- Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, як правильно готувати головну різдвяну страву та чому кутю варто їсти частіше, ніж лише на різдвяні свята.
— В кожній місцині, місті, селі, сім’ї є свій рецепт куті та свої секрети.Кутю роблять із пшениці, а подекуди з тістяних бобальок чи конопляного насіння. Десь її заливають узваром, або виноградним соком чи навіть вином, додають родзинки, грушки-дички, горіхи, мак. А дехто в дитинстві носив хрещеним кутю з рису та айвового варення, й іншої не уявляв, — пише Супрун на ФБ.
Вона дає наступні поради для куті:
- Не передайте куті меду. Мед — не цілющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прості цукри, ще й здебільшого фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь.
- Мийте пшеницю. Так, якщо її не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та не-злакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів — протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Тому краще промити пшеницю перед замочуванням, або поміняти воду через годину.
- Горіхи замочувати наперед не потрібно, а ось промити також варто.
- Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетрадиційний. Спробуйте її промити і трохи проростити. Наприклад, загорніть насіння у вологий кухонний рушник. Таке зерно почне робити із крохмалю декстрани і цукри, тобто буде солодше. А білок насінини стане вологим і більш доступним до травлення, бо з міцно збитого ковалетними зв’язками комка він перетвориться на живі окремішні білки в колоїдному стані.
А чому кутю варто їсти частіше, ніж лише на різдвяні свята, читайте у дописі.
Читайте також:
Так звучить «Щедрик»: 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича
Різдвяна кутя для хресних батьків: найкращі та традиційні рецепти
Коли в 2020-му будемо святкувати Великдень? Календар свят на весь рік
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.