У Вінниці двадцять людей навчають на помічників ветерана. Що вони будуть робити?

У Вінниці двадцять людей навчають на помічників ветерана. Що вони будуть робити?
Помічники ветеранів є повноцінною професією. У людей будуть свої робочі місця, обов'язки та зарплата за виконану працю
  • Наше місто є одним з тих, де запустили пілотний проєкт «Інститут помічника ветерана». 
  • Його суть в тому, щоб допомагати ветеранам адаптуватися до цивільного життя.
  • Таку допомогу їм надаватимуть такі самі учасники бойових дій, які на принципах рівності, ділитимуться своїм досвідом.
  • І ще нюанс — помічники ветерана будуть працевлаштовані, за свою роботу отримуватимуть зарплату і зараз охочих закликають подавати заявки на посаду.

У Вінниці двадцять людей успішно пройшли співбесіду та зараз вчаться на помічників ветерана. Очікується, що вони почнуть допомагати Захисникам і Захисницям уже з вересня цього року. Про це журналісту розповіла директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Помічники надаватимуть підтримку ветеранам

Вінницька область є однією із чотирьох, де впроваджується пілотний проєкт Міністерства ветеранів України, головна мета якого допомогти ветеранам сучасної війни адаптуватися до цивільного життя.

Помічниками ветеранів можуть бути: ветеран війни, член сім’ї ветерана, постраждалий учасник Революції Гідності, член сім’ї загиблого (померлого) ветерана, член сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, які перебувають на обліку в Єдиному держреєстрі ветеранів війни.

Відео дня

— Відносини між помічником і ветераном будуються на принципі «рівний — рівному», — розповіла заступниця міського голови Галина Якубович. — Адже така людина спроможна надати допомогу чи підтримати, бо в неї є відповідний досвід: він чи вона пережили теж саме і можуть відчути чи зрозуміти, що переживає людина в схожих обставинах. 

Обов’язки помічника ветерана – це передусім індивідуальний підхід, консультування, організаційна робота, представлення інтересів. 

— Тобто, всі питання, проблеми, потреби, які будуть виникати у ветерана, повинні знаходити підтримку в такого помічника, — зазначила очільниця департаменту соціальної політики Валентина Войткова. — Департамент соцполітики продовжить співпрацювати у тих чи інші питаннях з відповідними службами, та в тому числі з помічниками ветеранів, щоб полегшити життя наших Захисників і Захисниць.

Перелік послуг

З сайту Вінницької міської ради дізнались орієнтовний перелік послуг від помічників ветерана. Це, зокрема:

Ще можна подати заяву на посаду

Орієнтовно з вересня навчені фахівці працюватимуть в Сервісному офісі помічника ветерана, який діятиме при комунальному міському центрі соціальних служб. Вони матимуть робочі місця, зарплату, свого керівника.

— Який буде розмір зарплат — поки визначає Міністерство ветеранів. Планується, що люди зароблятимуть відповідно до кількості наданих послуг. Також визначено, що пілотний проєкт до кінця цього року фінансують з держбюджету, — говорить Валентина Войткова.

Також пілотним проєктом визначили, що «один помічник ветерана може надавати координаційну підтримку не більше ніж 100 учасникам експериментального проекту».

— У Вінниці зараз близько шести тисяч ветеранів. Ми розуміємо, що з часом їхня кількість буде тільки зростати, тому потреба у помічниках ветеранів буде ще більшою, — каже Валентина Войткова. — Тому людей, які хочуть стати помічниками ветеранів, просимо подавати заяви через «Дію».

Заповнити форму можна тут: eveteran.gov.ua/services/pomichnik-veterana. Для заповнення заяви вам будуть потрібні електронний підпис, документи про освіту. А членам сім’ї ветерана — документ, що підтверджує родинні зв’язки.

Консультації щодо заповнення форми можна отримати за цим номером: (063)230-27-58, Інна. Дзвінки приймають за графіком: понеділок – п’ятниця з 9.00 до 18.00, субота – неділя з 10.00 до 14.00.

 

Читайте також:

Співали «Червону калину», коли зрозуміли, що були за крок до смерті: історія військового з Вінниччини

В наявності 15 вакансій. У «Вінницяобленерго» працевлаштовують ветеранів війни

Податки, мобілізація, грошова допомога — що зміниться для вінничан у серпні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up