Нова плата за доставку газу. Скільки нарахують вінничанам з нулями на лічильнику

Нова плата за доставку газу. Скільки нарахують вінничанам з нулями на лічильнику
У лютому вінничани отримали дві платіжки. Надалі це буде одна платіжка — але плата за доставку залишається
  • Нацрегулятор розробив проект, за яким збирається встановити мінімальну межу плати за доставку газу.
  • Її отримають ті споживачі, в яких на лічильнику «нулі».
  • Втім, сама плата за розподіл залишається. І скільки тепер будемо платити?

Нацкомісія з питань держрегулювання комунальних послуг розглянула проект рішення, за яким вносять зміни у Кодекс газорозподільних систем — основний документ, яким керуються у своїй роботі всі облгази України. 

У документі пишуть, що змінюють механізм нарахування плати за розподіл газу: а саме запроваджують мінімальну ціну за доставку газу тим побутовим споживачам, що мають на лічильнику «нулі».

Як рахують зараз

Плата за доставку розраховують для споживачів з нульовим споживанням таким чином:

Відео дня
  1. Беруть планові обсяги споживання газу на рік, які прописані в переліку груп споживання. 
  2. Далі — планові обсяги множаться на кількість прописаних мешканців чи квадратних метрів помешкання та діляться на 12 місяців. 
  3. А після отриманий обсяг газу множиться на тариф облгазу.

Наведемо приклад. Приватний будинок має нульове споживання газу за минулі роки. До нього підключена труба, газ будуть використовувати для приготування їжі та для підігріву води.

Оскільки фактичних показників немає, то для обрахунку плати за доставку газовики беруть планові обсяги споживання. Приватний будинок, де газом гріють воду і готують їжу, має планове нарахування 180 кубів газу в рік на одну особу. 

Припустимо, що в будинку прописані три людини. Тому виходить, що планово сюди доставлять 540 кубів на рік.

Ділимо отриманий обсяг на 12 — планово цей будинок споживатиме 45 кубометрів на місяць. І множимо на тариф розподілу, встановлений для «Вінницягаз»: 45 х 1,068 = 48,06 гривні на місяць.

Якщо будинок опалюється газом і має на лічильнику нулі, то плановий обсяг вираховують не з кількості прописаних, а за кожен квадратний метр опалювальної площі.

Що зміниться

У проекті рішення НКРЕКП пропонують не брати до уваги тип помешкання — приватний будинок чи квартира, скільки прописаних мешканців, яка площа помешкання та інші показники. Натомість запроваджують три групи споживачів, кожна з яких має свій плановий обсяг доставки газу на рік.

Категорія споживачів

Планові обсяги в рік

Платіжка за доставку газу на місяць

Використовують газ тільки для приготування їжі

39 куб.м.

3,4 грн

Використовують газ для приготування їжі та підігріву води

126 куб.м

11,2 грн

Використовують газ комплексно: опалення, їжа, гаряча вода

314 куб.м

27,9 грн

Кого це стосується

Ці зміни вплинуть на домогосподарства, в яких за попередній «газовий рік» (з жовтня 2018-го до вересня 2019 року) газом користувалися менш, ніж дев'ять місяців; на нових споживачів; на споживачів, які взагалі не користувалися газом, але мають підключення до мережі (опломбоване чи ні). Для всіх інших споживачів — формула залишається незмінною. 

Принаймні так буде до кінця 2020 року:

— За проектом рішення НКРЕКП встановлюється мінімальна межа на обрахунок доставки газу. Тобто, якщо ви спожили за попередній газовий рік 1-2 кубометри, то ми вам будемо рахувати плату не з цього обсягу, а з 39 кубометрів у рік для споживачів, які використовують газ для приготування їжі; зі 126 кубів — якщо газом користуються для приготування їжі та підігріву води; та з 314 кубометрів на рік для споживачів, які використовують газ комплексно. Ця норма, якщо рішення НКРЕКП буде схвалено в такому вигляді, запрацює з 1 січня 2021 року, — каже речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Проект рішення нині перебуває на громадському обговоренні. Подавати пропозиції та зауваження можна до 20 лютого. До цього в Кабміні анонсували, що потрібно максимально швидко зменшити плату за доставку.

Тож варто очікувати, що зміни для споживачів, в кого на лічильнику «нулі», стануться вже у березні. І як результат — люди матимуть менші платіжки за лютий.

Але плату за розподіл, як і другу платіжку за газ, скасовувати не будуть.

«Це плата за те, щоб газ завжди був підведений, завжди був під тиском, працювала аварійна служба і техніки. Ми розділили цю плату рівними частинами на 12 місяців, щоб споживач отримував менше навантаження в опалювальний період. Раніше основна частина розподілу припадала на зимові місяці, коли йде підвищення споживання природного газу», — говорив під час брифінгу голова Нацрегулятора Валерій Тарасюк.

Валерій Тарасюк, голова НКРЕКП

Плата за розподіл газу, нагадаємо, стала окремою платіжкою з 1 січня 2020 року. Її виокремили з загального тарифу на газ, та розраховували за формулою, де беруть обсяг спожитого газу за «попередній газовий рік» (з жовтня 2018-го до вересня 2019 року), ділять на 12 місяців та множать на тариф розподілу.

При тому, у «Вінницягаз» наголошували, що попередній газовий рік є лише розрахунковою величиною, яка потрібна для цієї формули, а не оплатою за доставку газу за минулі роки.



Читайте також:

У січневих платіжках є знижка на опалення та гарячу воду

Чому присилають рахунки за доставку газу, якщо на лічильнику нулі

Ми порахували. Скільки треба собак, щоб заплатити за всю комуналку?

Фото в матеріалі: fb.com/vinnitsagas7104, скріншоn з youtube.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Alexey Shytov

    Сделали их разом))))) жри.те
  • Анатолий Гордий

    дешевые барыги
  • Петро Сальницький

    формула плати і забирай що не понятно
  • Олексій

    Совковія якась. Барани проглотять. Порошенко боровся за мінімізацію газоспоживання, а ці навпаки. Так вам і треба, всім (зе)баранам. ЇжТЕ, не обляпайтесь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up