Після початку війни деякі власники квартир суттєво підняли орендну вартість: що з цим можна вдіяти?

Після початку війни деякі власники квартир суттєво підняли орендну вартість: що з цим можна вдіяти?
  • Дехто з містян вирішив заробити грошенят на війні та виставив оновлені цінники за винайм житла. Подекуди нова вартість перевищує попередню в рази.
  • Ми дізналися, чи контролює у Вінниці хтось це питання, а також, чи передбачена за такі дії відповідальність. 

Після початку повномасштабної війни мільйони українців вимушено покинули свої домівки й стали переселенцями, більшість в межах нашої країни. Одних радо зустрічали, надавали безплатне житло та іншу необхідну допомогу. Інші винаймали квартири або будинки за звичайними цінами. Найбільше не пощастило тим, хто стикнувся з недобросовісними власниками житла, які вирішили нажитися на війни, в рази піднявши ціну за орендну плату. 

Проблема чи не одразу набула масового характеру. Особливо у західних областях, куди рушив найбільший потік переселенців. За цим послідувала реакція тамтешньої влади. Якщо міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків лише словесно закликав містян не збільшувати ціни на оренду житла, то очільники Львова та Хмельницького вдалися до більш рішучих дій.

Андрій Садовий запропонував Львівській обласній військовій адміністрації віддавати такі помешкання «для поселення військових та людей, які потребують прихистку безоплатно». 

Відео дня

Своєю чергою міський голова Хмельницького Олександр Симчишин звернувся до орендодавців, які необґрунтовано підвищують ціни на житло у місті, та пригрозив їм конфіскацією квартир на користь війська і держави. За словами мера, у вилучених помешканнях можна буде облаштувати волонтерські центри, або ж безкоштовно поселити біженців чи військових.

У Вінниці, як виявилося, проблема із завищеними цінами на житло також існує, хоча реакції влади щодо цього питання нам знайти не вдалося. Містянин Андрій разом із дружиною кілька років винаймають квартиру. До війни власниця просила за житло п’ять тисяч гривень на місяць, але після її початку, каже хлопець, підняла її до 15 тисяч. Вінничанин говорить, що власниця квартири одразу сказала їм, ще не розраховує на те, що вони стільки платитимуть, а ось заможні переселенці — так.

На сайті із пошуку житла DOM.RIA також бачимо, що зазвичай вартість однокімнатної квартири у Вінниці наразі стартує від 7-8 тисяч гривень. Поза тим, можна побачити оголошення, де за «однушку» просять як 15, так і 20 тисяч гривень. Плюс комунальні платежі. Є чимало відверто неправдивих оголошень, де пропонують житло за 3-4 тисячі з хорошим ремонтом та зі зручним розташуванням. 

Також через великий попит шукачі квартир розповідають, що рієлтори скидають дзвінки або прямо кажуть, що житла в прийнятному для них ціновому діапазоні немає. 

Ми спробували дізнатися, чи можна якось вплинути на недобросовісних власників квартир та будинків, які не гребують наживатися на війні і, керуючись логікою пересічного містянина, спершу зателефонували на гарячу лінію «Цілодобової варти» (тел: 1560).

— До нас зараз часто звертаються люди, кажуть, що власники квартир сильно підняли вартість, але ми не контролюємо це питання, — розповідає диспетчерка Антоніна. — Ми перенаправляємо людей в податкову службу, там цим займаються. 

Ми так і зробили. Однак з міського управління податкової нас перенаправили на обласне, звідти на пресслужбу. Врешті, нам вдалося отримати контакти начальника відділу фактичних перевірок Головного управління ДФС у Вінницькій області Романа Насадюка. 

Він пояснив, що насправді податкова не має ніякого відношення до питань із завищенням власниками нерухомості цін на оренду. Принаймні поки що податківці не мають таких важелів впливу.

— Ми можемо оштрафувати рієлторів, якщо вони незареєстровані як приватні підприємці. Штрафна санкція: від 17 до 34 тисяч гривень. У нас вже є напрацювання по цьому питанню, — пояснює Роман Насадюк. — Однак закон не забороняє власники квартир ставити будь-яку ціну і чекати, коли вона когось влаштує. Інше питання, що на час війни так робити неетично та неправильно. 

Наразі, продовжує Насадюк, податківцям дозволено проводити перевірки, але тільки об'єктів роздрібної торгівлі на предмет використання платіжних терміналів. Чи дозволять їм у найближчі перспективі перевіряти та штрафувати недобросовісних квартироздавачів, Роман не знає. 

Іншою службою, яка потенційно могла б відреагувати на любителів наживи є поліція. Однак у пресслужбі ГУНП у Вінницькій області нам пояснили, що за завищення цін за оренду житла кримінальної чи адміністративної відповідальності не передбачено. 

Ми також звернулися до Вінницької обласної військової адміністрації. На жаль, у пресслужбі нам також повідомили, що цим питанням вони не займаються. 

Зателефонував наш журналіст й до Держпродспоживслужби. Речниця обласного управління розповіла, що в їх компетенціях наразі лише моніторинг цін на харчові продукти, та й то лише тих, що входять до соціального пакета. 

Не змогли нам допомогти й у Вінницькій міській раді. Директорка департаменту адміністративних послуг пояснила, що вони не співпрацюють з рієлторами, лише з готелями. В останніх, за її словами, ніхто на війні не наживається, а навпаки безоплатно надають свої номери переселенцям та годують їх. 

На сайті Бюро економічної безпеки України ми знайшли інформацію про те, що ними відпрацьовано майже 400 з 700 повідомлень щодо необґрунтованого завищення цін. За кількістю скарг наша область входить в ТОП-5 — 45 скарг. Частина скарг стосується завищення цін на оренду житла. 

Які санкції чекатимуть на порушників наразі незрозуміло, але залишити скаргу (не лише про підвищення ціни на оренду житла, але й ціни на харчові продукти, товари першої необхідності, пальне тощо) можна у спеціально створеному боті: БОТ.

Підбиваючи підсумок бачимо, що наразі у Вінниці не розроблено ніяких механізмів контролю вартості оренди житла. Це означає, що недобросовісні власники нерухомості можуть виставляти будь-які ціни, а прості вінничани й ті люди, які вимушені були тікати від війни платитимуть невиправдано дорого. 

Аби запобігти цьому, ви можете написати про подібні випадки на електронну пошту нашому журналісту: [email protected]. У листі ви обов'язково маєте переповісти свою історію зі значним підвищенням вартості оренди житла під час війни та залишити свій номер мобільного для подальшого зв'язку. 

Якщо виявиться, що недобросовісних власників нерухомості у Вінниці багато, то ми робитимемо цих квартироздавачів відомими на все місто. Сподіваємося, що така слава зменшить їхнє бажання наживатися на війні.

Читайте також:

Допомагають пенсіонерам, лікарям і не тільки. Вінничани створили спільноту волонтерів-кур’єрів

Пошук роботи для вінничан та переселенців: як зараз працює наш центр зайнятості

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Ксения Рыбалко

    Люди це вам не хасиди,з бідних людей ви нічого не заробите.Бог все бачить.
  • Алексей Потребчук

    Показушніки! Чому ви не розповідаєте про тє що багато хто з Вінничан прихистил людей з України.  І чому ви не пишите про те що 80% рієлторів працюе безкоштовно. Мі Вінничани і поодиноки випадки псують мнение о місті.
  • Алексей Потребчук

    Всі корпораціі хозяина 20 хвилин не беруть кошти. І чому с ріа кошти уходить до Литви.
  • Анна Щербонос

    Знімимо  1 кімнатну  квартиру в місті  , або області сім'я з двох  чоловік.

keyboard_arrow_up