«Дайте нам ще диму!». 1000 димових шашок відправили на фронт волонтери з Немирова

«Дайте нам ще диму!». 1000 димових шашок відправили на фронт волонтери з Немирова
Понад тисячу димових шашок передали на фронт волонтери з Немирова, а їх треба багато, підтримайте немирівчан, у кого є можливість
  • Як помилка у розрахунках допомогла волонтеру створити димову шашку.
  • Чому у Немирові взялися саме за цю справу?
  • У таких штуках на фронті велика потреба — допоможіть немирівчанам дати більше диму для військових.

Димова шашка — найкращий маскувальний халат. Так стверджують військові. Коли хлопці ховаються в диму, безпілотники «сліпі». Димова завіса затуляє електронні «очі». Вони не бачать, що робиться на землі.

Снайперам такі шашки теж стають у нагоді. Під час відходу з позиції задимлюють місце свого знаходження. А ще дим дає захисникам простір для маневру.

Про це вони пишуть і розповідають по телефону, чи під час особистих зустрічей, немирівським волонтерам. Тому просять багато диму.

Відео дня

«Ваш дим врятував життя хлопцям мого підрозділу, якби не сховалися під завісою, нас не було б уже в живих», — написав командир одного з відділень Леоніду Павленку.

— Після прочитаного у мене мурашки пробігли по тілу, — розповів у розмові з журналістом сайту «20 хвилин» Леонід Павленко, керівник волонтерської організації «Солдатська куховарня».

Це була його ініціатива виготовляти такі димові шашки. Він підбирав необхідні матеріали. Разом з друзями проводив випробування.

Як виникла ідея приготувати таку незвичну «страву» у керівника ГО  «Солдатська куховарня»?

Стільки зробите, стільки й заберемо

— Хлопці з фронту кажуть, що готові брати димових шашок стільки, скільки зробимо, — розповідає Леонід Павленко. — Тому стараємося виготовляти  скільки вдається. Якби більше матеріалу і більше рук, то й шашок було б більше. Потрібна підтримка.

Волонтер каже, готовий прийняти допомогу від тих, хто має можливість і бажання надати її. Можна переказати кошти на придбання матеріалів, чи самому закупити їх, або прийти і стати до роботи.

Назва матеріалів, рахунок організації і контакти її керівника — далі у тексті.

Ідея робити димові шашки виникла несподівано. Пан Леонід випадково побачив в Інтернеті, що цим займаються волонтери з Кривого Рога. З’ясувалося, що в таких штуках є велика потреба на фронті. Зателефонував. Попросив поділитися досвідом.

— На жаль, довідатися що-небудь, не вдалося, — каже пан Леонід. — Мабуть, криворіжці сприйняли  нас за несерйозних людей. Порадили самотужки шукати «рецепт» в Інтернеті. Мовляв, там все детально розписано.

Він спробував «загуглити» інформацію про те, хто ще робить такі штуки. Не знайшов. Зрозумів, що треба братися за діло: потреба велика, а роблять мало.

Допомогла помилка у розрахунках

Павленко ніяк не сподівався, що на створення димової шашки витратить так багато часу,  Здавалося б, що може бути простіше: витягуй з Інтернету «рецепт», купуй зазначені матеріали, складай все докупи — і випробовуй, задимлюй рідний Немирів.

На ділі все виявилося по-іншому.

— Знали б ви, скільки ночей я не справ через ці шашки, — продовжує чоловік. — Як в аптеці, до грама, брав необхідні матеріали. Робив все, як пишуть Інтернет-порадники. І що? Доходила справа до запалення шнура,  диму нема. Або є, але такий ріденький, що годі говорити про маскування у ньому.

Дехто із знайомих, з якими «шукали» дим, махнув рукою. Сказав, що це даремна трата часу. Павленко продовжив роботу. Каже, одного разу помилився у розрахунках у вазі матеріалів. За його словами, та помилка стала рятівною.

Як же він радів, коли на околицях міста одну з улоговин, де робив випробування, затягнуло густим димом!

Це не піротехніка...

Запитую у співрозмовника, чи потрібен на такий виріб особливий дозвіл.

Каже, це не піротехнічний засіб. Тому не йдеться про погодження. Дим виходить не задушливий. Єдине, що він робить, надійно маскує людей і територію. Так стверджує співрозмовник.

Крім того, димова завіса має психологічний вплив на людину. Якщо не знати, що це таке, то попервах стає лячно.

— Хлопці розповідали. як одного разу викурювали нашими шашками кацапів з їхніх бліндажів, — говорить Павленко. — Тоді пересвідчилися, як дим впливає на людину, викликаючи страх.

Протягом минулого літа й осені пан Леонід разом зі своїми друзями і знайомими виготовили понад тисячу штук димових шашок. Каже, цією справою займаються тільки чоловіки. Є охочі долучитися і серед жінок, але їм не доручають. Павленко пояснює, що димові шашки — це чоловіча справа.

Серед матеріалів для їх виготовлення найдорожчим є калійна селітра. Вона нині не просто дорога, а дуже дорога, уточнює співрозмовник. Взимку дорого коштував парафін. Це  викликано тим, що з нього робили окопні свічки. Через це матеріал став дефіцитним і відповідно ціна зросла. Тепер трохи подешевшав. Цукор входить у компонент. Цей продукт теж вартує грошей. Потрібні деякі інші матеріали, зокрема, той же шнур.

Собівартість однієї шашки обходиться приблизно у сто гривень.

Взимку вони частково припинили їх робити. Зимова погода шкодить щашкам. Зараз знову відновлюють роботу. Підготували приміщення. Його передав у користування один з місцевих підприємців. Закуповують матеріали…

Назвали свій виріб волонтери просто  —  «Димовуха». На кожному наклеюють логотип. Його розробив місцевий «айтішник». Зобразив голову кацапського диктатора. А що з ним робить наш військовий, уважніше придивіться до малюнку, тоді зрозумієте.

Якщо ти не в ЗСУ, то допомагай ЗСУ

Ці слова є своєрідним девізом ГО «Солдатська куховарня». Допомогти волонтерам охочі можуть за вказаними далі реквізитами.

Для юридичних осіб усіх форм власності реквізити банку:

  • Найменування отримувача: СОЛДАТСЬКА КУХОВАРНЯ  ГО
  • Код отримувача: 44824156
  • Рахунок у форматі відповідно до стандарту IBAN: UA253052990000026005016109926
  • Назва банку: АТ КБ ПРИВАТБАНК

Для фізичних осіб — на картку цього ж рахунку ПриватБанку:

  • 5169 3351 0072 7532.

Для переказів коштів з-за кордону використовуйте платіжну систему PAYPAL:

Телефон для зв'язку: +38(097)5717636, Viber, WhatsApp, Telegram.
 

Читайте також:

Леді Воїн: «За 10 днів ми втратили 12 авто». Студенти збирають допомогу для відмінниці, старости групи

СБУ закликає не відвідувати масових зібрань і дотримуватися заходів безпеки на Великодні свята

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up