Нові зарплати, тарифи та штрафи, що почали діяти з 2020 року

Нові зарплати, тарифи та штрафи, що почали діяти з 2020 року
  • У 2020 році зростають мінімальна зарплата та пенсія, змінюють систему субсидій, і медреформа запрацює на повну.
  • Що принесе цей рік для наших гаманців? Про тарифи, податки та новини для власників «євроблях».

Склали список масштабних змін, які відчують вінничани наступного року. Серед них і приємні, і не дуже. Але про них варто знати, бо деякі новації почали працювати у першу хвилину 2020 року. І почнемо з грошей.

Зарплати та пенсії

У Держбюджеті на 2020 рік йдеться, що мінімальна зарплата збільшилася з 4173 до 4723 гривень. Вона важлива, бо від неї відштовхуються при розрахунку єдиного соціального внеску. Це відрахування на пенсії, виплати з безробіття, лікарняні та нещасні випадки.

Протягом року зростатиме мінімальний розмір пенсії. З 1 липня мінімальна пенсія складатиме 1712 гривень, а з 1 грудня — 1769 гривень. А от пенсіонери, які досягли 65-річного віку та мають понад 30 років страхового стажу, вже з 1 січня 2020 року отримають від 1889 гривень щомісяця.

Відео дня

Усім, кому виповниться 60 років у 2020-му, потрібно ретельно рахувати страховий стаж. Адже за правилами, які були прийняті в пенсійній реформі 1 жовтня 2017 року, вийти на заслужений відпочинок зможуть люди, які мають не менше 27 років стажу.

Підвищать і прожитковий мінімум. Цей показник для працездатних осіб складатиме 2102 гривні з 1 січня, 2197 гривень з 1 липня, та 2270 гривні з 1 грудня. І він є важливим для молодих вчителів, які працюють менше, ніж десять років. За постановою Уряду вони мають право отримати разову виплату в розмірі десяти прожиткових мінімумів — від 21020 до 22700 гривень.

А от чиновники визначатимуть розмір своїх зарплат самі, виходячи з бюджетних можливостей. З цього року їхні оклади відв’язали від прожиткового мінімуму.

Медицина та освіта

У 2020 році університети почнуть приймати сертифікати ЗНО чотирирічної давнини. Єдиний виняток — не будуть враховувати оцінювання іноземної мови 2017 року. Творчі конкурси проводитимуть перед подачею документів.

А дипломи державного зразка скасовують. Утім, це не значить, що держава взагалі скасовує дипломи: на законодавчому рівні закріпили, що кожен виш може давати диплом з власним дизайном, але зміст документа суворо регламентовано розпорядженням Міносвіти.

З квітня медреформа запрацює на повну. Для цього заклад має відповідати вимогам Нацслужби здоров’я і підписати з нею договір. Пріоритет – це лікування інсультів та інфарктів, ендоскопія для раннього виявлення раку, мамографія, пологи та лікування новонароджених. За ці послуги НСЗУ перераховуватиме медзакладам кошти за підвищеним тарифом.

Окрім того, протягом 2020 року в Україні мають легалізувати трансплантацію органів, яка ще не врегульована на державному рівні. Тож, щоб отримати нове серце чи печінку, вінничани літають до сусідніх країн.

Єдина база донорів та пацієнтів працюватиме протягом цього року в тестовому режимі, а з 2021 року запрацює повністю. Кабмін ухвалив тарифи на трансплантовані органи. Зокрема, нирки будуть коштувати 324 тисячі гривень, а пересадка печінки або її частини — 855 тисяч гривень.

Тарифи та субсидії

З 1 травня 2020 року змінять формулу розрахунку субсидії. І знову не на користь споживачів. 

Щоб порахувати, якою буде ваша субсидія, потрібно було дохід одного члена сім’ї розділити на два прожиткових мінімуми та помножити на базову норму плати за послуги 15%. У новій формулі, замість 15% — 20%. Тобто, тепер отримувачі субсидій будуть платити від 20% загальної вартості комуналки.

З 1 січня до 1 травня тариф на газ буде фіксованим — 6 961 грн за тисячу кубів. Однак до цього треба ще додати тариф на транспортування, розподіл, націнку постачальника з ПДВ. Враховуючи ціни у листопаді 2019 року, з 1 січня вінничани можуть платити по 8 гривень за кубометр газу.

Але є й приємні перерахунки: Кабмін встановив, що теплопостачальники мають врахувати зниження ціни на газ у тарифах, які були затверджені ще за цінами 2018 року. Анонсують, що платити за опалення будуть на 300-400 гривень менше, але під кінець 2019 року наше «Вінницяміськтеплоенерго» ще не знало, як робити цей перерахунок.

Нові штрафи та податки

Цього року зросли податки для ФОПів, що пов’язано зі зростанням мінімальної зарплати. Напередодні державна податкова служба оприлюднила нові розміри податків.

Так, ФОПи на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року платитимуть 1249,26 гривні на місяць. ФОПи другої групі — 1983,66 гривні. Для третьої групи розмір єдиного податку буде залежати від розміру доходів та системи, яку вибере власник: 3% від доходу за місяць для тих ФОПів, які платять податок на додану вартість і 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить.

З початком цього року мали почати штрафувати «євробляхерів». Але активісти «Автоєвросили» знов домовилися про відтермінування — 180 днів і зміна діючої системи розмитнення, що мають зробити урядовці на своєму першому засіданні, 14 січня.

Цього року взялися за порушників правил парковки у Вінниці. Для цього у місті створили відділ інспекторів з паркування, які слідкують за дотриманням правил стоянки в центрі міста. Вони зможуть штрафувати за частиною 1,3 статті 122 Адмінкодексу; стаття 152-1 Адмінкодексу (штрафи 255 і 510 грн), навіть без присутності на місці водія. До того ж, цього року штат розширять (зараз є шестеро інспекторів) і закуплять евакуатор за гроші міського бюджету.

Виписувати штрафи «героям парковки» почнуть з лютого чи березня. Адже саме тоді закінчується роз'яснювальний період, на який виділили 2-2,5 місяці (рахуємо з 11 грудня). Звісно, якщо міська влада не вирішить інакше.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Володимир Лазаренко

    Президент України В.Зеленський напередодні новорічних свят збирав Кабмін і дав завдання знизити ціни на газ на 30%.Всі погодились і зробили навпаки: на 2 грн підняли ціну на газ, вигадавши формулу на транзит газу за нами оплачені магістралі та здійснювані роботи,(тапер за це кошти отримуватиме міжнародний злочинець Фірташ, що переховується від американської Феміди у Відні, підкидаючи нашій владі то коефіцієнти за газ, то ще щось),крім того на 5 грн. піднімаються ціни на воду.
    І все це робить корумпована організація НКРЄКП, яка замість зняття штрафів з облгазів Фірташа за незаконні тарифи танцює навколо нього польку-бабочку.
    А вся Коболєви отримують за наші кошти Тримільйонні зарплати.
    То хто працює проти президента нашої держави?
    Крім того хочу нагадати, що відповідно 35-ї статті Конституції України надра належать народу України, а не всяким Фірташам та Коболєвим, які цинічно обкрадають українців.
  • Андрий Шостак

    Нічо при цій владі непомінялось тарифи як росли так і ростуть повний писець кого невибиреш одні бариги які лиш за свою задницю і думають
  • Алина Райский Сад

    Пенсія - жах!
  • Djin Vit

    Кращеб вони собі такі пенсії і  зарплати поробили .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі долларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up