Навіть зі зборів для ЗСУ треба платити податки. Чому та як цього уникнути?

Навіть зі зборів для ЗСУ треба платити податки. Чому та як цього уникнути?
Благодійні внески є «іншими доходами громадян». З них державі треба сплатити 18% ПДФО та 1,5% військового збору
  • З початку повномасштабної війни кількість вінничан, які хоч раз збирали кошти на потреби для передової зросла у рази, як і обсяги зборів. 
  • Однак в розумінні держави, навіть з таких внесків маєте сплатити податки та збори.
  • Як таке можливо? Яка відповідальність за несплату? Та як волонтерам легально не сплачувати податків на зібрану допомогу?

За даними опитування «Музею Вінниці», понад 86% вінничан, на початку повномасштабної війни, так чи інакше долучалися до волонтерської допомоги ТрО, ЗСУ та іншим формуванням Сил оборони. 

Хтось допомагав фізичною працею, проте більшість — грошима для купівлі необхідного спорядження чи техніки. Але за законом, люди, які збирали чи збирають кошти, навіть на допомогу ЗСУ, повинні сплатити з цього 19,5% податку державі! 

Розповідаємо нюанси податкового законодавства та ділимося досвідом держреєстрації вінницьких волонтерів.

Відео дня

Зібрані внески — це «інші доходи»

З точки зору податкового законодавства, немає різниці між зібраними людиною благодійними внесками на допомогу ЗСУ та постраждалим від війни і додатковими доходами за роботи чи послуги.

Усі ці надходження є «Іншими доходами громадян». А значить, такі доходи треба задекларувати та сплатити з них 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору.

В цьому році декларацію потрібно подати до 1 травня 2023 року, а до 1 серпня сплатити податки із задекларованих в ній доходів.

Неподання декларації та несплата податків із доходів громадян, відповідно до закону, вважається злочином, за який передбачена відповідальність: за Податковим кодексом, якщо ДПС самостійно виявить, що людина отримувала додаткові доходи, не задекларувала і не сплатила з них податків, то може виписати штраф у розмірі до 25% від несплаченого податкового зобов’язання. Плюс треба буде заплатити всю суму несплачених податків.

Якщо ж ігнорувати вимоги податкової, то на суму боргу може почати нараховуватися пеня у розмірі 30% річних (120% від розміру облікової ставки НБУ, яка наразі становить 25% річних).

За несплату податків передбачена також кримінальна відповідальність у вигляді штрафів та заборони на обіймання певних посад протягом кількох років. Але це, якщо сума несплачених податків була «значною, великою чи особливо великою»: наразі під цю кваліфікацію підпадають суми понад 4 мільйони гривень.

Легалізація волонтерства

Щоб збирати внески та не сплачувати з них податків — треба зареєструватися у державному Реєстрі волонтерів. Для цього треба подати заяву за формою №1-РВ у будь-якому територіальному відділі Державної податкової служби.

Можливість подачі заяви на реєстрацію волонтером доступна онлайн – за допомогою електронного кабінету платника податків. Цю заяву можна створити у розділі «Ведення звітності» за кодом F1308301.

У заяві необхідно вказати номер банківського рахунку, на який планується збирати кошти. Важливо пам’ятати, що звільнення благодійних внесків від оподаткування поширюється лише на гроші, які надходять на вказаний у заяві рахунок.

Ще один варіант збирати гроші та не платити з них податки — створити благодійну організацію чи благодійний фонд. Такий шлях набагато складніший та передбачає додаткові бюрократичні процедури.

Однак парадокс у тому, що хоч держава і передбачила відповідальність за несплачені податки, вона фактично майже не має інструментів для того, аби виявити такі порушення.

Ваші гроші під «банківською таємницею»

Волонтерські збори коштів, як правило, відбуваються на банківські рахунки. Проте податкова про них може взагалі ніколи не дізнатися, якщо тільки сам волонтер не захоче добровільно про це повідомити: інформація щодо сум коштів, які є на банківських рахунках, вважається банківською таємницею. 

Розкрити її можна лише за рішенням суду на користь податкової. Але це дуже мала ймовірність, що податкова служба почне боротьбу з волонтерами, які у найскладніший час в історії країни долучилися до посилення обороноздатності.

Набагато реальніша загроза для неофіційно зареєстрованих волонтерів — фінансовий моніторинг. Банк може заблокувати рахунок клієнта, якщо, наприклад, на рахунок почнуть надходити нетипово великі суми коштів або ж буде відбуватися нетипово багато грошових переказів.

Однак, щоб було менше випадків блокування карток волонтерів, Нацбанк України ще у вересні 2022 року надіслав банкам листа з роз’ясненнями, у якому рекомендує аналізувати не лише дані щодо руху коштів на рахунку волонтера, але й дані про волонтерську діяльність особи з відкритих джерел.

«З метою попередження блокування банками рахунків клієнта-волонтера, такому клієнту доцільно попередньо інформувати банк про початок здійснення волонтерської діяльності та надавати документи та інформацію, які запитує банк з метою здійснення аналізу фінансових операцій клієнт», — рекомендує Регулятор.

Досвід вінницьких волонтерів

Таїса Гайда, волонтерка, член правління «Ветеранського простору»

— Я є в Реєстрі волонтерів. Подала пакет документів та заповнила заяву в нашій податковій. На наступний день мене внесли у реєстр. Зробила це, бо знаю, що коли волонтерство закінчується, то може прийти податкова з заявою «ви порушили закон».

Для волонтерських зборів у мене є окрема картка в банку. Знаю, що інші стикаються з проблемою, коли блокують картку, якщо багато донатів приходить. У мене такого не було, відколи я в Реєстрі волонтерів.

Але нардепи поприймали купу законопроєктів, які суперечать один одному. Через це немає 100%-гарантії, що податківці не прийдуть до зареєстрованого волонтера з «питаннями». Тому ми звернулися за роз’ясненнями до податкової. Зокрема, чи треба звітувати перед податковою за волонтерську діяльність.

Олександр Царевський, волонтер з ГО «Загартовані серця»

— Ми не подавалися до Реєстру волонтерів, оскільки з початку повномасштабної війни це було неможливо: більшість реєстрів були закритими. 

Тому зареєструвалися як неприбуткова громадська організація. Це було тоді простіше зробити та не можна було зволікати. І це було колективне рішення. 

До того ж статус ГО дає можливість співпрацювати у проєктах з іншими громадськими організаціями та військово-цивільною адміністрацією. А таких можливостей, наприклад, не може мати благодійний фонд.

Щодо того, будемо чи не будемо реєструватися як волонтери в Реєстрі, то деякі учасники й так вже мають цей статус. Тому збори благодійних внесків проходять на картки офіційно зареєстрованих волонтерів.

Володимир Затайдух, волонтер, голова ГО «Дорожній контроль Вінниці»

— Я не подавався в Реєстр волонтерів, і не збираюсь цього робити. Причина — я не хочу займатись публічними зборами коштів, а відсутність офіційного статусу волонтера не заважає мені допомагати армії та цивільним, які постраждали від війни.

У нас, в ГО «Дорожньому контролі Вінниця», 147 людей і все, що робимо — фінансуємо самостійно, коштом внесків від учасників «ДКВ». Приміром, якщо є потреба в авто, то наша громадська організація сама збирає кошти з учасників, сама купує і передає.

Проблем від податкової я не боюсь: для цього зберігаю копії актів купівлі-продажу, листи з військових частин, яким ми допомагали та інші документи. Тобто, в разі чого, ми готові.

 

Читайте також:

«Дайте нам ще диму!» - 1000 димових шашок відправили на фронт волонтери з Немирова

«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Історія учнів-волонтерів ліцею №19

Історії душевні та драматичні. Протоієрей Ростислав Процанін з 2014 року допомагає воїнам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач34

    "понад 86% вінничан так чи інакше долучалися до волонтерської допомоги ТрО, ЗСУ та іншим формуванням" - АВТОР, ЗВІДКИ ТАКА ІНФОРМАЦІЯ? 10-20% підтримує Україну, стільки ж Росію, решта просто виживає і працює, щоб купити хліба, картошки...
  • Тарнавський Олександр

    А що ви хочете, за п'ять днів Трускавця розуму не наберешся
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація ТУТ: https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Сергей

    Гайддддда  имеет аж два ГО плюс волонтер. Вообщем миллионерка как и другие волонтеры!

keyboard_arrow_up