Нова кібератака в Україні: держоргани отримують на пошту небезпечні листи

Нова кібератака в Україні: держоргани отримують на пошту небезпечні листи
  • Спеціалісти Держспецзв'язку попереджають про нову кібератаку. Ознайомтеся, як вона виглядає, щоб часом не стати її жертвою.

Небезпечні листи розсилають зі скомпрометованих електронних адрес державних органів України.

— Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про масове розповсюдження небезпечних електронних листів із темою «Об'єднаний офіційний звіт про гуманітарну ситуацію. Україна», — зазначають у Держспецзв'язку. — Листи надходять зі скомпрометованих електронних адрес державних органів України та містять вкладення у вигляді XLS-документу з назвою «Гуманітарна катастрофа України з 24 лютого 2022 року.xls». Згаданий документ містить макрос, активація якого призведе до запуску файлу «baseupd.exe». Виконання файлу спричинить ураження комп'ютера шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon.

Минулого тижня це ж угруповування також проводило кібератаку на українців.

Відео дня

Нині фахівці CERT-UA вживають заходів зі встановлення обставин компрометації облікових записів електронної пошти, а також блокування серверу управління шкідливою програмою. А з метою посилення захисту наполегливо рекомендують використовувати багатофакторну автентифікацію для електронної пошти.

Вінницькі кіберполіцейські розповіли про віртуальні шахрайства. Вони назвали для читачів «20 хвилин» реальні способи захисту від злочинців у мережі. Детальніше у матеріалі:

До речі продаж баз даних давно не новина. Але одна справа, коли вашим номером телефону заволоділи маркетологи і стали дзвонити з пропозиціями щось купити або надсилати рекламні SМS. А зовсім інше діло, якщо телефонний номер здобули люди кримінального світу.

Як інформацією про мобільний номер можуть скористатися аферисти? Редакція дізналася, як працюють найбільш поширені і варіанти злочинного використання телефонних номерів:

 

Читайте також:

Розслідування завершили. Судитимуть банду з Ладижина, яка виготовляла наркотики

Розчленував літню сусідку. У Вінниці за вбивство судитимуть 23-річного чоловіка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up