Гранти для ветеранів від «єРобота»: які суми, хто може податись та особливості програми

Гранти для ветеранів від «єРобота»: які суми, хто може податись та особливості програми
  • Повернутись до цивільного життя через запуск власної справи — таке держава пропонує ветеранам війни. 
  • На бізнес готова давати 250 тисяч, пів мільйона та один мільйон гривень.
  • Головна умова — ветеран має створювати робочі місця, куди братиме, в тому числі своїх побратимів.
  • Розбиралися в нюансах програми.

З 10 квітня почали діяти грантові програми для ветеранів. Від держави можна розраховувати на такі суми — 250 тисяч, півмільйона та один мільйон гривень. Гроші можна буде витратити на свій бізнес — на оренду приміщень, закупівлю обладнання та сировини, маркетинг тощо.

Є нюанси: обов’язковою умовою для отримання гранту є створення робочих місць. А при отриманні 500 тисяч або одного мільйона гривень — 30% від цієї суми в бізнес має вкласти сам ветеран.

Хто в розумінні цієї програми є «ветераном»? На які види підприємництва даватимуть кошти? Та як подати заявку і що треба вказати? Розбираємося.

Відео дня

Хто може отримати грант

З 10 квітня розширили проєкт «єРобота» на ветеранів. За цією програмою, нагадаємо, українці можуть отримувати гранти (гроші, які не треба повертати - авт.) від держави на запуск/розвиток власного бізнесу.

Ветеранами, в розумінні цієї програми, є не тільки учасники бойових дій в нинішній російсько-українській війні. Але і ветерани війн, в яких брав участь колишній СРСР.

Ще учасниками грантової програми можуть стати учасники ТРО, добровольчих формувань, піротехніки, які залучалися до розмінування деокупованих територій; правоохоронці та представники спецслужб розвідки, безпеки України, які брали участь в стримуванні та відсічі збройної агресії росії. Повний перелік наведений у пунктах 2, 11, 19-24 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

До того ж претендувати на кошти за проєктом «єРобота» можуть люди з інвалідністю, отриманої внаслідок війн колишнього СРСР, АТО/ООС, нинішньої збройної агресії. Повний перелік наведений у пунктах 1, 4, 7, 11-13 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Варто зауважити, що статус «людина з інвалідністю внаслідок війни» може отримати як військова людина, так і цивільна.

Плюс, гранти від держави можуть отримати член сім'ї учасника бойових дій, людини з інвалідністю внаслідок війни.

Розмір грантів та умови отримання

Обов’язковою умовою для отримання гранту є створення робочих місць. У Мінекономіки розраховують, що ветерани братимуть на новостворені підприємства своїх побратимів та інших учасників бойових дій, щоб люди мали можливість повернутися до цивільного життя.

Так: 

  • 250 тисяч гривень дають для учасника бойових дій та/або людини з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тисяч гривень — для члена сім'ї учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць; 
  • 1 мільйон гривень — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти на 500 тисяч гривень та 1 мільйон гривень надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем у співвідношення 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Або ж простими словами, при отриманні гранту на 500 тисяч гривень: 350 тисяч гривень — внесок держави, 150 тисяч — внесок члена сім’ї ветерана. При отриманні гранту на 1 мільйон — 700 тисяч дає держава, 300 тисяч гривень має профінансувати ветеран.

Як і де заповнювати заявку

Урядовці зазначають, що грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення, транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проєкту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами. 

Отримувачі грантів зможуть безоплатно пройти навчання з питань підприємництва та отримати консультації у регіональних центрах зайнятості.

Подавати заявку на грант можна онлайн, через портал Дія. Розглянемо за приклад «Грант на власну справу», розміром 250 тисяч гривень.

Для початку необхідно авторизуватися на веб-сторінці сервісу. Для верифікації ви можете підтвердити свою особу через BankID (ПриватБанк, Mono, Ощад тощо). 

Наступним кроком для подачі заявки буде заповнення анкети. Серед питань: поточне місце проживання, особисті дані, місце провадження діяльності, дані про членів сім’ї, рахунки в банках, активи, використання гранту.

Особливу увагу слід звернути на пункт «використання гранту», де вам необхідно ретельно розписати свій бізнес-план, відповідаючи на запитання:

  1. Про суму запиту.
  2. Кількість працівників, яких ви плануєте найняти.
  3. Номер КВЕДу (класифікаційні види економічної діяльності). Перелік доволі широкий.
  4. Щомісячної планової виручки.
  5. Відсоток очікуваної рентабельності.
  6. Збитки, яких зазнали у зв’язку із веденням бойових дій.
  7. Вплив від отриманої допомоги на свій бізнес. 
  8. Як ви плануєте використати грант.

Документ вашого бізнес-плану необхідно підвантажити на портал у форматі Excel (ШАБЛОН).

Після заповнення заявки залишиться лише отримати відповідь від Державної служби зайнятості, які мають вас запросити на співбесіду.

У разі схвалення — маєте відкрити рахунок у банку протягом 15 робочих днів із дня отримання рішення. А потім чекати зарахування коштів. За постановою уряду №738 про надання грантів бізнесу це не повинно перевищувати 10 робочих днів. Фінал – виконання умов гранту й гарантована допомога держави.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали досвід підприємця, який подавався на грант від держави. Чоловік розповів про особливості захисту бізнес-плану в службі зайнятості та дав п’ять порад у його заповненні.

Також на порталі «Дія» присвячена окрема вкладка з відповідями, контактами для консультацій та посиланнями на інші грантові програми для ветеранського бізнесу. Радимо перейти на цей сайт. Можливо для вас там буде корисна інформація.

 

Читайте також:

Де вінничанам отримати безповоротну фінансову допомогу: п'ять грантів на бізнес

Життя з нуля. Як переселенці організували власний бізнес на Вінниччині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up