Перепродують у сотні разів дорожче. Чи можливо знайти марку з «русским кораблем» у Вінниці?

Перепродують у сотні разів дорожче. Чи можливо знайти марку з «русским кораблем» у Вінниці?
  • Нова марка Укрпошти з українським захисником та руським воєнним кораблем наробила ажіотажу.
  • Ми дізналися, чи можна зараз ще придбати цю марку у Вінниці та скільки за неї просять на сайтах з оголошеннями.

Фраза українських захисників «Російський військовий корабель, іди нах*й» стала одним із символів українського спротиву в цій війні. Тому на початку березня Укрпошта оголосила конкурс на створення нової української поштової марки з цією фразою.

На конкурс надійшло понад 500 ескізів, із яких обрали 20 фіналістів, чиї роботи відповідали філателістичним критеріям. Переможцем став ескіз українського художника Бориса Гроха.

Загальний тираж марки становив 1 мільйон екземплярів. З них 700 тисяч продали у відділеннях, 100 тисяч через онлайн-магазин, решту надали для офіційних делегацій, музейних фондів та філателістичних абонементів. Легендарна марка відтепер є й у колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Відео дня

Через ажіотаж в Укрпошті повідомили, що буде оновлена марка з цим дизайном. 

«Все почалося з фрази «Русскій воєнний корабль, іді …!», а закінчилося тим, що він справді пішов. Тож наступний аркуш матиме логічну назву — «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!», — кажуть в Укрпошті. 

Загальний тираж буде — 5 мільйонів екземплярів з внутрішнім та міжнародним номіналами. Поки нову марку ще виготовляють, люди продовжують шукати марки з першим дизайном. 

У відділеннях розкупили майже моментально

У перші дні виходу марки в продаж у різних містах нашої країни, в тому числі й у Вінниці, люди вишикувалися в черги за нею. Ми завітали на Укрпошту 26 квітня, і нам пояснили, що всі марки у них розкупили ще в перші дні. 

— Більше цих марок довозити нам не будуть, — сказала працівниця пошти. — А щодо марки з новим дизайном, то нам ще не сказали точної дати, коли вона з'явиться.

Жінку перебиває колега, кажучи нам: «Я чула, що 5 травня марки з новим дизайном мають привезти». І додає, що найбільше їх завезуть, ймовірно, на відділення, що знаходиться на Соборній, 8.

Вінничанин Михайло розповідає нам свою історію, як він намагався придбати славнозвісну марку ще в перші дні її виходу. 

— Як тільки я дізнався про те, що марка надійшла у продаж, то чи не одразу пішов на пошту. Виявляється, потрібно було йти одразу. Бо у відділенні Укрпошти №1 мені сказали, що марку і конверт з відомим усім напрямком розкупили майже миттєво, — розповідає хлопець. — Я запитав, невже й в інших вінницьких відділеннях її вже немає? Спочатку мені сказали, що ні, а потім одна з працівниць додала, що пів години тому телефонувала у відділення №19, і там нібито залишилася остання упаковка. Я швидко доїхав на Старе Місто, зайшов у відділення і запитав про марки.

Далі Михайло переказує нам розмову з працівницею пошти:

— Марки всі розкупили, — сказала жінка у віконечку.
— Але ж вам пів години тому телефонували, ви сказали, що у вас ще є пачка марок, — не здавався я.
— Хто нам телефонував?
— З першого відділення.
— Люба, нам хтось дзвонив з марки? — кричить своїй колежанці, яка знаходиться в іншій кімнаті.
— Так, дзвонили з такого-то відділення. Просила відкласти їй.
— Але не з першого?
— Ні.
— Марок немає, — звернулася працівниця у вікні до мене.
— Але ж я чув, що вам тільки що відповіли, ви відклали марки для іншої людини. Ви не маєте права так робити.
— Я ж вам кажу, марок немає. Усі розкупили.

«Ось так, власне, через славетне кумівство я залишився без марок», — підсумовує вінничанин. 

Можна придбати в онлайні, але за які гроші?

У відділенні Укрпошти нам порадили пошукати марки в онлайні, замовити на сайті пошти, коли вийде марка з новим дизайном. Вінничанин Микита, що зараз проживає у Києві, розповідає, що він намагався це робити. 

— У перший день виходу марки біля Головпоштамту збиралися черги з кількох десятків людей. Стояти у черзі не хотілося, тому у наступні кілька днів я заходив у відділення Укрпошти в районі своєї роботи та дому. Марки там не було. Черга біля Головпоштамту збільшувалася, — розповідає він. — Одного дня я вирішив постояти в ній. Після приблизно 1,5 години зрозумів, що не встигну до закриття.

Далі Микита розповідає, що ввечері він зі складнощами, але замовив марки на старому сайті Укрпошти. У наступні дні інтернет-замовлення теж перестали приймати.

— Посилання на новий магазин я отримав заздалегідь. Через кілька годин оновлення сторінки врешті вдалося додати марку у кошик, але оплатити — вже ні. Сайт не працює досі. У офлайн-продажу марки теж офіційно немає, — говорить хлопець. 

Ми перевірили, і переконалися, що інтернет-магазин пошти не працює. Як пояснює гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський у своїх соцмережах, це через те, що на системи пошти протягом декількох днів здійснюється потужна атака. 

«Ми розуміємо, що ці атаки будуть продовжуватись і надалі. Тому розробили принципово нове ІТ-рішення, на втілення якого треба певне обладнання та ресурси. [...] це спроби наших «російських шанувальників української марки» завадити нам в поширенні новин про важку долю корабля», — каже директор Укрпошти. 

Також ми спробували пошукати марку на сайтах оголошень, й ціни нас здивували. Є оголошення, де просять за марку й 10 тисяч гривень. 

Створюють нові дизайни

Кілька днів тому гендиректор Укрпошти представив нову марку з назвою «Українська Мрія». Як розповідає директор Ігор Смілянський, вона була розроблена ще до війни, в рамках конкурсу «Що для мене Україна?», в якому перемогла 11-річна Софія Кравчук з Волинської області.

Директор Укрпошти додає, що про час випуску марки та її тираж повідомлять окремо.

На малюнку Софії найбільший та найпотужніший у світі літак АН-225 «Мрія», прикрашений рожевими квітами, летить до зірок. І хоч наш літак рашисти зруйнували, але українська мрія безсмертна. 

А за нові дизайни для наступних патріотичних марок від Укрпошти можете голосувати й ви. Директор компанії сказав, що ідей у них є багато, і вже скоро вони запустять онлайн голосування з цього приводу. 

 

Читайте також:

«Українська лють», опера, світові хіти: в театрі Садовського допомагають «втекти» від реалій війни

Як жити далі, поки йде війна? Добірка безкоштовних ресурсів для саморозвитку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Галина Иванова

    Яка реальна ціна цієї марки в укр.пошті? .Зто знає ?

    Читач90 reply Галина Иванова

    135 та 264 гривні .але їх уже не продають. Все вже продано
  • Анастасия Синдюк

    Хочу марку

    Читач90 reply Анастасия Синдюк

    . Все вже продано
  • Ірина Шеремет

    Та зробіть собі скрін в телефон для пам'яті та й пл всьому ( то порада не для філателістів)
  • Олег Каськов

    За 10000 пропонують не просто марку,а лист. Якби автор взяв його до рук,то зрозумів би різницю. І справа не лише в кількості марок...

keyboard_arrow_up