Платіжку за газ поділили на дві. Чому, скільки платити і як зекономити?

Платіжку за газ поділили на дві. Чому, скільки платити і як зекономити?
У «Вінницягаз» кажуть, що нова квитанція не збільшить платіжку за газ. У січні 2019 року вінничани платили 8,55 гривні за один куб, а в січні 2020 року — 7,98 гривні грн за м³
  • До 20 січня вінничани отримають поштою дві платіжки на газ: одна — за газ як товар, а інша — за його доставку. 
  • Газовики кажуть, що це не є новим платежем, його розмір буде розрахований індивідуально кожному споживачу.
  • Навіщо розділили платіжку на дві? Як рахують плату за доставку? Чи треба платити, якщо на лічильнику «нулі»? І чому взагалі маємо платити за свої труби? Розповідаємо нюанси газової абонплати.

На минулому тижні «Вінницягаз» опублікував допис про те, що споживачі платитимуть дві платіжки за газ: за паливо та окремо за його розподіл (доставку). Ця новина зібрала майже 300 коментарів з критикою, в якій «змішалися» і якість газу, і коефіцієнти, і «хто кому винен».

Тож вінницькі газовики вирішили дати окрему прес-конференцію, щоб пояснити все без емоцій і, зокрема, розповіли — навіщо замість однієї платіжки зробили дві квитанції.

Чому ділять платіжку?

Отож, до 20 січня вінничани отримають нові платіжки, де будуть вказані суми за саме блакитне паливо і за його розподіл (доставку). Споживачі, які платять через Особистий кабінет, вже мають окрему графу — Плата за розподіл.

Відео дня

Платіж не є новим — він був складовою загального тарифу на газ.

— На 90% тариф газу складається з ціни за сам ресурс. Ці гроші отримує НАК «Нафтогаз». Ми ж, «Вінницягаз», отримуємо гроші суто за доставку цього ресурсу. А це 8% з усього тарифу, або ж 82 копійки за кубометр, — каже директор фінансовий АТ «Вінницягаз» Сергій Кібітлевський.

Ця ситуація змінилася з 1 січня 2020 року. Нацрегулятор виділив плату за розподіл з загальної складової тарифу та збільшив її для «Вінницягаз» до 1,068 гривні за куб на місяць.

— Раніше споживач платив за доставку відповідно до своїх обсягів споживання: під час опалювального сезону (1 і 4 квартал року) плата за розподіл збільшується, після опалювального сезону (2-3 квартал) — зменшується, як і обсяг спожитого газу. Це незручно ані вам, ані нам. 

Ваша зарплата не збільшується за сезонами. Узимку зростає сума на оплату комуналки та тільки влітку можна отримати «полегшену» платіжку. А нам незручно, бо влітку, коли падає споживання і є сприятлива погода для виконання ремонтів, у нас немає достатньої суми коштів на заміну мереж, монтаж обладнання тощо.

Тому Нацрегулятор розробив формулу, за якою споживачі платять за розподіл газу рівними частинами протягом всього року. При цьому ця плата розраховується індивідуально кожному споживачу, відповідно до обсягів кожного, окремо взятого домогосподарства, — каже Кібітлевський.

Як рахують плату за розподіл

У формулу входять: обсяг спожитого газу впродовж попереднього «газового року» — з 1 жовтня 2018 до 30 вересня 2019 року; тариф на розподіл — 1,068 гривні за куб. 

Щоб вирахувати щомісячну плату за доставку, множимо обсяг спожитого газу на тариф за розподіл, а потім ділимо на 12 місяців. Отож, якщо споживач, в якого є тільки газова плита, споживає 200 кубів газу на рік, то його щомісячна плата буде наступною:

(200 куб. м Х 1,068)/ 12 міс. = 17,80 гривні.

Якщо вінничанин має індивідуальне опалення і спожив 2000 кубометрів за рік, то його щомісячна плата за доставку складатиме: (2000 куб. м Х 1,068 гривні)/12 місяців = 178 гривень.

Чому для розрахунків беруть попередній рік?

— Так вирішив законодавець (НКРЕКП - авт.). Бо реально, з року в рік, обсяги споживання у споживачів особливо не змінюються. А якщо ми будемо рахувати плату за розподіл за прогнозом на цей рік чи на наступний — а таких даних у нас немає — то споживач буде говорити, що це обман, — пояснює директор фінансовий Сергій Кібітлевський.

Сергій Кібітлевський (по центру) і Володимир Антошко

До такої форми розрахунку є логічне зауваження: що робити споживачам, які у попередні роки споживали більше, а зараз утеплили дім, замінили котел тощо і стали споживати менше? 

— Такий споживач може один раз за рік прийти та скоригувати свій замовлений обсяг доставки газу. Напише заяву, в якій вкаже, що замість, для прикладу 1000 кубометрів, хоче 800 кубів газу на рік. Це ми врахуємо і порахуємо нову щомісячну плату за доставку, — каже директор комерційний АТ «Вінницягаз» Володимир Антошко. — Але, від коригування обсягу зростає відповідальність споживача. Якщо це домогосподарство спалить понад 800 кубів газу в рік, тоді обсяг надлишкового обсягу газу ми порахуємо з коефіцієнтом 1,5 — для нових абонентів та 2 — для постійних абонентів. А це значить, що на цей надлишковий обсяг газу плата за розподіл буде вдвічі більшою.

І ще він пояснив, що зі споживачами, які не коригуватимуть обсяги газу, але за цей рік споживатимуть більше, таке правило не діятиме:

— Економія чи навпаки більше споживання газу впливатиме на розмір плати за доставку газу в наступному році, — каже Антошко.

Якщо на лічильнику «нулі», то можна не платити?

Нова схема оплати означає, що платити за газ цього року доведеться у будь-якому випадку: незалежно від того, чи буде газ за фактом споживатися, чи ні. Бо тариф на розподіл визначили фактичним споживанням за минулий рік.

Платитимуть з врахуванням минулого року і споживачі з газовими лічильниками. А ті люди, які в минулому мали нульове споживання чи тільки під’єдналися до мереж, отримають розрахунок за плановими показниками.

Для прикладу, якщо сім’я у багатоповерхівці використовує газ тільки для приготування їжі, то планове споживання газу складає 54 кубометри у рік із розрахунку на одну особу. А взагалі, таких груп споживання законодавець прописав 17. Вони визначені у Кодексі газорозподільних систем у «Переліку груп споживання».

— Якщо у мешканців багатоповерхівки відсутні лічильники, то їм рахуватимуть плату за доставку по нормах споживання, які затверджені Кабміном, — пояснює Володимир Антошко.

Не платити за розподіл газу, якщо на лічильнику «нулі», можна лише в одному випадку — відрізати трубу.

— Ми можемо надати таку послугу. І таким чином, ви перестанете бути клієнтом «Вінницягазу». Але якщо ви через рік передумаєте, то потрібно буде знову пройти процедуру приєднання за загальним порядком, — каже директор фінансовий Сергій Кібітлевський.

Платити за свої труби?

«Чому це ми маємо платити газконторі за труби, які ми прокладали за свій кошт?» — один з найпопулярніших коментарів під дописом «Вінницягаз». Кібітлевський роз’яснює, що споживачі платять не за трубу, а за доставку газу від магістрального газопроводу до їхнього помешкання.

— У середньому, відстань від магістральної труби «Укртрансгазу» до вашого помешкання, може сягати 60 кілометрів. Його тиск потрібно понизити в декілька разів, щоб ви змогли у будь-яку годину доби увімкнути газову плиту, — каже Кібітлевський.

Як зекономити на платіжці за доставку

Газовики радять платити споживач одразу за 3, 6 та навіть 12 місяців одразу.

— Попередньо рахували, що споживачі, в яких є тільки газова плита, платитимуть 14-15 гривень на місяць за доставку. Комісія у банку за проведення платежу складає стільки ж. Тому, щоб зекономити, пропонуємо споживачам оплатити доставку газу за квартал або півроку, — каже речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

А якщо сплатите одразу за рік, то отримаєте перерахунок платіжки в сторону збільшення: з 1 липня 2020 року у «Вінницягаз» тариф за розподіл зростає до 1,308 гривні за м³.

Можете ще переглянути запис прес-конференції у «Вінницягаз»:


Читайте також:

Графіка: hromadske.ua, фото — «20хв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (88)
  • Валерий

    А разве год назад в тарифе не была учтена доставка? Почему вводите санкции задним числом? Правильно было бы вводить тариф за транзит с момента объявления этой услуги (с 01.01.2020 г.). Как вытирали об людей ноги, так и продолжаете ставить их позу.
  • Stepan

    Цитата з ''ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ '' -

    "Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення за новою методикою Кабміну.'' Гарантована ціна ПСО зафіксована на рівні 6,91 грн за куб. м (з ПДВ і вартістю доставки і торгової націнки). Ця ціна діє автоматично до кінця квітня.'' (кінець цитати). То чому ж крім цієї ціни треба ще платити окремо за доставку газу, якщо її вартість вже входить в тариф? Може, просто забули відкорректувати? Тоді треба швидко це зробити і довести до населення. Чи може це шахрайська схема? Тоді треба знайти винуватця і притягнути до відповідальності по повній програмі, щоб було неповадно нікому. А може, деяким колам просто хочеться полити брудом нову владу і викликати невдоволення народу? Тоді це вже справа державної безпеки.
  • Ольга

    А у мене ще таке питаннячко. Сплатити за доставку газу потрібно було до 20 поточного місяця, а я платіжку отримала лише сьогодні (слава Богу, сьогодні вже 29-те). Хто доставляє ці платіжки - невідомо. То чому ж я маю сплачувати подвійну плату (згідно з новими правилами) за прострочений не з моєї вини платіж? І кому я маю висловити претензію за це?
  • Іван

    Ненажерливі жлоби. Нехай розкажуть які у них зарплати. І якщо їм там погано, то чому вони там сидять і не їдуть на заробітки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден Від читача 18:58 смс для Анечки 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up