«Парк Хімік набуває нових обрисів». Дивіться, як нині виглядає зелена зона Замостя

«Парк Хімік набуває нових обрисів». Дивіться, як нині виглядає зелена зона Замостя
Парк «Хімік» сьогодні. Фото Віталія Мельника з фб-спільноти «Urban — Ти місто»
  • Оновили вхідну арку, викладають плиткою алеї та поставили електроопори для ліхтарів — таким нині є парк «Хімік».
  • Однак роботи ще вдосталь і на території працює важка будівельна техніка.
  • Що ще мають зробити за 20 мільйонів гривень та в які терміни завершиться реконструкція цього парку?

«Роботи ще вдосталь. Напевно, не раніше листопада закінчать», — написав адміністратор спільноти «Urban — Ти місто» Віталій Мельник.

З його світлин бачимо, що будівельники пофарбували вхідну арку та паркан. Поставили опори для ліхтарів. Викладають плитку для пішохідних доріжок та навколо дизайнерських клумб. Повністю прибрали уламки від фонтану.

Відео дня

Затримка робіт

Реконструкцію парку «Хімік» мали завершити у вересні та відкрити до Дня міста. За тендером тут облаштовують освітлення, встановлять 20 камер відеоспостереження, 88 лавок і велопарковку. Ще поставлять нові дитячі, спортивні майданчики; буде зона для вигулу собак, громадська вбиральня тощо.

Однак в тому ж тендері ми побачили оновлений календарний план робіт: ремонти триватимуть в цьому році до кінця жовтня. А потім роботи продовжать виконувати у січні та завершать у квітні 2022 року.

Загальний кошторис проекту — 20 млн грн. Цікаво те, що до співфінансування робіт долучилися німці з урядової організації GIZ, в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст України». А саме дали 50 тисяч євро. І, зокрема, у «Хіміку» стоять ліхтарі з Німеччини.

Зелену зону мали віддати церкві

У середині 2016 року почався процес передачі 3 га парку «Хімік» під забудову церквою Київського патріархату. Місцеві мешканці були проти такого рішення. Для цього мешканці почали проводити «суботники» по прибиранню та облаштуванню території, повідомляють на сайті zamostia.vn.ua.

У 2017 році громада вирішила подати проект до «Бюджету громадських ініціатив», метою якого було створення якісного простору для відпочинку місцевих жителів/мешканців. Проект було відхилено на етапі попереднього розгляду та не включено до списку на голосування. Цей факт викликав чимале обурення місцевої громади Вінниці.

Ситуація з забудовою парка почала загострюватись і тому у квітні 2018 року міська рада доручила «Інституту розвитку міст» вивчити громадську думку і провести публічні обговорення. На першу зустріч прийшло понад 350 зацікавлених долею парку мешканців.

На основі інформації отриманої від мешканців, фахівці Інституту розвитку міст разом з місцевими експерти сформували три сценарії розвитку парку, які були надані мешканцям для голосування. Мешканці проголосували за сценарій «Активний парк». Слід також сказати, що за цей період місцеві мешканці об’єднались в команду щодо розвитку парку та слідкують за процесом створення парку.

Результати усіх досліджень лягли в основу базової концепції парку «Хімік», яку також погодили на спільній зустрічі мешканці. Пізніше її вдосконалили спеціалісти на Архітектурній майстерні та склали остаточну Концепцію майбутнього парку «Хімік».

Між Кореєю та Центральним парком, нагадаємо, планують новий мікрорайон.

 

Читайте також:

Новий міст, BOGUN, ремонти вулиць. ТОП-10 проектів, які змінять «обличчя» Вінниці

Повернення вінницького кінотеатру «Росія». Що тут було і що пропонують робити далі?

Яблуневий сад і громадський простір: який вигляд тепер може мати музей Коцюбинського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • VST

    главное , что не вырубили полностью
  • Діма Напуда

    Там була мала зарплата на виконання паркану. Тому так довго. А мені пропозиція по реставрації були ще весною. Незійшлися ціною.
  • Ігор Колногозюк

    Дякую за інформацію. З усього цього видно лише те, що все як завжди: німці гроші дали, чинуші гроші вкрали, обіцяли на День міста, тепер ніби в квітні. Люди ходять з Батозької по вул. Запорожця, де навпроти будови навіть тротуару не має. За більше ніж півроку порізали пару дерев, пошпаклювали і побілили арку, поклали плитку, поставили опори під ліхтарі...
  • Maryna Prokopets

    Що робили ціле літо, ось у чому питання? На що витрачені виділені кошти? Все розрили і нічого не довели до кінця, хоч і обіцяли на День міста... Тепер , коли зима на носі зарухались... А дітям гуляти немає де, на тренування йдуть або через будівельний майданчик , або по дорозі, де немає тротуару...

keyboard_arrow_up