Небагатолюдно, хоч завжди є світло та тепло. Що змінилося у «пунктах незламності» Вінниці

Небагатолюдно, хоч завжди є світло та тепло. Що змінилося у «пунктах незламності» Вінниці
  • Відтоді, як росіяни почали обстрілювати об'єкти критичної інфраструктури, а по всій Україні запровадили відключення електроенергії, на порятунок прийшли «пункти незламності».
  • Ми відвідали три пункти та дізналися, як вони працюють, чим обладнані та чи активно ними користуються вінничани. 

«Пункти незламності» почали відкривати у Вінниці наприкінці листопада, і наш репортаж з перших днів роботи кількох центрів можете прочитати ТУТ. Тож, вже понад два місяці вінничани мають змоги користуватися їхніми послугами. Але чи роблять це? Чи є всі необхідні речі у цих облаштованих пунктах та чи тепло там? Ми дізналися. 

Як знайти «пункт незламності»

«Пункти незламності», організовані обласною владою та ДСНС, мають мати генератор (підзарядка гаджетів), тепло, інтернет, чай/каву, аптечку.

Знайти такі у Вінниці не важко, бо їх вже понад сотню в місті та ще шість сотень в області. Наразі такі «пункти незламності» облаштували у школах, бібліотеках, підліткових клубах, великих спортивних школах, ТРЦ та просто неба. 

Відео дня

Ось ТУТ міськрада підготувала мапу з нанесеними на неї всіма пунктами, які працюють у Вінниці. Ось ТУТ загальнонаціонально мапа з такими пунктами.

Знайти «пункт незламності ви також зручно можете у спеціальному телеграм-боті. Вам просто потрібно ввести точну назву міста і вулиці, та обирати найближчий пункт із запропонованих ботом.  

Як читаємо на сайті міськради, у «пункті незламності» вінничани мають можливість:

  • відчути підтримку.
  • Бути корисним, допомогти відвідувачам, які потребують сторонньої допомоги.
  • Зігрітися (може бути надана ковдра, плед).
  • Випити гарячий напій, воду.
  • Розігріти їжу, принесену з собою.
  • Зарядити гаджет.
  • Під’єднатися до мережі інтернет та скористатися інтернет-зв’язком.
  • Отримати першу домедичну допомогу.

Стаціонарні пункти незламності працюють з 08.00 до 22.00, а намети просто неба — цілодобово. Ми відправилися у кілька з них, і ось що побачили. 

Намет біля Будинку офіцерів

Навпроти головного входу в Будинок офіцерів встановили намет просто неба, поруч з ним бачимо нарубані дрова. Зайшовши всередину, відчуваємо, що ці дрова використовують: в наметі доволі тепло. Окрім буржуйки, обігрівають приміщення ще три підвісні інфрачервоні обігрівачі UFO. 

Коли ми прийшли в «пункт незламності» там було лише двоє відвідувачів: чоловік, що забіг підзарядити телефон, та пенсіонер, який прийшов попити чаю й погрітися. 

— Я сюди часто приходжу, майже щодень, бо живу неподалік, — каже пенсіонер Віталій. — Коли вдома світло вимикають, то приходжу сюди попити чаю, погрітися, поспілкуватися. 

Як пояснив нам представник департаменту архітектури та містобудування Андрій Куленко, який чергував в наметі, найчастіше люди приходять сюди саме, щоб погрітися та випити чаю. Чергував у наметі також працівник муніципальної варти. 

— У нас тут є генератор, тож приходять й підзарядити гаджети, але з такою потребою рідше заходять. Щодня приходить орієнтовно 40-50 людей, — каже чоловік. 

У «пункті незламності» ми побачили: запас води, чай, цукор, ковдри, серветки, одноразовий посуд. Є також невеличка плитка, аби люди могли підігріти їжу в разі потреби, та облаштовані місця для сидіння. Однак ми не помітили їжі в цьому пункті. 

Мобільний пункт ДСНС

Наступним на нашому шляху став намет, який поставили біля «Прозорого офісу» на Замостянській, 7. Цей пункт облаштували ще 18 листопада, і з того часу його вдосконалили. Тут облаштували підлогу з дощок, становили буржуйку. Та додали більше предметів для дітей: дитячих іграшок, альбомів для малювання з олівцями, пластилін, книжки. Є облаштовані місця для сидіння, чай, печиво, варення, запас води, кілька розкладачок, ковдри, Starlink. 

Всередині тепло, у верхньому одязі вам там буде навіть жарко. Коли ми прийшли у «пункт незламності» там було троє людей: молодик, який прийшов підзарядитися та скористатися інтернетом, й вінничанка з дитиною. 

— При нагоді я користуюся «пунктами незламності», наприклад, ми гуляємо з дитиною і малечі стало холодно, то ми заходимо на кілька хвилин у такі пункти погрітися та випити чаю, — говорить вінничанка Аліса. — Або, наприклад, коли я чекаю дитину з гуртків, то я можу чекати її з комфортом у «пунктах незламності». А коли тут є ще інші дітки, то моя дитина з радістю тут довше сидить, грається з іншими дітьми. 

На місці у цьому «пункті незламності» чергує троє працівників ДСНС. Вони пропонують людям гарячий чай та печиво, рубають дрова та підтримують тепло в наметі, слідкують за порядком. А найголовніше кажуть, що, за потреби, підтримують відвідувачів, вислуховують їх. 

— Найчастіше до нас приходять погрітися, випити чаю, скористатися інтернетом. Є люди, яким дискомфортно бути вдома самим, коли довгі відключення світла. До нас часто приходять пенсіонери, мами з дітьми. Була ситуація, коли жінка тут суміш для дитини готувала. У нас є запас дитячого харчування для того, щоб можна було комфортно батькам перебути з дітками на випадок блекауту, — розповідає сержантка служби цивільного захисту, санітарна інструкторка-дезінфекторка Наталя Манжула. — Ввечері приходять й викладачі проводити тут дистанційні заняття, коли в них вимикають світло вдома. Діти приходять робити уроки, а батьки поруч займаються своїми справами або п'ють чай. За добу у нас буває від 40 до 60 людей приблизно. 

На місці працівник поліції пояснив нам, що «пункти незламності» хоч й працюють цілодобово, але користуватися ними під час комендантської години можна лише, якщо є критична потреба. 

Пункт на базі підліткового клубу

Далі ми завітали у стаціонарний пункт, який облаштували в одному з «Центрів підліткових клубів за місцем проживання» на Соборній. Він працює, як й всі стаціонарні пункти, з 08.00 до 22.00. Сюди щодень приходить менше людей, ніж у мобільні «пункти незламності». 

За словами директор VinSmart Центру Дмитра Мира, щодня приходить до десятка людей. Є вже й постійні відвідувачі, які живуть неподалік, і за потреби приходять сюди погрітися, скористатися інтернетом чи підігріти обід. Коли ми прийшли у «пункт незламності», то тут не було жодного відвідувача.

— Ми встановили додаткове резервне електроживлення, тому, коли зникає світло, то ми вмикаємо його до акумулятора і приміщення освітлюється. Якщо потрібно ввімкнути електрочайник чи мікрохвильовку, то ми запускаємо генератор і все працює. Інтернет є безперебійний, — розповідає Дмитро Мира. — У наші пункти приходять часто люди старшого віку. Час від часу приходить молодь попрацювати тут з ноутбуком. Інколи заходять попити чаю та зігрітися безпритульні люди. 

На місці ми побачили облаштовані місця для сидіння, генератор, ковдри, чай, печиво, цукор, дитячі підгузки, одноразовий посуд, вологі серветки, розмальовки та олівці. 

 

Читайте також:

З буржуйкою та мікро-ГЕС. На Брацлавській зробили пункт обігріву в будинку

Не нехтуйте власною безпекою. Правила безпечної поведінки у надзвичайних ситуація

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Валя Захарова-Савицкая

    Там зовсім не комфортно.
  • Анна Сандалюк

    Ну так, ці пункти конче потрібні. Тільки кому ? А тим хто хоче як найбільше врвати з бюджету, У цих пунктах списують шаленні кошти, і їм глибоко наплювати на тих , хлопців які обморожують кінцівки на війні.
  • Инна Олексенко

    Стільки скільки списують там коштів на чай, стаканів для якого там не має в смаколиків, то бюджет міський  репне ще до літа.
  • Юра Чебанов

    Здравствуйте. Я работаю курьером в компании  Bolt, сегодня утром я подъехал к пункту на площади Победы и попросил у дежурного оставить сумку курьерную до 5 часов, чтобы не ехать вечером за ней домой, потому что далеко живу, но мне было отказано. Очень не доволен работой этого пункта.

keyboard_arrow_up