Біль війни і борщ для глядачів: у суботу Херсонський театр вразить виставою «Кицька на спогад про темінь»

Біль війни і борщ для глядачів: у суботу Херсонський театр вразить виставою «Кицька на спогад про темінь»
  • Знаменитий Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша на чолі з генеральним директором та художнім керівником, народним артистом України Олександром Книгою їдуть у Вінницю.
  • У суботу, 15 квітня, о 16.30 у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» презентують одну з найкращих своїх моновистав «Кицька на спогад про темінь».
  • Вхід для всіх глядачів безкоштовний, але оскільки кількість місць обмежена, потрібно встигнути попередньо зареєструватися.

Як розповідають херсонці, які були вимушені тікати від жахів російської окупації у Вінницю, у рідному Херсоні вистава «Кицька на спогад про темінь» користувалась шаленою популярністю і завжди збирала аншлаги.

Глибока й зворушлива — її важко дивитися без сліз… Адже кожне слово — правда про життя, яким вже 9 років живуть українці на Донбасі, та про реалії, у яких у 2022 році опинились люди з Херсонської, Запорізької, Луганської та частини Харківської областей.

Відео дня

В основі сюжету — зворушливий монолог жительки Донбасу. Жінка у темних окулярах продає трьох осиротілих кошенят — біле, сіре і чорне — все, що лишилось від її дому, її землі, її спокійного світу — після російської окупації…

Можна зняти окуляри, але темінь лишається — під очима і в очах…

Окрема родзинка вистави у тому, що головна героїня, розповідаючи свою історію, прямо на сцені варить борщ. Вона чистить картоплю, тре моркву, шинкує капусту, і в цей час розповідає про жахіття, які пережила в окупації.

За задумом режисера-постановника вистави — заслуженого діяча мистецтв України Сергія Павлюка, приготування традиційної страви урівноважує жахливу історію та, водночас, показує спротив героїні, яка залишається патріоткою, коли нищать її країну, господинею, коли її позбавляють дому.

Цим борщем акторка пригостить всіх глядачів у фіналі вистави. Що досить символічно, адже вона ділитиметься ледь не останніми благами з надією, що кращі часи попереду і світло переможе темряву.

Кошенята протягом всього дійства «заховані» у коробку… І, за сценічною версією Сергія Павлюка, героїня залишає собі не одне (як у п’єсі драматургині Неди Нежданої), а всіх трьох кошенят, адже скоро героїня матиме свій дім і їм всім буде де жити.

Прем’єра вистави «Кицька на спогад про темінь» відбулася 24 травня 2017 року у межах Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Оновити виставу команда Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша змогла наприкінці вересня 2022 року і вже встигли зіграти виставу у низці міст.

У новій інтерпретації вистави роль Жінки виконує актриса театру Ольга Бойцова.

— Культурний фронт має для всіх і кожного вже зрозуміле, якщо не ключове значення у сьогочасній реальності — минуле, теперішнє і майбутнє корелюються у трансформації, катарсисі історичного переосмисленого буття у прояві мистецтва, осмисленого життя і смерті. Під час Великодня тим паче. Сімейні традиції є відображенням загальнонаціонального. Родина, дім — це Україна! Україна, яка жива у кожного в серці, яку не спалити, не розбити, не сплюндрувати, не забрати! І тепер для кожного українця це вже не просто слова, тим паче для: ВПО, переселенців, біженців… Незламних Українців! Тож, запрошуємо відзначити цей день у родинному колі незламних українців, з великим серцем і квітучею душею! — запрошують організатори.

Приходьте у суботу, 15 квітня, о 16.30 у Вінницький молодіжний центр «Квадрат» побачити вражаючу виставу «Кицька на спогад про темінь», підтримати дух незламних херсонців, які нині живуть у Вінниці, й відчути ту саму атмосферу рідного для херсонців та знаного в Україні Херсонського театру ім. М. Куліша!

Вхід на виставу вільний, але попередня реєстрація обов’язкова, аби всім вистачило місця.

Щоб зареєструватися, заповніть гул-форму за цим посиланням.

Телефон для довідок: (066)859-21-26.

Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша робить велику справу у підтримці духу міста і херсонців, що пережили окупацію і зараз у ньому живуть під постійними обстрілами, веде потужну волонтерську діяльність, та підтримує ЗСУ. 

Гастролі театру нині відбуваються власним коштом на безоплатній, волонтерській основі, за підтримки небайдужих людей.

Всі, хто хочуть підтримати Херсонський театр ім. М. Куліша у вигляді добровільних внесків, можуть це зробити, перерахувавши свою подяку у фонд театру.

Посилання на банку: https://send.monobank.ua/jar/5JrNJVHuRR

Номер картки банки: 5375 4112 0514 2164

Повторення історії: «У 1919-20 роки курбасівських березільців так само прихистив вінницький театр»

«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Вражаюча історія учнів-волонтерів ліцею № 19

Кольоровим по білому. Барську кераміку внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up