«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Історія учнів-волонтерів ліцею №19

«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Історія учнів-волонтерів ліцею №19
  • Суперцех для пошиття необхідних речей для воїнів на фронті у Вінницькому ліцеї №19 виник з легкої руки вчителя трудового навчання Віктора Могуча.
  • На уроках і збираючись у позаурочний час, діти за всі ці місяці не тільки зшили, а й розробили та сконструювали просто незліченну кількість незамінних речей для захисників: від аптечок для саперів, чохлів для спальників і устілок для взуття до маскувальних халатів, дуже зручних рукавиць для артилеристів і головних уборів для снайперів.

Про надзвичайних юних вінницьких волонтерів розповів лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк. Як голова представницької ради фонду громад «Подільська громада» спершу він завітав у ліцей, аби в подяку за величезну волонтерську роботу, яку роблять діти для українських Героїв,  передати презенти від партнерів із Німеччини «Stand With Ukraine Köln hilft».

А за кілька тижнів знову приїхав до ліцеїстів — вже з подарунком від своєї родини — разом із дружиною передав ліцею сучасну електричну швейну машинку.

Відео дня

«Дадуть фору потужним виробництвам!»

— Коли школярка дзвонить снайперу, аби порадитись і сконструювати найефективніший маскувальний головний убір на літо… Коли вчитель трудового навчання так організовує своїх учнів, що шити речі, необхідні для фронту, залюбки починають не тільки дівчата, а й хлопці. Це наша Україна і її нове покоління — свідоме, креативне, завзяте, найкраще! Історії дітей Вінницького ліцею №19 вражаючі і зворушливі. Треба бачити, яке диво і суперцех з легкої руки вчителя трудового навчання Віктора Могуча там організовано! — розповідає Віктор Бронюк. — На уроках і збираючись у позаурочний час, діти за всі ці місяці не тільки зшили, а й розробили та сконструювали просто незліченну кількість незамінних речей для захисників: від аптечок для саперів, чохлів для спальників і устілок для взуття до маскувальних халатів, реально дуже зручних рукавиць для артилеристів і головних уборів для снайперів. Ті, хто не шиють, постійно плетуть сітки і кікімори для розвідки.

— Мені доводилось бувати на великих виробництвах пошиття одягу, і, маючи з чим порівняти, скажу, що те, як все потужно й серйозно організовано у цій звичайній/незвичайній шкільній майстерні — просто захват і БРАВО! Своє волонтерське об’єднання діти і вчителі Вінницького ліцею №19 назвали «Надійний тил». І це дійсно так! У той час як дехто розводить руками, кажучи: «А що я можу зробити?» — ці діти доводять, що насправді треба єдине — бажання!

«Нова швейна машинка одразу пройшла «обкатку» у шкільній майстерні»

— Швейна машинка, яку ми передали ліцею, насправді була моїм подарунком для дружини, але те, як завзято діти під керівництвом свого вчителя Віктора Могуча у шкільній майстерні шиють тактичні аптечки, якісні рукавиці та інші необхідні речі для воїнів, кохану настільки вразило, що вона без роздумів вирішила передати свій презент дітям, — розповідає Віктор Бронюк. — Ця сучасна електрична швейна машинка може здійснювати чимало швейних операцій, має в комплекті кілька лапок, які дозволяють не просто шити різними швами чи зиґзаґами, а й — вишивати, робити аплікації і навіть пришивати ґудзики, тож точно підсилить і пришвидшить волонтерську роботу юних патріотів.

— Вразило, що коли ми привезли машинку у ліцей, старшокласниця одразу ж сіла за нове для неї обладнання, заправила нитку і тут же із захватом взялася до роботи! Неймовірні, талановиті і щирі діти! Із яких, упевнений, після нашої Перемоги вийдуть видатні модельєри і конструктори одягу! — говорить Віктор Бронюк. — Час війни, у який нам усім випало жити, несе багато страшного: смерть, розруху, але водночас — як показує світова історія і практика, саме такі кризові моменти завжди мобілізують ресурси і дають шалений поштовх для розвитку та стрибка у багатьох сферах. Яскравий приклад: Японія, яка після Другої світової була повністю зруйнованою, а потім як потужно технологічно відбудувалась. Така ж історія з Німеччиною. А Ізраїль, попри вже стільки років життя в умовах війни, як відомо, має найкращу медицину у світі. Під час криз немає часу для вагання, всі рішення треба приймати максимально швидко і, звісно, ніколи не забувати про підтримку дітей — нашого підростаючого майбутнього покоління, яке вже за кілька років буде продовжувати розбудову країну. Я щиро радію, що нашому подарунку діти неабияк зраділи. А щоби підсилити новий вантаж, який волонтерське об’єднання «Надійний тил» Вінницького ліцею №19, от-от буде відправляти на передову, разом із Оленою Даніловою від фонду «Подільська громада» також передали 30 укомплектованих медичних аптечок. Всі разом працюємо далі для нашої Перемоги!

Читайте також:

Біль війни і борщ для глядачів: у суботу Херсонський театр вразить виставою «Кицька на спогад про темінь»

Повторення історії: «У 1919-20 роки курбасівських березільців так само прихистив вінницький театр»

Гранти для ветеранів від «єРобота»: які суми, хто може податись та особливості програми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Игорь Кицюк

    Молодці
  • Тетяна Максимук

    Низький уклін вам діти за вашу працю !
    Здоров'я вам , миру , щасливого дитинства !
  • Ірина Юровська

    Низький Вам уклін батьки педагоги за виховання такого покоління
  • Елена Спридонюк

    👍👍👍

keyboard_arrow_up