Обмін полонених — це лотерея. Щоб забрати нашого бійця, потрібно отримати «добро» від рашки

Обмін полонених — це лотерея. Щоб забрати нашого бійця, потрібно отримати «добро» від рашки
Володимир Ткаченко зараз знаходиться у ордловській лікарні. Рідні не знають, коли побачаться з бійцем
  • «Він живий, він в лікарні, як підлікується піде у в’язницю», — сказали рідним гранатометника 110-ї бригади Володимира Ткаченко.
  • Його шукали з середини квітня, саме відтоді боєць не виходив на зв’язок.
  • Знайшли бійця родичі самостійно, в ордловській лікарні, але коли побачаться — не знають.

— Спочатку ми шукали його як зниклого безвісті, — розповідає рідний брат Володимира, теж військовослужбовець Михайло Ткаченко. — По всім сторінкам в соцмережах, по всіх списках. А 2 травня впізнали брата на відео, яке виклали на якомусь російському телеграм-каналі. Брата взяли в полон, він важко поранений.

Володимиру Ткаченку 32 роки, він з села Дашківці Вінницького району. Служив біля Авдіївки, останній зв’язок з ним був десь 19 квітня. Коли рідні дізнались про відео оббігали всюди — прокуратура, поліція, військкомат. Написали купу заяв, зателефонували за купою телефонів. А до того три тижні у невідомості.

— Раніше, коли ми всюди телефонували, питали, чи є в нас підстава вважати, що він в полоні? Тому що в жодних списках чи деінде інформації про Володимира Ткаченка не було. А коли получили відео, пішли в комісаріат і поліцію, всюди написали заяву, — розповідає Владислав, пасинок Володимира Ткаченка. — Зараз вітчим є у списках, але коли ми його зможемо повернути, нам ніхто не каже.

Відео дня

Самостійно знайшли бійця

Рідні Володимира Ткаченка постійно телефонували на «гарячу лінію» Національного бюро з пошуку зниклих, постійно моніторили списки військовополонених, шукали інформацію про його місце знаходження.

— Я через різних знайомих телефонував у росію, через місцевих пробував шукати вітчима в їхніх лікарнях, — розповідає Владислав. — Потім зв'язувався з ордловським мінздравом.

І саме там дізнався, що Володимир Ткаченко знаходиться в Донецьку, у лікарні. Владиславу навіть вдалось поспілкуватись з тамтешнім лікарем.

— Я коли подзвонив, питаю «чи у вас такий-то пацієнт?», мені у відповідь «Ткаченко є, він живий, як підлікують його, заберуть до в’язниці», — говорить Владислав. — Як діяти далі, я не знаю. Як сприяти тому, щоб вітчима якнайшвидше обміняли?

Рідні навіть припускають можливість самостійно їхати і вивозити бійця з окупованої території. Хоча це занадто небезпечно, вважаючи на обставини.

Рашка має підтвердити, що наш боєць у полоні

Зателефонувавши на «гарячу лінію» національного інформаційного бюро, журналіст «20 хвилин» з’ясувала, що Володимир Ткаченко є у списках, але тих бійців, які ще розшукуються.

— Для того, щоб Володимир Ткаченко отримав статус військовополоненого, російська сторона має надати цю інформацію, — сказала пані Тетяна, оператор інформаційного бюро (НІБ). — Те, що рідні знайшли Володимира, дуже добре. Але росія має підтвердити це нашій Державі. Зараз він офіційно внесений в реєстр і дається запит на полоненого.

У НІБ кажуть, що родичам потрібно чекати. Як тільки Українська сторона отримує підтвердження, статус нашого бійця змінюється з такого, що розшукується, на військовополоненого. І він одразу буде подаватись у списки на обмін. Але посприяти тому, щоб Володимира Ткаченка обміняли якнайшвидше, враховуючи його стан здоров’я, не можливо.

— Наша держава забирає всіх, але росія вирішує, хто з наших попаде в ці списки на обмін, — говорять в інформбюро. — Вони не дуже гарно себе ведуть в цьому плані, а в нас немає впливу на формування списків з тієї сторони.

Як потрапити у списки?

У комісаріаті зазначили про певну процедуру і опрацьований алгоритм пошуку військових. Тому що родичі бійців звертаються досить часто.

— Якщо особа була призвана від нашого ТЦКСП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - авт.) і ми відправили її у військову частину, тоді родичам потрібно прийти і надати всі дані військовослужбовця, — сказали в комісаріаті. — А саме: коли призивався, повний ПІБ, місце прописки. Якщо, наприклад, близьким з тої сторони прийшло повідомлення, що «ваш брат/чоловік знаходиться у нас в полоні», вони зазвичай скидають фото чи відео допиту або зізнання військового, який говорить — «я знаходжусь у полоні, у військових РФ». Ми ці дані і навіть відео передаємо на СБУ.

Далі, за словами комісара, всі ці дані в СБУ уточнюють, адже там є свої певні канали, через які проводиться уточнення, чи дійсно людина в полоні. І якщо це підтверджується, полонений потрапляє в списки.

Володимир Ткаченко зараз у ордловській лікарні. Рідні не знають, коли побачаться з бійцем

Вінниця не складає списки

За словами прес-офіцера СБУ Дениса Закаблука, алгоритм збору інформації дійсно відбувається в такому порядку. Тобто спочатку родичі дають всі дані до військкомату, а ті передають їх на СБУ. Хоча можна це робити простіше.

— На базі СБУ створений координаційний центр, який займається пошуком та обміном військовополонених, — говорить Денис Закаблук. — Вони і приймають інформацію, і ведуть весь облік. Всі, хто звертається до цього центру, в них приймають заяви, з ними підтримують зв’язок і вся перевірочна робота налаштована на цей центр.

Центр знаходиться в Києві, СБУ Вінниці цими питаннями не займається, тим паче не складає списки, не ранжує їх.

Обмін полоненими — це лотерея

«Об’єднаний центр координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії РФ» — таку назву має центр, створений на базі СБУ.

— Для того, щоб вам допомогли потрібно надіслати офіційну заяву з усіма даними людини, яку розшукують, або хочуть повернути з полону, — відповіли в об’єднаному центрі. — Наш координаційний центр цю заявку опрацьовує і передає на штаб Ірини Верещук. А уже там складають списки на обмін полоненими. Та, на жаль, це лотерея. Тому що обмін полоненими відбудеться лише тоді, коли інша сторона їх ухвалить. Це все не так швидко і легко відбувається. Звісно, матері, дружини хочуть якнайшвидше повернути своїх хлопців, особливо, якщо ті поранені. Та це не від нас залежить, скажуть там буде обмін — він відбудеться, щось там не подобається — ні.

  • Оформити заявку можна за адресою: [email protected]
  • Або в Viber, WhatsApp за номерами телефонів (067)6508332, (098)0873601

Цілодобова робота бюро з пошуку людей

З початку повномасштабного вторгнення росії провели дев'ять обмінів, і 324 наших полонених повернулись в Україну.

Ірина Верещук, віцепремʼєр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, очолює координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Крім різних нормативно-правових актів з питань поводження з полоненими, функцією цього штабу є формування списків на обмін полонених.

За словами Ірини Верещук в нас є велика кількість військовополонених, а також є так званий «вантаж 200», на які формуються дані і організована робота разом із Червоним Хрестом. Крім того працює Національне бюро з пошуку зниклих і номери «гарячої телефонної лінії»:

  • 1648 або (044)-287-81-65.

Тож зі всіх питань стосовно рідних, зниклих безвісти чи, можливо, полонених можна телефонувати на «гарячу лінію» цілодобово.
 

Читайте також:

Потерпілих або свідків воєнних злочинів просять фіксувати та надсилати докази

Останній дзвінок у вінницьких школах в умовах війни. Коли та як пройде?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Любов Горбатюк

    Господи помилуй, спаси і збережи життя нашому захисникові Володимиру, поверни додому, до мами, до донечки Дашуні,до родини живим і здоровим!
  • Natalij Byalkovska

    Вони тільки знають повістки вручати на дорозі,базарі,вокзалі,ділити гуманітарку і пики наїдати......,.
  • Жора

    Там они в рашке хитро делают . Потом в тюрьме  люди будут как рабы бесплатно работать.
  • Олена Кирниченко-Яцюра

    Боже допоможи

keyboard_arrow_up