«Не передайте куті меду»: Супрун радить їсти кутю не лише на Різдво

«Не передайте куті меду»: Супрун радить їсти кутю не лише на Різдво
  • Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, як правильно готувати головну різдвяну страву та чому кутю варто їсти частіше, ніж лише на різдвяні свята.

— В кожній місцині, місті, селі, сім’ї є свій рецепт куті та свої секрети.Кутю роблять із пшениці, а подекуди з тістяних бобальок чи конопляного насіння. Десь її заливають узваром, або виноградним соком чи навіть вином, додають родзинки, грушки-дички, горіхи, мак. А дехто в дитинстві носив хрещеним кутю з рису та айвового варення, й іншої не уявляв, — пише Супрун на ФБ.

Вона дає наступні поради для куті:

  • Не передайте куті меду. Мед — не цілющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прості цукри, ще й здебільшого фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь.
  • Мийте пшеницю. Так, якщо її не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та не-злакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів — протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Тому краще промити пшеницю перед замочуванням, або поміняти воду через годину. 
  • Горіхи замочувати наперед не потрібно, а ось промити також варто.
  • Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетрадиційний. Спробуйте її промити і трохи проростити. Наприклад, загорніть насіння у вологий кухонний рушник. Таке зерно почне робити із крохмалю декстрани і цукри, тобто буде солодше. А білок насінини стане вологим і більш доступним до травлення, бо з міцно збитого ковалетними зв’язками комка він перетвориться на живі окремішні білки в колоїдному стані. 

А чому кутю варто їсти частіше, ніж лише на різдвяні свята, читайте у дописі.
 

Читайте також:

Так звучить «Щедрик»: 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича

Різдвяна кутя для хресних батьків: найкращі та традиційні рецепти 

Коли в 2020-му будемо святкувати Великдень? Календар свят на весь рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Собор, що витримав століття: Історія головної перлини Вінниці, від костелу до храму ПЦУ photo_camera 20:06 Полінка знайшла нову родину. Історія покинутої собаки з Вінниці, яка пережила ДТП 19:23 Ілюзіон «Амбрось»: цікаві факти про найстаріший кінотеатр у центрі Вінниці photo_camera 19:02 Сміття приносить прибуток: як вінницькі ОСББ перетворюють відходи на ресурс Від читача 17:32 У мережі поширюються численні маніпуляції щодо санкцій РНБО проти двох фігурантів розслідування НАБУ 18:46 Вінницькі гімнастки підкорили Португалію: виграли престижний турнір Guimagym Cup play_circle_filled 18:09 Вінницька Вежа у Лаврі. У Києві відкрили виставку з 3D-моделлю символу Вінниці photo_camera 17:15 Не лише фортеця. Бар розкриє свої культурні скарби — від замку до особливої кераміки photo_camera 16:46 Щоб не плакати ми сміялись: добірка мемів про відключення світла photo_camera 16:03 Пішла з життя Наталія Корж — відома професорка загинула в ДТП 15:17 Вінниччина входить до регіонів, де до 2040 року очікується найбільше зростання температури 14:30 Мозаїчне панно Вінниці: на яких будівлях збереглися малюнки з кольорової смальти і їх історія photo_camera 13:03 Українцям виплатять по 1 000 гривень: коли подавати заяву і куди звертатися 12:15 Продюсер Володимир Завадюк показав свою розкішну квартиру, яку орендує в Києві за понад $1000 play_circle_filled photo_camera 11:05 Зігрійся тілом і душею: ТОП 8 чанів Вінниччини, які варто спробувати восени (партнерський проєкт) 10:14 Пожежа у Жмеринці: через густий дим рятувальники виводили людей у спецкапіюшонах photo_camera 09:25 Виявляється, найкорисніші суперфуди — не екзотика, а продукти з Поділля 08:22 Сьогодні вітаємо Костянтина. Історія, заборони та прикмети 15 листопада
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up