Опалювальний сезон під загрозою? Тепловики запевняють, що впораються

Опалювальний сезон під загрозою? Тепловики запевняють, що впораються
  • Тепловики «Вінницяміськтеплоенерго» розказали, що в 432 будинках немає гарячої води через заборгованість по газу.
  • Це і аварійні тепломережі дісталися їм в «спадок» від дочірнього підприємства «Маяк», яке раніше опікувалося мережею Вишеньки.
  • Як результат НАК «Нафтогаз» відмовляється постачати газ до котелень міста. Чи буде взимку опалення та гаряча вода у городян?

Щонайменше півтора тижня у мешканців 432 будинків, більше половини з яких на Слов’янці та Вишеньці, не мають гарячого водопостачання. Одна з причин — аварійні тепломережі, які передали від ДП «Маяк» на баланс «Вінницяміськтеплоенерго» (далі ВМТЕ - авт.).

І з серпня вінницькі тепловики терміново ремонтують більше 40 кілометрів труб, десятки теплових пунктів. Деякі з них — у аварійному стані. І аби показати це комунальники провели в один з теплових пунктів, що їм передали цього року.

На ремонти треба два-три роки

У невеликому будинку на Келецькій, 113а обладнаний центральний тепловий пункт. Він потрібний, аби розподіляти тепло від котельні до багатоповерхівок. У ньому є обладнання, яке змішує гарячу воду з холодною, аби городяни мали комфортну температуру в своїх домівках узимку. І щоб не було «окропу» з крану.

Відео дня

Начальник служби транспортування енергії «Вінницяміськтеплоенерго» Олександр Осовський розказав, що з 1 серпня їх підприємство прийняло на баланс 12 центральних теплових пунктів від «Маяка».

— Ці пункти в різному стані: в деяких видно, що виконували ремонти, а в інших — ні. Як ми бачимо в тепловому пункті 8/1 є великі проблеми з покрівлею, яка в дощ протікає; насоси, труби - все, в принципі, працює. Але є в аварійному стані та в будь-який момент може вийти з ладу, — сказав Осовський.

Іржаві труби, обдерта ізоляція труб, побиті стіни — усього цього немає бути. Чоловік додав, що аби відремонтувати такі ЦТП та, в цілому, мережу, якою опікувався ДП «Маяк» їм знадобиться, щонайменше, два-три роки.

«Ми готові, але немає газу»

З іншого боку ті тепломережі, якими вже довгий час опікується «ВМТЕ», підготовлене до початку опалювального сезону.

Начальник дільниці у «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Штефанюк є відповідальним за роботу котельні на 600-річчя, 13. Цей об’єкт постачає тепло до будинків Слов’янки та Вишеньки. Через чотири котли цієї котельні щогодини проходить біля 2000 кубометрів води. Але замість гучного шуму — тиша. Усі котли вимкнені, адже для них немає газу.

— Котельня готова повністю, були виконані планові ремонти, заміна насосів мережевої групи. Але нині ми не маємо палива. Тож цей час використовуємо, аби провести діагностику всіх вузлів — без роботи не сидимо, — казав Штефанюк.

Потім чоловік провів приміщенням котельні. У ньому стоять котли, висоту яких можна порівняти з триповерховою будівлею, спеціальні баки для фільтрації технічної води, безліч манометрів, що фіксують температуру та інші показники на різних вузлах всередині.

Сергій Штефанюк

— Узимку та влітку тут працює всього чотири людини. Два оператори котельні, лаборант-хімік та черговий електрик. Це оперативний персонал. А ще є ремонтний персонал, кількість якого збільшується або зменшується в залежності від обсягу робіт.

Зверху Сергій Штефанюк показав пульт, за яким працює оператор. На столі стоїть комп'ютер, який отримує зведені показники. На кожний котел є свої прилади, які фіксують температуру, тиск та інші цифри, які є важливими для тепловиків.

Але зараз котельня не видає ані звуку. Чується тільки гомін розмови між двома робітниками, які ладнають насос. Котельня не виробляє тепло вже півтора тижня.

Обіцяють вирішити проблему

Без газу тепловики скоро пропустять тестові запуски тепломереж. Зазвичай, опалення вмикають до 25 вересня, аби перевірити готовність системи до зими. Заступник головного інженера з виробничих питань Володимир Пісний зазначає, що цього року їм буде значно складніше увійти в опалювальний сезон.

— З 10 вересня ми були вимушені вимкнути 8 з 44 котелень, які обслуговуємо у Вінниці. Вони є найбільшими у міст і ця котельня (на 600-річчя, 13) мала 1/3 від усього теплового навантаження. Серед причин відключення — аварійні мережі, які нам дісталися після дочірнього підприємства «Маяк»: 42 кілометри труб з 47 в аварійному стані, потребують ремонтів центральні теплові пункти та котельні.

Володимир Пісний

Крім того, разом з аварійними тепломережами, вінницькі тепловики мають прийняти борг за газ від ДП «Маяк».

— А це 58 мільйонів гривень, який за законом України ми маємо на себе взяти. Це питання ще не визначено, а НАК «Нафтогаз» вже припинив нам видачу газу через що ми були змушені зупинити котельні, — пояснив Пісний. — Якщо візьмемо на себе заборгованість, то отримаємо гірший статус в «Нафтогазу». І як результат, матимемо менші номінації газу (обсяги газу, які підприємство замовляє в «Нафтогазу» для роботи котелень з узгодженим графіком виплат — авт.), ніж реально потрібні. Хоча питання щодо прийняття боргу ще обговорюються з міською владою.

Питаємо, а який варіант вирішення ситуації найбільш прийнятний для «Вінницяміськтеплоенерго»?

— Можна розглянути приклад Києва, де заборгованість за газ сягає п'ять мільярдів гривень. Там, аби розрахуватися з боргами колишнього теплопостачальника, місто залучило державну підтримку, — відповів заступник головного інженера з виробничих питань Володимир Пісний.— Наскільки мені відомо, Уряд готує рішення про виділення дотації на суму 729 мільйонів гривень, які покриють частину боргу за газ. Нам поки що таких обіцянок не надходило. Але упевнений, що ми знайдемо шлях вирішення проблеми з боргом.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Metalka

    ну так чому одні мають платити за все, а інші такі ах*** і пиз**** не платять? не можеш платити, відключись від мережі і опалюйся дровами
  • Валера

    Зимний пушной песец близко
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up