«Наштампуйте медалей, хоч з консервних бляшанок, щоб мами бачили відзнаку — їх сини полягли за Україну»

«Наштампуйте медалей, хоч з консервних бляшанок, щоб мами бачили відзнаку — їх сини полягли за Україну»
  • Віталій Вжещ пішов на війну 1 березня 2022. Служив у 137-у батальйоні морської піхоти.
  • Був командиром відділення снайперів. Загинув 5 вересня під селом Костромка Херсонської області.
  • Рідні хлопця збирають підписи під петицією, про присвоєння Віталію Героя України посмертно.

Петицію опублікувала дружина бійця Ліна Вжещ, і вона починається словами — Герої не вмирають лише тоді, якщо пам’ятати про них і увічнювати славу.

Щоб зібрати необхідні 25 тисяч голосів, залишилось 83 дні. На сьогодні там 4688 підписів. Хоча Тамара Розвора, мама Віталія, розуміє — навіть зібрані підписи не гарантують її сину присвоєння Героя, але це хоча би гарантує розгляд. Та насправді жінка просто в розпачі.

— Знаєте, не вистачає слів, культурних слів, бо як Кошовому давали героя України, ніхто не збирав підписів, а коли мова про звичайних хлопців, то потрібно 25 тисяч, ще й в обмежений термін, — говорить Тамара Розвора. — Ну йолки-палки, хіба там не можуть напечатати цих медалей? Будь яких. Я не кажу про Героя України. Можна хоч з консервної банки нарізати. Покрасити їх і вручити кожної родині, в якій загинув боєць на війні. Щоб ця родина знала — її син чи донька, батько чи мати, чоловік чи дружина має якусь відзнаку, якусь нагороду про те, що вони загинули за Україну. Хіба це так важко?

Відео дня

Тамара Розвора не розуміє чому роздаються медалі прибічникам влади, чому ми маємо гроші на кінокомедії, та на будь що? А на війну ніхто не дивиться.

Я раніше вам казала, і зараз скажу, наші діти нікому не потрібні, — говорить Тамара Розвора. — А ще гірше те, що потім починається знущання з родин. Зокрема, мою невістку Пенсійний фонд на суд хоче подати, кажуть буде кримінальна відповідальність за присвоєння коштів у великих розмірах, тому що вона разом з онукою отримувала пенсію сина, поки він був безвісті зниклий. І то все — через місяць після похорону сина, йому принесли повістку. А коли Ліна сказала, що чоловіка поховала — стала винною, що не повідомила про те.

— Мій чоловік був ветераном війни, — розповідає Ліна Вжещ. — Коли все було в порядку, тобто Віталій воював, але він був живий, в нього виникли якісь проблеми з карткою. Він написав на мене довіреність, що я можу виконувати будь-які операції з його картками в Ощадбанку.

З вересня 2022 року, Віталій Вжещ був зниклий безвісті, а на кошти які, приходили на його картку, Ліна з донькою (дитині 3 рочки) жили. Тому що частина нічого не виплачувала, а жінка на той момент іншого доходу не мала.

10 березня 2023 року Віталія похоронили на Алеї Слави. Після похорон Ліна пішла в Пенсійний фонд, написала заяву про припинення пільг. Там її сказали, що вона має сплатити якісь кошти, але це потрібно уточнити.

— Через два місяці, мені телефонують з Пенсійного фонду і кажуть: «Ви маєте повернути кошти за півроку, а це близько 50 тисяч грн», — розповідає Ліна. — Тобто за період часу, коли Віталій був зниклий безвісті.

Жінка звернулась до юристів, ті їй сказали, що вона мала повне право отримувати ці кошти, але в Пенсійному фонді так не вважали і написали заяву в поліцію.

— В минулому місяці мене двічі викликали в поліцію, я там надала всі необхідні документи, і справу поліція закрила, але попередила, що Пенсійний фонд може звернутись до суду, — говорить Ліна.

А стосовно повістки жінка каже, що в той день була у військкоматі, заповнювала папери. Потім поїхала за донкою в дитячий садок, лише прийшли додому — дзвінок у двері. Віталію принесли повістку. Жінка не могла зрозуміти, про яку повістку мова.

Їй пояснили: «Віталій Вжещ ухиляється від служби, а це неправильно, так і передайте йому». На що жінка сказала: «Можете самі передати, він знаходиться на Алеї Слави».

— Ви знаєте, зі всіма цими незгодами ми якось впораємось, тому що це хоч неприємно, але по суті дурниця, — говорить Ліна. — Мене більше хвилює петиція. Я хочу, щоб моя дитина бачила: її батько не просто так загинув на війни.


Читайте також:

У Вінниці двадцять людей навчають на помічників ветерана. Що вони будуть робити?

Понад 21 мільйон гривень витратять з бюджету Вінниці на товари для наших захисників. Що купують?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (111)
  • Людмила Решовська

    Підтримую
    Вічна пам'ять
  • Галина Химко

    Підтримую.
  • Людаська Барчук

    Підтримую!  Вічна світла пам'ять Герою 🙏😥
  • Марина Чорнуха

    Підтримую.Вічна пам"ять Герою України.

keyboard_arrow_up