Не знаєте чим допомогти армії? Долучайтесь до боротьби з росіянами на інформаційному фронті

Не знаєте чим допомогти армії? Долучайтесь до боротьби з росіянами на інформаційному фронті
Кіберполіція
  • Протидіяти російській агресії можна й у медіапросторі. У кіберполіції нам розповіли, як це можна робити максимально ефективно.

Ще до початку повномасштабної війни в Україні створили платформу «Мрія». Через її канали звичайні громадяни могли підтримувати контакт з кіберполіцією, тим самим сприяючи блокуванню телеграм-каналів наркомагазинів. 

Однак після 24 лютого в українському медіапросторі з’явилася чимала кількість фейкових та проросійських телеграм-каналів й ботів, що вони поширюють дезінформацію та прокремлівські наративи. Через це профілем проєкту «Мрія» стала протидія ворожій пропаганді. Нині вона опрацьовує фейкові та проросійські ресурси, які після перевірки блокуються кіберполіцією. 

Крім того, в Україні створений чат-бот «Народний месник». Сюди користувачі Телеграму можуть надсилати інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси.

Відео дня

— Проєкт «Мрія» об’єднує під одним ім’ям всі напрямки нашої діяльності, перш за все, створені за час війни. — розповідає старший інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції Богдан Данілов, — Після кількох місяців війни, ми зрозуміли, що людям потрібно відволікатися, зокрема, від новин. Саме тому департамент кіберполіції розробив благодійну гру «Котяцький драйв» (Встановити), де котики-військові, бійці територіальної оборони та поліціянти звільняють рідну землю від російських загарбників.

Нижче ми публікуємо перелік та опис основних продуктів кіберполіції, створених задля боротьби проти росіян в інформаційному просторі:

Бот StopRussia. Як він працює? (Приєднатися)

  •  У розділі «Додати ресурс на блокування»: можливо додати посилання для блокування. Адміністратори його перевірять на відповідність антиукраїнським поглядам, після чого він буде доступний для надання скарг.
     
  •  У розділі «Надіслати скаргу на ресурс»: можете долучитися до блокування ресурсів окупанта. Вам буде надано випадкове посилання, а також текст скарги, що постійно змінюються. 
     
  • Кнопка «Поділитися»: генерує посилання, яке ви можете надіслати своїм друзям, близьким, щоб вони також приєдналися до спільноти «Мрія» та допомагали у наданні скарг на ворожі ресурси. Додаючи друзів, кожен учасник отримує додаткові бали, які пізніше буде можливість обміняти на мерч для найактивніших учасників спільноти.
     
  •  «Статистика»: розділ для відстеження активності спільноти, а також власної активності щодо надання скарг на ворожі ресурси.

Канал «StopRussia. Для чого він створений? (Приєднатися)

  • Перевіряють та блокують ресурси, що поширюють фейки та пропаганду, котрі надходять у бот «StopRussia.
     
  • Надають систематично онлайн-завдання для підписників у боротьбі в кіберсередовищі.
     
  • Створюють інструкції для боротьби на інформаційному фронті.

MRIYA Automatic. Як працює? (Приєднатися-1 та Приєднатися-2)

Це безоплатні автоматизовані сервіси для боротьби з російською пропагандою та донесення правди до якомога більшої кількості людей про війну росії з Україною.

MRIYA Automatic працює в хмарі, не використовує ваш браузер, і не вимагає від вас включеного та активного браузера комп'ютера чи смартфону.

Бот «Народний месник». Чим він допомагає? (Приєднатися)

У цей чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси. Надалі ця інформація опрацьовується модераторами та документується працівниками Нацполу або іншими правоохоронними органами. 

Додамо, що за час існування перелічених інструментів, вдалося заблокувати 4200 медіаресурсів ворогів та колаборантів. 

Читайте також:

«Більшість батьків — за школу в онлайні»: яким буде навчання у Вінниці з 1 вересня

Комп'ютерна томографія легень: адреси та ціни на дослідження у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up