треба:

1. Зібрати докази: зафіксуйте факт продажу або передачі гуманітарної допомоги в місце продажу (зніміть фото чи відео, вказавши дату, час та місце продажу). Якщо фіксацію зробити не вдається, запам’ятайте усі деталі, щоб описати ситуацію

2. Зателефонуйте на лінію 102. Якщо не вдалося додзвонитись за цим номером, то от ще кілька: (067)718-54-96; (0432)59-40-22.

або

Повідомте вінницьке управління СБУ, за номером телефону: (0432)53-13-09. Чітко назвіть себе, місце, де знаходитесь, та поясніть причину вашого звернення.

3. Дочекайтесь приїзду правоохоронців. Їм потрібно буде записати ваші свідчення як заявника/заявниці.

Повідомлені вами факти мають перевірити. Слідчі відберуть пояснення у продавця чи постачальника підозрілих товарів. Після будуть приймати рішення про відкриття провадження, конфіскацію товару на час досудового слідства з подальшим притягненням до відповідальності винуватця у суді.

Яка відповідальність за продаж гуманітарки

Поки продаж «гуманітарки» кваліфікують як «Шахрайство» (стаття 190 Кримінального кодексу України). Проте, невдовзі у Кодексі може з’явитися окрема стаття про відповідальність за продаж гумдопомоги.

Верховна Рада 24 березня прийняла законопроект №7146, який доповнює Кримінальний кодекс статтею 201-2 «Використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення».

Законопроект підписав спікер парламенту Руслан Стефанчук, і наразі переданий на підпис президенту України Володимиру Зеленському. Після публікації в офіційному виданні «Голос України», нова стаття кримінального кодексу набуде чинності.

 

Читайте також:

Консерви по 29 грн з польськими етикетками. АТБ у Вінниці підозрюють в продажу «гуманітарки»

Після початку війни деякі власники квартир суттєво підняли орендну вартість: що з цим можна вдіяти?

У сусідніх областях в нетверезих водіїв вилучають авто на потреби армії. Чи роблять так у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Алена Сила

    В групі для мамочок продають гуманітарному допомогу. А саме німецькі суміші, на яких немає перекладу,я знаю що це гуманітарка,бо сама її отримувала, в нашій країні таких не має.попередили,щоб цього не робили, але результату нуль. Номер телефону , та текст повідомлення.

    Суміш нова

    Від 6 місяців

    800 г

    Р-н миру

    400 грн

    0966624978
  • Виктор Задрановский

    Та ніхто не понесе за те відповідальності,навіть якщо то гомунітарний товар,ну максимум штрафануть і бабло поділять між Адмінами і судями!!!
  • Alina Marchuk

    То гуманітарна допомога викликайте поліцію і хай конфісковують . Не може бути вироблена 4 місяця 22 бо тільки 3 . Вона дійсна до 4.22 тому Шо знали Шо передають на війну і люди будуть їсти зразу до місяця поки закінчиться срок . Це вже іде нажива . Поки не закінчився срок годності віддайте людям хай з’їдять
  • Татьяна Мирошниченко

    Не було допомоги, не було польської продукції, безсовісні люди допомогу передають, а якесь би..ло наживається. Це все повинно бути безкоштовно.

keyboard_arrow_up