Осушили та обкладають гранітом: триває ремонт скверу навколо озера на Максимовича

Осушили та обкладають гранітом: триває ремонт скверу навколо озера на Максимовича
  • З травня триває реконструкція скверу навколо озера Миру, що поряд з церквою баптистів.
  • Будівельники «Агропродсоюзу» витягли з дна ставу понад три тисячі кубів намулу, укріпили берега і нині облицьовують підпірні стінки гранітом.
  • Попри те, що роботи ще чимало, капремонт обіцяють завершити до кінця цього місяця.

Реконструкція озера Миру, яку декілька років просили зробити місцеві жителі, почалася зі скандалу. Міська влада запланувала виділити на роботи понад 25 мільйонів гривень. Але після обурення вінничан у мерії вирішили зменшити витрати, а проект поділити на черги: у 2019-му зробити благоустрій території навколо озера, а в наступному році — зробити велодоріжки, благоустрій прилеглих територій, дитячі майданчики тощо.

Ремонти розпочалися в травні, генпідрядник проекту — товариство «Агропродсоюз». Загальна вартість робіт — 7,8 мільйона гривень. І сьогодні, 3 жовтня, чиновники відзвітували, що було зроблено.

Відео дня

— З дна озера вивезли понад три тисячі кубометрів намулу, а потім будівельники займалися берегоукріпленням: забетонували підпірні стінки, що було складною роботою, оскільки використовувалися допоміжні конструкції, потрібно було заново зробити радіус повороту набережної, — каже заступник директора департаменту комунального господарства і благоустрою Юрій Семенюк.

Чиновник розповів, що під землею вже прокладена електромережа, а зараз будівельники займаються облицюванням підпірних стінок озера та квіткової клумби гранітом. Для цього використовують гранітні плити, які будівельники ріжуть та підлаштовують під розміри на місці.

Квіткову клумбу роблять замість басейну, який тут був раніше між парканом і озером.

 — Вже сформовані пішохідні доріжки, які укладатимемо плиткою. А вздовж них поставили цілісні бордюрні камені граніту. Обрали цей матеріал, адже він може слугувати десятиріччями.

Але граніт — дорогий камінь. Чому не можна було застосовувати глянцевий бетон? На це відповіли представники міської ради:

— Опалубки, домішки, які потрібні для глянцевого бетону, який би був антивандальним та не псувався через погодні умови, коштують немалих грошей. Тому питання щодо застосування такого типу бетону на різних об'єктах потрібно ретельно вивчати, — каже заступник мера Микола Форманюк.

— Вартість граніту приблизно ж така, як і у спецбетону. Ми це питання вивчали. При тому, у Вінниці немає підприємства, яке б могло робити суміші бетону з необхідними домішками. Це потрібно експериментувати, досліджувати властивості матеріалу. Але ми будемо застосовувати цей матеріал під час реконструкції підземного переходу на «Урожаї», — каже міський голова Сергій Моргунов.

Після завершення капітальних робіт будівельники займуться декоруванням території. Зокрема, облаштуванням 15 світильників, лав тощо. 

— Те що став зараз без води — це не проблема. Він наповниться самостійно, після того, як завершимо очищення озера від будівельного сміття. Роботи ще багато, але ми плануємо до кінця жовтня здати об'єкт, — каже заступник директора департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Семенюк.

На перспективу цю територію з'єднають з зоною відпочинку в Лісопарку. Для цього в лісосмузі прокладуть пішохідні та велодоріжки з щебеню, поставлять лавки та світильники. Чиновники сказали, що цей проект потрібно обрахувати, щоб мати розуміння, коли його можна реалізувати. 

Таким чином, утвориться зелений «каркас» мікрорайону, який зв'яже озеро на Максимовича з алеями у Лісопарку, проспектом Космонавтів та парком Дружби народів.

Алеї для пішоходів та велосипедистів у Лісопарку

Нагадаємо, жителі Вишеньки виступають проти будівництва зливової каналізації по їхній вулиці.

Опитування

Подобається проект капремонту скверу біля храму баптистів?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Двоє чоловіків у камуфляжі розстріляли поліцейських на Вінниччині 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up