«Пам'ятний знак вже виготовляють»: чи встановлять його до першої річниці трагедії 14 липня?

«Пам'ятний знак вже виготовляють»: чи встановлять його до першої річниці трагедії 14 липня?
  • У міській раді затвердили документи, що дозволяють встановити на площі Перемоги пам'ятний знак жертвам трагедії 14 липня. Рідні загиблих внаслідок теракту говорять, що меморіальну стелу вже виготовляють. Як вона виглядатиме? І чи відомо щось про дату її встановлення?

Днями у департаменті архітектури та містобудування Вінницької міської ради відзвітували про затвердження містобудівної документації, якою передбачено встановлення пам'ятного знаку жертвам російського теракту на площі Перемоги. Саме цього рішення, а також його практичного втілення, з кінця минулого літа домагалися рідні загиблих 14 липня. 

Про попереднє рішення встановити пам'ятний знак нам ще в березні розповідала Алла Черняхівська, матір 18-річної Олександри, яка загинула біля Будинку офіцерів. Однак тепер про це можна прочитати й у детальному плані майбутньої реконструкції низки об'єктів у мікрорайоні Замостя.

«На місці подій 14 липня 2022 року було запроєктовано сквер з місцем пам’яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу», — читаємо в документі. 

Відео дня

У департаменті архітектури та містобудування пояснили, що питання встановлення пам'ятного знаку опрацьовувалося у тісній комунікації міської та обласної влади, архітекторів-проєктантів та представників ініціативної групи рідних загиблих.

Результатом спільної роботи стало визначення місця розташування пам’ятного знаку та скверу на вшанування пам’яті вінничан, котрі стали жертвами російського теракту. Усі положення детального плану території нещодавно отримали схвалення учасників громадського слухання.

Вже загадана Алла Черняхівська, яка також є співзасновницею «Міжнародного благодійного фонду пам’яті жертв та допомоги постраждалим від російського теракту у м. Вінниця» говорить, що їх справді двічі запрошували на громадські слухання. Під час останніх якраз й погодили проєкт. 

— Роботи з виготовлення пам'ятного знаку вже ведуться. Ми плануємо встигнути закінчити його до 14 липня, — говорить Алла Черняхівська.

Конструкцію виготовляють за затвердженим у квітні ескізом. Це буде стела з 29-ма голубами, які відлітають у небо. На крилах кожного буде написане ім’я та прізвище загиблої людини, а також нанесена її портретна світлина. Пам’ятник знаходитиметься біля монумента літака. 

— Загальний вигляд стели не зміниться. Його лише трішки змінять, щоб він був безпечним для дітей, які можуть знаходитися коло нього, — продовжує Алла Черняхівська. 

Головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський говорить, що не знає про те, чи з'явиться пам'ятний знак до першої річниці трагедії. За його словами, затверджена його департаментом документація стосується відбудови будинку побуту «Ювілейний» та Будинку офіцерів, а не встановлення стели.

— Ми визначили місце, де пам'ятний знак встановлять, а строки встановлення визначають самі родини, — пояснив Євгеній Совінський. 

Відомо також, що біля майбутньої стели мають висадити 29 дерев або ж кущів квітів. Через майбутні реконструкції інших об'єктів, що знаходяться поряд, рослини деякий час знаходитимуться у спеціальних вуличних клумбах. Після завершення всіх робіт на площі їх пересадять у землю. 

Встановлення стели відбуватиметься на умовах співфінансування Вінницької міської ради та родин загиблих під час теракту 14 липня. 

Додамо, що детальним планом реконструкції передбачається збереження усіх пам’яток архітектури в межах вулиць Замостянської, Острозького, Винниченка, Бевза та проспекту Коцюбинського.

Читайте також:

«Я їхав на роботу, повз пронісся мікроавтобус і поїхав далі» — каже поліцейський, якому приписують втечу з місця ДТП

Три 130, бійка битками та ногами в обличчя: що відомо про водія «Кадилаку», якого зловили на Соборній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій Нежиборець

    Називайте речі своїми іменами теракт це коли група невідомих людей скоює злочин а тут іде війна тому це є воєнний злочин скоєний країною агресором росією
  • Андрей Зеленый

    А чому на умовах співфінансування? В міськраді не знайшлося коштів, щоб не турбувати родини загиблих?

    Валя Паламарчук reply Андрей Зеленый

    Андрей Зеленый В наших чиновників гроші є тільки на ті проекти де можна мати відкати  або вкрасти на все інше  ні Ось вам приклад до дня матері у селах вшанували матерів діти яких загинули на цій клятій війні  тільки у Вінницькій мерії ніхто про них і не згадав синів їм ніколи не поверне  ніхто але на пошану довічну такі матері я думаю заслуговують

keyboard_arrow_up